Ако републиканският лидер Кевин Маккарти не успее в крайна сметка

...
Ако републиканският лидер Кевин Маккарти не успее в крайна сметка
Коментари Харесай

Шестима са възможните кандидати за председател на Конгреса на САЩ, ако Маккарти се откаже от битката

Ако републиканският водач Кевин Маккарти не успее в последна сметка да бъде определен за ръководител на Камарата на представителите на американския Конгрес поради протест на група твърдолинейни конгресмени, то има шестима други политици, които биха могли да се кандидатират за поста, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Републиканецът Стив Скализ е един от тях. Той е последовател на Маккарти. Смятан е за сдържан, само че е привлекателна кандидатура и за твърдолинейните консерватори. Но някои умерени републиканци са на мнение, че не би трябвало да бъде издигана кандидатурата на Скализ, защото той в идеологически проект е непосредствен до Маккарти и затова също може и да не бъде определен. Скализ е определен в Камарата на представителите от щата Луизиана. Сега той е фигура номер две в редиците на републиканците в тази конгресна камара.

Друга кандидатура би могла да бъде тази на Джим Джордан, конгресмен от щата Охайо и началник на групата на най-твърдолинейните консерватори в Камарата на представителите. Той въпреки всичко гласоподава за Маккарти, само че всички твърдолинейни пък гласоподаваха до момента за кандидатурата на Джордан.

Друг вероятен претендент е конгресменът Байрън Доналдс, който също е от групата на твърдолинейните консерватори. Той самият поддържа Джордан за възможен претендент за ръководител на Камарата на представителите.

Бившият конгресмен Фред Ъптън също е апетитен като един от възможните претенденти. Той е дълготраен републиканец и бе определен за първи път в Камарата през 1986 година, само че през 2022 година не се кандидатира за преизбиране. Той би могъл да получи поддръжката на демократите в качеството му на сдържан републиканец, дал своя вот за импийчването на Доналд Тръмп през 2021 година Ъптън дефинира като завладяващ разновидността да се кандидатира за ръководител на Камарата. Обикновено ръководителят е конгресмен от партията, която има болшинство, само че би могъл да бъде и новобранец, т.е. политик извън, отбелязва Ройтерс.

Бившият републикански конгресмен Джъстин Амаш, който по едно и също време е съосновател на групата на най-твърдолинейните републиканци и бе първият републиканец, призовал за импийчмънт на Тръмп, също е апетитен в този момент за забавна кандидатура за поста. Той напусна Републиканската партия през 2020 година, с цел да се причисли към Либертарианската партия, а предходната година не се кандидатира за преизбиране. Амаш е мощен критик на бюрокрацията и задкулисието в политиката във Вашингтон.

Сред посочените за евентуални претенденти е и водачът на демократическото малцинство в Камарата - Хаким Джефрис. При всички шест гласувания до момента за ръководител той получи 212 гласа - т.е. всички демократи го поддържаха. Но е малко евентуално някой републиканец да поддържа кандидатурата му. По-вероятно е демократи да гласоподават за Ъптън, показва Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дефинира бъркотията в Републиканската партия, извадена нескрито от неспособността на републиканските конгресмени да изберат ръководител на Камарата, като " нещо, което не показва страната в добра светлина ". " Мисля, че е малко смущаващо, че това лишава толкоз време, както и методът, по който те се държат едни с други ", съобщи Байдън по адрес на републиканците, съобщи Франс прес. " Останалият свят гледа какво се случва в Конгреса и това не дава добра визия за страната ", добави той.

Конгресът на Съединени американски щати задълба от ден на ден в парализата, отбелязва Франс прес във връзка на протичащото се в Камарата на представителите.

Асошиейтед прес пък го дефинира като злополучие и отбелязва, че борбата по отношение на председателския пост на Камарата демонстрира вакуум в ръководството на Републиканската партия. Случващото се слага доста дълбоки въпроси по отношение на идентичността и бъдещето на партията, прибавя организацията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР