Ако политиците не се ангажираме да бъдем последователни в енергийната

...
Ако политиците не се ангажираме да бъдем последователни в енергийната
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Ако след 10 г. нямаме специалисти, по-добре да не изграждаме ядрени мощности

" Ако политиците не се ангажираме да бъдем поредни в енергийната политика, ние не даваме вероятност. Не даваме явен знак на младежите, че те би трябвало да се развиват в този бранш. Ако след 10 години нямаме експерти, които да поддържат и да подсигуряват безвредно действие, по-добре да не построяваме нуклеарни мощности “. Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според него 2033 година е оптимистичен период за довеждане докрай на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “

„ Държавите в района не работят по този метод. А ние бих споделила, че сме задоволително открит водач като експортьор на електрическа енергия. България постоянно е споменавана в тази сфера в позитивни аспекти “, уточни още тя.

„ Българските консуматори би трябвало да са сигурни, че ще имат налични цени, а промишлеността, че ще получава задоволително електрическа енергия. Има липса на доверие към политиците “, съобщи Пенкова.

Срокът е 2033 година

Според нея след 2026 година не е ясно какво ще се случи с електроразпределителните сдружения и по какъв метод те ще бъдат обезщетени.

„ По правилник на Европейски Съюз в един миг ние би трябвало да излезем на свободния пазар като консуматори, само че там няма съответна дата. Никой от Брюксел не ни постанова избран период, тъй като не желаят да подлагат европейски жители на риск от енергийна беднотия “, съобщи Пенкова.

Предвиденият период за осъществяване е 2033 година

Тя счита, че за следващ път ще се окажем в политика на дерогация и посъветва да не си слагаме спомагателни условия, когато не са изискани от нас.

Какво още разяснява Цветелина Пенкова по отношение на Плана за възобновяване и българските задължения – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР