Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два

...
Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два
Коментари Харесай

Министър Денков: Сменихме радикално системата за затваряне и отваряне на училищата

 Ако държавно управление не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, евентуално щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Ангажиментът към просветното министерство е значим. Това съобщи в студиото на  " Денят стартира с Георги Любенов "  служебният министър на образованието проф..

" Но в случай, че през последните 3 месеца приготвяме тази система, организираме я по друг метод, слагаме един доста сложен механизъм, при който да се следи във всяко едно учебно заведение какво се случва, за мен беше неточно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава по какъв начин работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември.

Ангажиментът към просветното министерство е значим - приказваме за здравето на децата и учителите и за тяхното обучение. Когато стане дума за обучение и политика - споделил съм го доста пъти - в образованието има място единствено за една политика и това са просветителните политики - никакви партии, никакви политически планове, никакви партийни действия нямат място в образованието ", добави проф. Денков.

Министърът повтори, че отговорността му сега е към просветителната система и задачата му е да минимизира, доколкото е допустимо, идната вълна в системата без да се затварят учебните заведения.

Проф. Денков съобщи, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години и по време на служебното държавно управление те са посочили, че желаят смяна, а и знаят по какъв начин да я създадат.

" Възхищавам се на тяхната храброст да влязат дълбоко в корупционните схеми ", сподели той.

Заяви обаче, че няма визия дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев.

" Това, че са служебни министри е явно, само че оттова нататък те си потеглят по своя път ", безапелационен е Денков.

" Напълно ясно разбирам това, което споделиха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го демонстрираха на процедура. Ако спреш кражбите, в случай че имаш верните хора, които да събират налозите, митата и така нататък - ти имаш средства, с цел да подкрепиш обучение, пенсионери просвета. Това те демонстрираха, че може да се случва и това желаят да създадат в бъдеще. Народно събрание можеше да свърши част от тази работа, на за жалост не можаха да сглобят партиите. Тяхната концепция в този момент е евентуално да сглобят парламент, който да стартира да прави тези неща ", сподели служебният министър.

За поданството на Петков Денков съобщи, че Конституционен съд би трябвало да се произнесе.

Ще съумеят ли децата да учат присъствено?

Министър Денков посочи, че са сменили коренно системата, по която ще се отварят и затварят учебни заведения и ще се следи какво се случва с разпространяването на ковид.

" Това е напълно нов механизъм, който не беше пробван преди 15 септември. Има и своите опасности, само че е ориентиран оптимално към това да бъдат отворени учебните заведения ", сподели той.

Създаден е баланс с механизма и насоките - оптимално отворени учебни заведения, само че в случай че има болен възпитаник, се карантинира паралелката, шефът взема решение дали учебното заведение ще мина към ротация или отдалечено образование.

Трябва обаче вътре в учебното заведение да съблюдават ограниченията, прикани Денков.

Директори, учители и родители би трябвало да гледат деликатно децата и в случай че видят признак, да приберат детето в къщи, да го тестват, с цел да не пламне цялата паралелка или учебно заведение.

Ситуацията сега наподобява добре. Вчера са тествани учители и възпитаници.

Установено е, че най-голям % от карантинирани учители има в Търговище, тъй като неотдавна региона беше в тъмночервената зона. Денков съобщи, че е значима обстановката с ковид към учебното заведение, тъй като се придвижва вътре в него.

Трябва ли наложително да се имунизират учителите?

В момента към 35% от учителите са имунизирани, към 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували. Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите, сподели министърът.

Денков счита, че наложителни ограничения за имунизиране могат да бъдат въведени, единствено когато обществото ги поддържа.

" За страдание, когато в България някой излезе и каже: " ваксинирайте се ", се намират и други хора - от парламентарна естрада, от комисия по опазване на здравето..., които споделят противоположното. Българското общество беше комплицирано от лъжепророци ", сподели министърът и осъди водачи, които " приказват рисково ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР