Ако отношението към тютюнопушенето не се промени и не се

...
Ако отношението към тютюнопушенето не се промени и не се
Коментари Харесай

Глобалният форум за никотина 2021: Властите да информират пушачите за алтернативите на цигарите с научни доказателства

Ако отношението към тютюнопушенето не се промени и не се приложи методът за понижаване на вредата, до края на този век ще има 1 милиарда жертви на цигарите

Бездимните никотинови артикули с понижен риск имат значима роля в битката със болесттите, свързани с тютюнопушенето, и научната информация за другите възможности на цигарите би трябвало да доближава до пушачите, тъй че те да могат да създадат своя избор и да понижат риска за здравето си.
Около това мнение се сплотиха интернационалните експерти по публично здраве, учени, медици и специалисти по надзор на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален конгрес за никотина 2021 (#GFN21). За осма поредна година събитието, което тази година се организира хибридно на 17 и 18 юни онлайн и в Ливърпул, Англия, събра на едно място за полемики здравни специалисти, експерти по публично здраве дружно с консуматори на бездимни други възможности, представители на промишлеността и капиталови анализатори.
Опустошителната COVID-19 пандемия взе към 3,75 млн. жертви, само че хората, които губят живота си всяка година от заболявания, свързани с тютюнопушенето, са два пъти повече, припомниха специалистите. Всеки ден над 1 милиард пушачи по света не престават да палят цигара. Броят им остава неизменен през последните 20 години, макар големите старания, които се поставят за надзор на тютюнопушенето от над 10 години.
„ Хората пушат, с цел да си доставят никотин - относително нискорисково вещество, само че търпят вреди от хилядите отрови, освобождаващи се при горенето на тютюна в цигарите “, показват от Глобалния конгрес за никотина- GFN.
Прилагането на метода за понижаване на вредата при пушачите, които не могат да спрат цигарите, е витално значим – те би трябвало да бъдат подтиквани да преминат на по-малко рискови артикули като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или известния в Швеция тютюн за орална употреба- снус. В съпоставяне с продължителното пушене всички тези други възможности са доста по-малко нездравословни за здравето, безапелационни са експертите.
Въпреки, че 98 милиона пълнолетни пушачи в целия свят към този момент са минали на по-малко рискови никотинови произведения, интернационалните специалисти по публично здраве и по надзор на тютюнопушенето, към момента остават надълбоко разграничени по отношение на ролята на метода за понижаване на вредата от тютюна, сигнализират от GFN.



„ Тревожно е, че интернационалните водачи в региона на контрола на тютюнопушенето настойчиво се придържат към безконтролен забранителен метод по отношение на тютюна и никотина, а СЗО интензивно популяризира дезинформация за новите никотинови произведения. Войната против никотина не е в услуга на публичното здраве и не избавя животи “, уточни на конференцията проф. Джери Стимсън, професор емеритус в университета „ Импиръл Колидж Лондон “.
„ Контролът на тютюнопушенето и намаляването на вредата от него не са взаимноизключващи се концепции, а в противен случай, те се допълват взаимно. Според прогнозите, до края на този век ще има един милиард смъртни случаи, свързани с пушенето. Време е идеологията да отстъпи на прагматизма, с цел да бъдат избавени стотици хиляди животи “, аргументираха се уредниците на форума.
Специалистите акцентират, че е значимо здравната система във всяка една страна да има законовото право да предлага на пълнолетните пушачи да преминат на артикули с понижен риск, когато те не могат да откажат цигарите.
Според тях, приносът на управляващите би трябвало да бъде научно-обоснованата информация за по-малко рисковите други възможности на цигарите да доближава до пушачите и електронните цигари да бъдат показани с наличните доказателства за тяхната успеваемост като средство за отвод.
Експертите обрисуваха другата обстановка с възприемането на никотиновите артикули с понижен риск от управляващите в обособените страни и резултата от регулациите за възстановяване на публичното здраве.
Здравните управляващи във Англия от години поддържат електронните цигари като средство за прекъсване на пушенето и те към този момент са най-популярното такова средство на Острова.А това води и до понижен брой пушачи през последните години в страната, която си е сложила амбициозната цел да отстрани пушенето до 2030 година



„ Здравните управляващи и регулаторите би трябвало да изпратят верните послания посредством правилна информация, която в този момент не доближава до обществото. Трябва да достигнем до пълнолетните пушачи, тъй че да има необятен избор от негорими никотинови артикули за тях, тъй като в случай че те се конкурират с горимите артикули, т.е. цигарите, пушачите ще имат повече благоприятни условия да се отърват от нездравословния си табиет “, разяснява шефът по научните въпроси в Juul Labs Сайра Салим – Сартони. „ Обществото има потребност от вярната информация, тъй като без нея пушачите се объркват. Трябва да се организират акции – да вземем за пример в Манчестър имаше акция като върху билетите за рейс, на които пишеше, че електронните цигари са по-малко нездравословни от тютюнопушенето “.
В Япония потреблението на цигари е спаднало с една трета, откогато на пазара се появиха устройствата с нагряване на тютюн, като се регистрира в пъти по-бърз ритъм, в сравнение с при въвеждането на всички ограничения за ограничавания на тютюнопушенето в страната до момента.
Швеция пък е страната с най-ниска смъртност и заболеваемост от рак, дължаща се на тютюнопушенето в Европейски Съюз. Тя е единствената страна – членка, където снусът (тютюн за орална употреба) е позволен и е заместил пушенето, на което експертите отдават и забележителните резултати при подобряването на публичното здраве.

„ Това се случва, тъй като в Швеция никотинът всеобщо се използва по по-малко нездравословен метод – тук изоплзваме снус. Имаме същата употбера на никотин като в Европейски Съюз, само че единствено 5% ежедневни пушачи, както и най-ниската заболеваемост и смъртност от рак в Европейски Съюз “, споделя шведският създател на придвижването “EU for Snus” Бенгт Виберг.
„ Никотинът не е проблем, в случай че цяла Европа реализира сходни числа. Това би означавало да се предотвратят стотици хиляди смъртни случаи. “
Поради прекомерно консервативния метод на здравните управляващи в Полша, в страната се следи напълно друга обстановка с новаторските способи за банкет на никотин, стана ясно по време на 8-я Глобален конгрес за никотина.
„ Пушачите в Полша са 8 млн., а за към 5 години 1,5 млн. души започнаха да използват електронни цигари. Бяхме обнадеждени, че това ще постави завършек на пушенето. Но 8 млн. поляци не престават да си пушат цигари, а тези, които търсят опция в електронните цигари се усилват доста постепенно.Това се дължи на метода на здравните управляващи в страната към тютюнопушенето, който в резюме звучи по този начин „ Спираш или умираш “, споделя токсикологът от Университета „ Адам Мицкевич “ в Полша Мирослав Дворжнак.
По-безопасните други възможности да са налични и за хората в страните с ниски и междинни приходи, а освен за потребителите в богатите страни – това една от нужните стъпки за решение на световната пандемия от тютюнопушенето, безапелационни са специалистите на форума.
80% от пушачите по света живеят в страни с ниски и междинни приходи, които са с най-малки качества да се оправят със заболеваемостта от пушенето.
„ През последните 15 години ограниченията в доста страни сработиха и пушачите там понижиха. В богатите страни процентът на пушенето спада, там по-голямата стигма, увеличението на налозите и респективно цените на цигарите, оказват помощ. Но има страни, в които огромна част от популацията не престават да пушат и тези ограничения наподобяват изчерпани. Можем да стигнем единствено ненапълно, в случай че вършим едно и също, с цел да спрем пушенето “, счита щатският експерт по публично здраве Чарлз Гарднър, който в предишното е бил и консултант в СЗО.
„ Остава една група хора, която не е склонна да спре или не може да спре – на доста хора им харесва да пушат. Има и уязвими групи – хора с ниски приходи, бездомници (70% тях в Съединени американски щати пушат), хора с психологични заболявания, пристрастени към опиати. Какво би трябвало да се направи за хората, за които досегашните ограничения за надзор на тютюна не са сработили? Тези хора би трябвало да получат информацията и доказателствата за понижената щета на другите възможности без пушек – това е голям проблем, обвързван с човешките права и обществената неправда “, добавя Гарднър и показва, че „ багажът “ при неразбирането за ролята на никотина е поколенчески проблем. „ Ако питате някогашните пушачи, минали на е-цигари, 75% от тях понижават дозата си никотин. Светът може да доближи до миг, когато никотинът се преглежда като подобен с кофеин. “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР