Ако предложението за смесен вот мине в този му вид,

...
Ако предложението за смесен вот мине в този му вид,
Коментари Харесай

Томов: Ако предложението за смесен вот мине в този му вид, по-добре да няма машини изобщо

Ако предлагането за разбъркан избор мине в този му тип, по-добре да няма машини въобще. Контролните разписки нямат отбраната на бюлетината. Тя има неповторим номер от печатницата на Българска народна банка, хартията е по-плътна. Разписката е дребна по размер. Когато се броят контролни разписки, имаше искане да се поставят и печати, както на бюлетините, това би било редно, само че не е ясно по какъв начин ще става.

Това разяснява заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов за „ Твоят ден ” по Нова нюз.

" Има учредения да се мисли, че се съчетават някои от минусите и на двата вота при смесено гласоподаване в една секция. Двете преимущества на машинния избор са изключването на субективния фактор при броенето на бюлетините и невъзможността да има недействителни гласове. Когато желаеме СИК да попълнят сумиран протокол от смесено гласоподаване, в действителност отстраняваме да няма субективността при отчитане на гласове ", съобщи той.

По думите му ненапълно излиза, че машината се трансформира в принтер за бюлетина. " Едно е да се броят разписките, с цел да има надзор върху регистрирания от машината резултат, друго е, в случай че въобще не отчитаме по никакъв метод машинния протокол. Имали сме към този момент смесено гласоподаване и имаше проблем с оформянето на изборната документи и със събирането на данните от машинно и хартиено гласоподаване, когато се прави в една секция ", безапелационен е Томов.

Според него проблемите, свързани с изборни измами, няма да се разрешат с машинното гласоподаване. " Хората, които се занимават с тази престъпна активност още не са привикнали с машинния избор и се затрудняват, само че ще свикнат. Ние имаме проблем като общество. В някои секции пораждат странни резултати с въвеждане на машините, само че след това отново се усилиха. Подозренията за имитация посредством машинен избор са неоснователни, а и са пропагандни ", акцентира представителят на ЦИК.

Томов удостовери, че системите за оптично сканиране набират известност.

" Те са надеждни и не трансформират навиците на гласоподавателя. Освен това разрешават да се осъществят преимуществата на машинното гласоподаване. Защо Движение за права и свободи до момента не са дали такова предложение. В България не може да бъде въведено, в случай че не променим метода на маркиране на бюлетините - да се отбелязва просто точка. Скенерът не може да бъде елементарно надъхан да регистрира нюанси на синьото и тогава може би ще се окаже допустимо като подмениш химикалките в изборната стая, да направиш недействителни бюлетини. Освен това в Изборния кодекс има текст, който не разрешава скенери да се интерпретират като машини за гласоподаване ", изясни Томов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР