Ако погледнем снимката (или портрета) на някои боксьор от 19

...
Ако погледнем снимката (или портрета) на някои боксьор от 19
Коментари Харесай

Защо боксьорите от едно време ползват тази нелепа поза

Ако погледнем фотографията (или портрета) на някои боксьор от 19 век, съвсем несъмнено те ще са в поза като джентълмена горе. Може да наподобява смешно или неуместно за нас, модерните хора, само че в действителност тази поза е много ефикасна в бойния спорт по това време.

В случай че не знаете, почитателите на бокса през днешния ден гледат с пренебрежение и съмнение към тази стойка, поради очевидните й дефекти – най-много това, че ръцете на боксьора са долу, а брадичката му е високо горе, което е прелестен мотив да му падне главата.

Колкото и парадоксално да звучи, боксирането без ръкавици е считано за доста по-безопасно от това с ръкавици, с изключение на друго и тъй като голоръките бойци рядко се удряли в главите с цялостна мощ, тъй че рискът от мозъчни контузии е доста по-малък. Ако ударите някой с пестник в лицето със цялата си физическа мощност, има сериозен късмет да си извършите контузия на ръката, изключително в случай че ударите се повтарят постоянно.

 JimmyCarroll

Джими Керъл

А доста от боксьорите на 19 век се биели по няколко пъти на седмица. На всичкото от горната страна, мачовете били без време: на 6 април 1893 в Ню Орлиънс Анди Боуен и Джак Бърк вършат най-дългия боксов мач в историята – той е за купата в лека категория и лишава 7 часа и 111 рунда като на всичкото от горната страна приключва наедно, тъй като най-после никой от двамата не могъл да стане от ъгъла си…

Та ударите в главата били необичайност, макар че в случай че на някого се отдаде късмет да цапардоса съперника си в бузата, този късмет постоянно се взимал. Това необятно се приема и за повода кариерата на един боксьор да продължава даже 30 години, а множеството да се отървават без съществени ментални проблеми.

Това е и повода ръцете да са надалеч от брадата. Защо обаче са сложени тъкмо по този метод – лявата напред, а дясната прибрана до тялото? Тази процедура се свързва най-много с друго подценявано предписание на бокса от едно време. Преди по този начин наречените Правила на маркиз Куинсбъри да бъдат признати през 60-те години на 19 век, рестриктивните мерки при другите публични мачове били разнообразни, само че съвсем всички разрешавали улавяне (както в борбата). Като образец за това по какъв начин са се случвали нещата преди боксът да се цивилизова, през 1713 сър Томас Пъркинс споделя, че един общоприет мач включвал бъркане в очите, душене, удряне с глава и други сходни способи от уличните боеве.

Това се трансформира през 1743, когато Джак Броутън внася първите правила в бокса. Мотивът за тях идва частично поради успеха на Джак над Джордж Стивънсън, който обаче претърпява тежки контузии и умира няколко дни по-късно. Натъжен от гибелта на съперника си, Броутън написва Правилата на Броутън, с цел да ограничи по-тежките аспекти на багра. Според тях, ударите под пояса са неразрешени, както и ударите по паднал конкурент като вместо това му се дават 30 секунди, с цел да се възвърне и изправи, в случай че не е разгласен за губещ. Едно нещо, което разрешават обаче, е въпросните хващания.

Този фасон се разпространява от професионалния боксьор от 18 век Даниел Мендоса. Преди него, боксовите мачове били просто двама мъже, които се тупат, до момента в който единият не може да стане повече. Те били по-скоро показ на неустрашимост и мощ, в сравнение с форма на изкуство. Да инвестираш старания в отбрана, да не приказваме пък да си „ бъзльо “ и напълно да избягваш ударите на съперника, не било нещо, в което тогавашните боксьори показвали интерес. Не че изобщо не се защитавали, само че Мендоса отнесъл нещата на напълно друго равнище.

Неговият жанр се развил по този метод от нужда – Даниел бил висок към 1,70 м. и тежал 73 кг., а се занимавал със спорт, в който нормално печели най-големият и крепък човек. Но с помощта на неговия „ теоретичен “ метод, Мендоса господства съперниците си освен с хитри офанзиви, само че и с добра отбрана.

 mendoza-by-gillray

Даниел Мендоса

Въпреки че мнозина го назовават „ страхливец “ поради метода му на пердах, резултатите, които реализира, приказват сами за себе си: дребният господин, макар очевидното физическо превъзходство на съперниците му, става първенец на Англия в тежка категория от 1792 до 1795.

В последна сметка Мендоса губи поради косата си. В мач против Джон Джаксън, който е с 10 сантиметра по-висок и с 18 кг по-тежък, съперникът му съумява да го хване за косата и със свободната си ръка му нанася удари, до момента в който Даниел не е нокаутиран.

Кариерата на Мендоса кулминира в книга за боксьорска техника. „ The Art of Boxing “ излиза през 1792 и изрича изгодите от контраофанзива и отбрана: „ Трябва да е закон за вас да спирате или парирате дясната ръка на съперника с лявата си ръка или неговата лява ръка с вашата дясна, а също по този начин и при офанзива, и при защита би трябвало да пазите корема си с предмишница. “

... Когато ръкавиците с появяват в бокса (с Правилата на Куинсбъри; преди този момент са се употребявали главно при тренировки), стойката също се трансформира и придобива модерния си тип, в който се пази допустимо по-голяма част от тялото и главата.    
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР