Ако през четирите години преди пандемията от COVID-19 разривът между

...
Ако през четирите години преди пандемията от COVID-19 разривът между
Коментари Харесай

Пропастта между бедни и богати се задълбочава заради пандемията

Ако през четирите години преди пандемия та от COVID-19 разривът сред богати и небогати по света леко се стесни, то рецесията, породена от ковид, още веднъж докара до увеличение на пропастта. Според немския вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung средно на всеки възрастен на планетата се падат 80 хиляди $, само че съвсем половината от международното финансово положение е благосъстоятелност едвам на 1% от популацията на света.

От януари до март 2020 година пандемия та от ковид унищожи 17,5 трилиона $ частно благосъстояние, написа немският вестник. Последващото повишаване на цените на акциите и цените на недвижимите парцели обаче в последна сметка докара до обстоятелството, че общото благосъстояние на частните семейства по света набъбна със 7,4% до 418 трилиона $ за година.

Съобразено с валутните резултати, годишният ритъм на напредък е 4,1%. Credit Suisse, огромна швейцарска банка, разгласи съответното в своя отчет за световното благосъстояние за 2021 година, оповестен по-рано тази седмица. Според отчета всеки от 5,2 милиарда възрастни на планетата има активи на стойност към 80 хиляди $.

Тази междинна стойност обаче крие обстоятелството, че благосъстоянието е мощно неравномерно разпределено по целия свят. Ако през четирите години преди пандемия та разривът сред богати те и небогати те леко се сви, то предходната година той още веднъж се е усили, отбелязва немският вестник.

Според изследователския център на Credit Suisse 1,1% от пълнолетното население на планетата има съвсем 46% от частното положение, т.е. общо 192 трилиона $. През 2019 година делът на милионерите и милиардерите в световното благосъстояние към момента беше 43%. Заможните се опълчват на 2,9 милиарда души, или 55% от популацията в дъното на пирамидата на благосъстоянието, които имат по-малко от 10 000 $. Заедно те имат 1,3% от международното благосъстояние, по отношение на 1,4% през предходната година.

Тези трендове на развиване отразяват обстоятелството, че държавните управления на доста богати страни оказват незабавна помощ на популацията по време на пандемия та и минават към политики за претовареност, които лимитират спада в приходите на жителите. В по-бедните страни обаче доста хора изгубиха работата си и по този метод - и заплатите си. Това важи изключително за дамите и младежите, работещи в бранша на услугите - да вземем за пример в хотелиерския бизнес.

Анализирайки обстановката по райони, наподобява, че благосъстоянието на хората в Северна Америка, Европа, Китай и Азиатско-Тихоокеанския район се е нараснало доста през 2020 година, до момента в който благосъстоянието на популацията е намаляло в Латинска Америка и Индия. Според специалист на Credit Suisse обстановката на фондовите пазари е изиграла роля тук. По този метод американският фондов пазар се е възползвал от господството на огромните софтуерни концерни, чиито цени на акции даже са се нараснали вследствие на пандемия та. Освен това американците държат по-голяма част от средствата си в акции, за разлика от хората в другите страни.

Ако вземем поради съотношението на броя на милионерите към пълнолетното население на страната, Швейцария е безспорният водач, в който милионерите съставляват малко под 15% от популацията. Следват го Австралия с 9,4%, Съединени американски щати с 8,8%, Хонконг с 8,3% и Нидерландия със 7,7%. В същото време Германия с нейните 4,3% милионери от общото население даже не влизе в десетката, осведоми " Фокус ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР