Ако покачването на нивото на океаните не притеснява достатъчно жителите

...
Ако покачването на нивото на океаните не притеснява достатъчно жителите
Коментари Харесай

Изследване: Ню Йорк е застрашен от потъване и наводнения

Ако покачването на равнището на океаните не тормози задоволително жителите на Ню Йорк , то те безспорно би трябвало да насочат вниманието си към рисковете , пред които е изправен градът. Метрополисът постепенно потъва под тежестта на своите небостъргачи, многочислени жилищни здания, строителни и инфраструктурни уреди, и дейни човешки действия, написа „ APNews “.

Според ново научно проучване земната повърхнина на града потъва приблизително с 1 до 2 милиметра годишно , което е известно под термина „ слягане “ . Този натурален развой се случва и в други елементи на света, защото Земята се компресира , само че въпросното проучване, оповестено по-рано този месец в списание „ Earth’s Future “ , съдържа оценка и разбор за това по какъв начин голямата тежест на самия град форсира явлението .

Понастоящем над 1 милион здания са ситуирани в петте региона на града. Изследователският екип е пресметнал, че всички тези постройки възлизат на към 1,7 трилиона тона (1,5 трилиона метрични тона) бетон, метал и стъкло – почти масата на 4700 здания от мащаба на „ Емпайър Стейт “, които притискат мощно Земята. Степента на компресия варира в другите елементи на града .

Небостъргачите в централната част на Манхатън са издигнати най-вече върху скали, които се компресират доста едва, до момента в който някои елементи на Бруклин и Куинс се намират върху по-хлабава почва и потъват по-бързо, настояват специалистите. Въпреки че процесът е муден, водещият откривател Том Парсънс от Геологическия институт на Съединени американски щати предизвестява, че елементи от града в даден миг ще бъдат под вода. По негови думи обаче към момента не е належащо да се влага в животоспасяващи средства.

В научните данни е маркирано, че самите здания способстват , въпреки и последователно , за смяната на ландшафта . Том Парсънс и неговият екип от откриватели са стигнали до заключенията си, употребявайки сателитни изображения , моделиране на данни и доста математически догатки . Учените твърдят, че ще минат стотици години , като не може да се планува по кое време тъкмо, преди Ню Йорк да се трансформира в американската версия на Венеция, която е известна с това, че потъва в Адриатическо море. Някои елементи на града обаче са по-застрашени .

„ В Манхатън има доста огромна тежест, доста хора. Средната надморска височина в южната му част е единствено 1 или 2 метра над морското ниво – тя е доста покрай водната линия и това е сериозна причина за безпокойствие. “, акцентира Парсънс . Той добави, че би трябвало да се има поради обстоятелството, че океанът се повишава със същата скорост, с която потъва сушата, изменящият се климат на Земята може да форсира интервала, в който елементи от града ще бъдат потопени под вода.

Ню Йорк към този момент е изложен на риск от значителни наводнения поради мощните стихии, които могат да провокират напредване на водите на океана във вътрешността в сушата, като наред с това проливни дъждове заплашват да залеят доста квартали. Последвалите наводнения крият опасност от разрушителни и смъртоносни последствия .

„ От научна позиция това е значимо проучване, “, твърди Андрю Кручкевич , старши откривател от Колумбийския университет, който не е взел участие в проучването. Според него резултатите от него биха могли да оказват помощ на политиците при правенето на настоящите проекти за битка с възходящите приливи или най-малко за ограничение на вредите от тях.

Според учените Ню Йорк не е единственото място , което потъва . Сан Франциско също оказва забележителен напън върху земната повърхнина и дейните земетръсни разломи в района. В Индонезия държавното управление се приготвя за вероятно отдръпване от Джакарта, която потъва в Яванско море, а точно обособяването на нова столица, която ще бъде построена на по-висока земя на напълно различен остров.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР