Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки

...
Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки
Коментари Харесай

Кралев: До година ще имаме ефективни мерки срещу хулиганството

Ако работим целеустремено, до една година ще имаме ефикасни ограничения за битка с футболното безчинство. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в утринния блок на Българска национална телевизия.

Той разяснява сполучливо извършените във Варна първа среща на Експертна група “Почтеност “ към Европейската комисия и среща на заинтригуваните държави-членки на Европейски Съюз на тематика: „ Съвместно образование за основаване и развиване на Национална платформа за битка с манипулирането на спортни надпревари “, проведена от ММС.

„ Заедно с организации като ФИФА, УЕФА, Организация на обединените нации, Спортрадар, Европол и Интерпол поставихме значими въпроси за битка с корупцията в спорта. Има големи ползи в бизнеса със залагането на спортни срещи, по тази причина желаеме да координираме напъните на всички български и интернационалните институции и да върнем честността в спорта посредством съществени законодателни текстове в Наказателен кодекс и превантивни ограничения. Ив льо Лостек, шеф на отдел "Спорт " към Европейска комисия похвали България, че сме първата страна, която ползва новите работни способи от третия „ Работен проект за Спорт 2017-2020 “, утвърден от Съвета на Министрите, виновни за спорт “, добави Кралев.

Той акцентира, че годишно на спортни срещи се залагат 2 трилиона $, а 140 милиарда са изпраните пари.

Срещу футболното безчинство: Какво би трябвало да се направи?

„ От 2011 година в България има текстове в Наказателен кодекс по тематиката с уреждането на спортни срещи, има трима наказани, само че съгласно юристите текстовете би трябвало да се уточняват “, сподели Кралев.

Спортният министър приказва и за ограниченията, които се подхващат за битка с футболното безчинство.

„ Взехме стратегически решения за битка с футболното безчинство дружно с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, БФС и двете парламентарни комисии и в случай че ги доведем до дъно, ще се оправим с този проблем”, съобщи министърът. Той разяснява, че до момента ограничения са се вземали от време на време, когато възникне случай.

Главният прокурор: Трябват жестоки наказания за футболните хулигани!

"До момента главният пропуск е, че фокусът на глобите пада върху футболния клуб, а той няма по какъв начин да управлява тази част от агитките, която основава проблеми. Ние желаеме да се насочи фокусът към персоналната отговорност. Изготвихме краткосрочни и дълготрайни ограничения за битка с хулиганството. Вече на Националния стадион има камери с качество 4К, които доближават облика 36 пъти, ще сложим и турникети. Обединихме се, че би трябвало да има чисто нов закон за футболното хулиганство”, съобщи министърът.

Красен Кралев подчертава върху нуждата новият закон да обясни кой носи отговорност за защитата и пропусквателния режим на спортното събитие, тъй като огромните клубове имат своя защита вътре на стадионите, а по-малките разчитат на частни охранители или на полицията.

Скандално е, чака се някой да почине на стадиона ли?

„ Нужни са и промени в Наказателния кодекс. Наказанията за така наречен хулигани се издават от съда, само че процедурата е доста тромава. Трябва да се даде опция на Министерство на вътрешните работи, БФС и клубовете да постановат санкции за отнемане от наличие на стадиона. Всеки би трябвало да знае своите отговорности. В Англия да вземем за пример лицата със възбрана да посещават спортни срещи в часа на мача се привикват в районните полицейски ръководства. Ще имаме срещи и с неправителствените организации, сплотяващи почитатели, които да предложат хрумвания. До края на годината с Министерство на вътрешните работи и двете отраслови парламентарни комисии с упорита работа можем да завършваме новия закон ”, сподели Кралев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР