Ако през последните 15 г. сте следили битката на българските

...
Ако през последните 15 г. сте следили битката на българските
Коментари Харесай

Прехвърчат бодли: Опасно ли е розовото масло, иска ли Брюксел да го забрани и какво е гераниол

Ако през последните 15 година сте следили борбата на българските политически партии с Европа, няма по какъв начин да сте пропуснали акциите, съгласно които Брюксел забраняваше ту казаните за ракия, ту шкембе чорбата, а в последно време беше хвърлил око на българския розов домат.

Нито една от тези забрани не се случи, тъй като те бяха политически инспирирани, а не действителни. България остава измежду водещите европейски страни по приложимост на алкохол, шкембето участва в менюто на съвсем всеки ресторант, а розовите домати продължиха да водят по цени и по желания.

Сега по политическите стендове за събиране на подписи за референдуми и в речите на деятелите се появи нова плашилка, че Европейската комисия се готви да унищожи друга българска емблема - розовото масло.

 Кой и за какво се подписва срещу еврото: репортаж от София Кой и за какво се подписва срещу еврото: репортаж от София

Как стартира всичко

До момента единственият прочут факт е декларираното от Европейската комисия желание да промени няколко европейски регламента, свързани с химическите вещества и тяхното етикетиране.

 Роза
© Анелия Николова

Роза " Дамасцена " е най-често потребления в България тип за производството на розово масло

Повечето политици и производители в България, които сигнализират за бъдещето на розовото масло, се базират на кмета на Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ. Тя първа заяви, че Европейската комисия счита да разгласи етеричните масла за химически вещества, с цел да ги забрани. От нейни изявленията излиза наяве, че тя черпи информация от кмета на побратимения с Казанлък френски град Грас, Жером Вийо.

През септември той лобира в Брюксел пред еврокомисаря по околна среда Виргиниус Синкевичюс Европейската комисия да не прави ремонти в регулациите, които биха дали, съгласно френския кмет, преимущество на синтетични еквиваленти на ароматни масла пред добитите от производителите естествени артикули, изключително на дребните и междинни компании. Грас от епохи е един от центровете на ситуиран на север от Ница регион за рандеман на етерични вещества, употребявани през днешния ден от парфюмерийни и козметични колоси по целия свят.

В едно от, Стоянова споделя, че " Европейската комисия планува да оцени естествените вещества, получени от земеделската активност, като химически вещества ", което ще има " големи последствия по отношение на нашите райони, в които има обичайно произвеждане на такива етерични масла ".

Къде е казусът

Темата за спасяването на българското розово масло от похищенията на Брюксел скоро е подета от партиите.
 Прехвърчат бодли: Опасно ли е розовото масло, желае ли Брюксел да го забрани и какво е гераниол
© Юлия Лазарова

Зара Клисурова, чиято организация членуват 254 производители, сподели пред " Дневник ", че Европейската комисия счита да класифицира като алерген една от 24-те съставки на розовото масло - гераниол, в регулацията за химическите субстанции, известна още с абревиатурата REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - регистрация, оценка и разрешаване на химикалите). Това ще навреди на маслото, отблъсквайки клиентите, тормози се Клисурова.

Какво споделя Европейската комисия

От Европейската комисия - единственият европейски орган със законодателни пълномощия, обявиха пред " Дневник ", че са наясно с рецензиите против идните обновени химически правила, отправяни от производителите на етерични масла. " Не е правилно, че Европейски Съюз има намерение да забрани етеричните масла, в това число розовото масло ", съобщи неин представител в отговор на запитването на " Дневник " за подготвяните законодателни промени.

Той добави, че етеричните масла към този момент са класифицирани като химически субстанции и са контролирани като такива в настоящото европейско законодателство.

" Европейската комисия няма планове да трансформира определението им, нито да стартира да изисква разбор на всяка молекула в етеричните масла ", твърдят от Брюксел. " Определянето като химично вещество единствено по себе си не води до никакви ограничавания, то е единствено отправната точка за оценка на вероятните опасности и защитни ограничения ", съобщи представителят.
Пред " Дневник " той увери, че " настоящото преразглеждане на REACH не включва никакъв проект за възбрана на етеричните масла, като розовото масло ".

Какво контролира Брюксел

От 2007 година регламентът REACH дефинира разпоредбите за производството, регистрацията и оборота на всички химически субстанции на европейския пазар. Практически той визира всички производители и вносители и по тази причина отварянето му за корекции постоянно е съпроводено освен с огромен интерес, само че и с яростни борби.

Със своите 849 страници REACH е най-сложният законодателен документ на Европейски Съюз. Приемането му лишава седем години и е приключено малко преди влизането на България в Европейски Съюз.

REACH задължава компаниите да записват в Европейската организация по химикалите всички химически субстанции, продавани в Европейски Съюз. С тази регистрация те подсигуряват, че веществата, които създават, оферират на пазара или употребяват в своите артикули, нямат неподходящо деяние върху здравето на индивида или околната среда.

Химичният състав на веществата е определящ за това дали те ще бъдат избрани като еднокомпонентни или са с няколко съставки. От това пък зависи по какъв начин веществата ще бъдат продавани, какви разбори са нужни за оценката на сигурността им.

Съставките, добавките и примесите да вземем за пример би трябвало да бъдат разпознати, без значение от концентрацията им.

Химични субстанции ли са етеричните масла

от самото влизане в действие на REACH. Те се класифицират като естествени комплицирани субстанции и като такива подлежат на регистрация съгласно инструкции, издадени от Европейската федерация на етеричните масла (EFEO) и Международната асоциация за аромати (IFRA).

 България изнася към 5 т розово масло годишно
© Юлия Лазарова

България изнася към 5 т розово масло годишно

В описите на организацията за химикалите има няколко вписвания за розовото масло и за розата " Дамасцена ", която се отглежда в България за производството маслото.

Опасно ли е розовото масло

Според актуалната при попадане в очите екстрактът от роза " Дамасцена " предизвиква съществено увреждане на очите. Освен това той има " дълготрайни нездравословни резултати за водните организми, предизвиква раздразнение на кожата и може да аргументи алергична кожна реакция ".

Освен в козметиката екстрактът от розово масло се употребява в перилни и дезинфекциращи препарати, лакове, восъци, аромати и средства за персонална хигиена и по тази причина производителите на крайни артикули са задължени да показват върху етикетите защитни ограничения да вземем за пример за измиване при попадане в очите и търсене на здравна помощ, да се пази надалеч от деца и други

Химическият състав на розовото масло включва β-фенил-етилов алкохол, цитронелол, гераниол, нерол, евгенол, метилевгенол, геранил ацетат, бензилов алкохол, нонадекан, нонадецен и фарнезол.

Гераниолът на прицел

Според Зара Клисурова, която освен отглежда рози в Розовата котловина и създава розово масло и други артикули, само че и съставлява 102-ма розопроизводители, Европейската комисия се е прицелила с поправките в една от съставките на розовото масло - гераниолът.

Клисурова споделя пред " Дневник ", че Европейската комисия желае да разгласи гераниола, за нездравословен за здравето и поради това да ограничи потреблението на розовото масло в козметиката и за медикаменти от 2025 година

Поправки се плануват още за линуал и линуол ацетат, които дефинират качеството на лавандуловото масло - друга просвета, отглеждана в България, която може да бъде наранена, споделя Клисурова.

 Прехвърчат бодли: Опасно ли е розовото масло, желае ли Брюксел да го забрани и какво е гераниол
© Надежда Чипева

В момента като вещество, което може да аргументи съществено увреждане на очите и провокира раздразнение на кожата. Тя изисква слагане на знак " Внимание " върху етикетите на продуктите, съдържащи гераниол, само че за разлика на екстракта от роза " Дамасцена " не е належащо производителите да дават инструкции за предотвратяване.

Гераниолът е публично приет в Европейски Съюз като " сенсибилизиращ кожата ". Агенцията показва още, че съгласно 100% от регистрациите в REACH това вещество провокира раздразнение на кожата.

В момента организацията изследва научните данни, с цел да реши дали гераниолът не би трябвало да се причисли и към групата на еднокринните дисруптори - химични субстанции, нарушаващи функционалностите на еднокринната система. Това би го сложило в друга категория субстанции с доста по-висок риск за човешкото здраве и природата.

 Регулациите на Европейски Съюз целят отбрана освен на потребителите, само че и на производители и чиновниците им, работещи с субстанции и съставки, които може да са проблем за здравето.
© Юлия Лазарова

Регулациите на Европейски Съюз целят отбрана освен на потребителите, само че и на производители и чиновниците им, работещи с субстанции и съставки, които може да са проблем за здравето.

Зара Клисурова не е съгласна с тази оценка. Тя споделя пред " Дневник ", че розовото масло не е алерген, а в противен случай има противоалергични и даже антиракови свойства.

Председателят на браншовата организация заяви, че разполага с писмо от шефа на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък, съгласно което розовото масло не е нездравословно за хората. Институтът приготвя позиция, в която ще изложи научни доказателства за това и ще я изпрати в Брюксел, споделя Клисурова.

След кръгла маса в Карлово най-големият производител на розово масло, " Българска роза " АД, също е заречен да се включи към научните доказателства в интерес на розовото масло посредством оторизираната си лаборатория, твърди тя.

Пред " Дневник " Клисурова описа, че офанзивата против гераниола в Европа не е първа и че опити за обвяването му за алерген, са били спрени преди години. Самата тя е писала тогава до здравната комисия на Европейския парламент и е получила уверения, че няма да се допусне ограничението му.

Според нея такива акции се провеждат от производители и вносители на синтетични етерични масла, които желаят да ги наложат като по-евтина съставна част в продуктите за пазара за сметка на естествените масла.

Гласът на производителите

" Ограничаването на потреблението на етеричните масла ще бъда пагубно за бранша, тъй като ще докара до понижаване на пазарите и изкупуването на цвят от етерични култури ", споделя Зара Клисурова. " Създадени са насаждения, вкарани са материални средства и след пет тежки години, когато цените на розите се сринаха, сега има някакъв луфт, че има още веднъж търсене на маслата. Ако измененията се одобряват, това ще срине пазарите ", споделя ръководителят на браншовата организация.

Клисурова споделя, че към този момент има запитвания от Южна Корея - обичаен покупател на българското розово масло, дали в действителност продуктът е рисков.

България обичайно изнася към 5 т розово масло. През последните 10 година насажденията се усилиха поради стратегиите за субсидиране. Това обаче докара до неспособност да се намерят пазари за цялото произвеждане и сътвори дефицит на работни места за обирането на цвета. В разследване цената падна, а някои розопроизводители изкорениха храстите си.

Клисурова е уверена, че " не би трябвало да останем безучастни и преди да се прегледа този правилник да предприемем ограничения, да потвърдим, че не е нездравословно ".

Тя към този момент търси контакти с браншови организации от Франция и Испания, където производители на лавандула, съгласно нея също недоволстват.

Земеделското министерство също се ангажира с идеята, като служебният министър Явор Гечев съобщи, че се приготвя " остра позиция " и че " нямаме вид да се примирим с това ".

" Имаме поддръжка и от съвсем всички политически партии ", споделя Клисурова. Тя добави, че производителите не дават мотив да бъдат употребявани за политически цели преди изборите и по тази причина браншовата организация работи по своите канали, с цел да бъде чута.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР