Ако Преспанското споразумение не беше постигнато, сега на северната граница

...
Ако Преспанското споразумение не беше постигнато, сега на северната граница
Коментари Харесай

Алексис Ципрас: Ако не бяхме подписали Преспанското споразумение, турските войници щяха да стоят на гръцката граница

Ако Преспанското съглашение не беше реализирано, в този момент на северната граница на Гърция щеше да има обстановка, сходна на тази в Либия – т.е. военно наличие на Турция. Това съобщи водачът на СИРИЗА и някогашен министър-председател на Гърция Алексис Ципрас в изявление за районната телевизия Star.

Ципрас акцентира, че с течение на времето даже тези, които са били сериозни към съглашението, схващат изгодите, които то носи на Гърция. „ Не единствено, че ние постигнахме решение, което подсигурява мир и непоклатимост в района - посредством основаване на съдружник на северните ни граници, само че също по този начин предотвратихме разширението на Турция в района. Това е доста значимо “, увери някогашният министър председател на южната ни съседка.

Той споделя, че съглашението е постигнало откровено решение на сериозни въпроси, свързани с културното завещание, само че също по този начин е поставило завършек на „ неприемлива и нелепа тактика за заграбване на гръцкото културно завещание “.

Успоредно с това Ципрас се „ чуди “ къде изчезнаха всички, които тогава стачкуваха против съглашението. " Какво би трябвало да каже господин Мицотакис през днешния ден на всички, с които е бил ръка за ръка и ги е мобилизирал, като им е споделил, че това е предателско съглашение, откакто в този момент се придържа към него и го зачита? “, попита водачът на СИРИЗА.

Той добави, че в даден миг актуалният гръцки министър-председател „ ще се изправи пред решенията си и ще би трябвало да се яви пред гръцкия народ и да изясни позицията си “, само че също по този начин, че през 2018 година „ с демагогска и популистка позиция по основен народен въпрос “ задачата му беше да стане министър-председател.

В изявлението, говорейки за съглашението със Северна Македония, Ципрас разкритикува държавното управление за трите меморандума, които към момента не са включени в дневния ред за ратификация в гръцкия парламент, и съобщи, че това „ не е от изгода на Мицотакис “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР