Ако премиерът Бойко Борисов е целял да тушира социално напрежение

...
Ако премиерът Бойко Борисов е целял да тушира социално напрежение
Коментари Харесай

Смяната на социалния министър носи тежки проблеми за премиера

Ако министър председателят Бойко Борисов е целял да тушира обществено напрежение с оставката на министъра на труда Бисер Петков, то резултатът от този ход по-скоро ще е противоположен, демонстрират първите мнения на изненадата от петъчния следобяд. Борисов, който в последните часове е изключително сладкодумен на тематики като сумото, не разяснява решението си. В известието на държавната пресслужба сбито се показва, че " кадровото решение на премиера е въз основа на насъбрани във времето учредения. Министър-председателят Борисов смята, че темповете, с които Министерството на труда и обществената политика работи, не дават отговор на обществено-политическите упования ".

Над главата на обществения министър през цялото време висят тежки облаци, само че поисканата оставка съответствува във времето с следващия отрицателен отчет за потресаващите условия, в които страната отглежда изоставените деца с увреждания. Той е на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания и бе огласен на 21 ноември, без да провокира мощен отзвук в България. В петък тематиката бе продължена от Би Си Си с документален филм, който подсети за кошмара " Могилино ". Най-общо констатациите в него и в отчета са, че България е заменила едновремешните интернати с дребни центрове от " фамилен " вид, само че те постоянно нито са дребни, нито в тях има нещо, което да припомня семейство, а някои са учредени в коридорите на някогашните институции. " Да, някои от постройките са заменени с нови, само че в тях децата все по този начин са изоставени да не вършат нищо, сами, без здравна помощ, изложени на принуждение, тормоз и полови похищения ", написа в отчета.

В петък - седмица след оповестението на този разбор, общественото министерство отговори с просторно опровергаване, в което с половин уста дава обещание да ревизира " тревожните " констатации, само че по-късно обстойно и нашироко дава да се разбере, че не ги приема, като упреква създателите в " операция ", " погрешни изказвания " и прочие Малко по-късно известие на подчинените на министър Петков пристигна и известието от държавната пресслужба.

Социалният министър и екипът му не за пръв път показват сходна липса на сензитивност, а Борисов единствено преди седмица даде да се разбере, че не толерира сходно държание с реакцията си към случая с умрялото момченце в София. Едновременно с това обаче Бисер Петков се възприема като диалогичен министър в сложни времена и неоспорим специалист в региона си - в този дух бяха и първите мнения за поисканата му оставка. 

Борисов към този момент един път трябваше да върне оставката на Петков заради повсеместен отпор - при митингите на майките на деца с увреждания напролет. Тогава министърът самичък пожела да си тръгне, като даде да се разбере, че е оставен самичък от държавното управление в комплицираната обстановка. Премиерът затвърди това усещане, като го върна на масата на договарянията със станалото именито тросване " да сядат и да създадат по този начин, че да ми се махат от главите ".

Ресорът е изключително комплициран за попълване освен поради прекомерно късата аварийна пейка на ГЕРБ в обществената област (за мястото на Петков още веднъж се спряга Деница Сачева, която в този момент е зам.-министър на образованието, а има стаж в общественото министерство, Министерство на здравеопазването и НЗОК), само че и поради всеобщото мнение, че общественият министър е пленник на финансовия - последното е потвърдено неведнъж с не доста деликатната интервенция на Владислав Горанов в тематики, в които Петков е работил дълго за реализиране на единодушие. Последният образец за това е кашата с болничните, забъркана анонимно от Горанов. След разискване в няколко формата, в това число и в законния орган - националния съвет за тристранно съдействие, общественият министър разгласи, че тематиката отпада от бюджетните закони, защото по нея явно няма консенсус сред синдикати и работодатели. Дни по-късно, при почнала процедура за утвърждение на законите, ръководещата коалиция изненадващо разгласи, че ще направи първия ден от болничния неплатен, с което настрои против себе си синдикати, работодатели и жители. Предложението бе изтеглено по познатия метод - с намесата на Борисов, само че този път това не го избави от митинги под прозорците на двата национални синдиката.

Тази скица бе разиграна преди две години още веднъж за орязване на болничните. По същия метод Борисов се намеси и за ощетяването на хиляди нови пенсионери с смяна във формулата за пенсиониране. Петков бе неодобрен и от напъните на " Обединени патриоти " за изпреварващо нарастване на минималната пенсия - техен избирателен ангажимент, който изрично не се приема от специалистите.

" Проблеми в тази сфера има доста. Не съм уверен, че Бисер Петков има сериозна, забележителна виновност в нерешаването им. Те са систематични и една огромна част са наследени. Така че мисля, че това е метод за отпушване на общественото напрежение към бюджетната процедура ", разяснява сюрпризиран от събитията ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов. Тук би трябвало да се търсят и идващите огромни проблеми, които Борисов ще провокира с оставката на Петков. Само преди дни бяха показани оферти за промени в кодекса за обществено обезпечаване, с които би трябвало да се регламентира етапа на погашение на втората пенсия. Тези промени към този момент са закъснели, а даже на самото показване стана видно, че по тях има мъчно реализиран консенсус. Съдбата им в този момент остава неразбираема, още повече че за тях финансовото министерство многозначително мълчи. Именно несъгласието на МФ с предложенията на работната група по въпроса се счита за главен фактор етапа на погашение към момента да не е регламентирана.

Оставката на министъра ще спре още веднъж и договарянията за болничните, с което ръководещите най-вероятно ще нарушат преди малко гласуваното от бюджетната комисия предложение до един месец тематиката да откри решение. С тази цел депутатите задължиха Министерския съвет, Национален осигурителен институт и НЗОК да излязат до един месец след обнародването на закона за ДОО със мнение по какъв начин да се лимитират злоупотребите с болничните и кой да поеме заплащането на компенсациите от първите три спорни дни - работодателите или Национален осигурителен институт.

Проблеми при започване на идната година се чакат и със законите за хората с увреждания. Част от плануваните в тях промени влизат действително в действие точно следващата година. Тази седмица пенсионерските организации също дадоха поръчка, че осъвременяването на старите пенсии с швейцарското предписание не ги удовлетворява, изключително на фона на сериозното нарастване на минималната пенсия, което опълчва пенсионери с дребен принос към системата на такива с изпълнени условия за пенсиониране.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР