Ако официалните данни от преброяването на населението бяха приложени към

...
Ако официалните данни от преброяването на населението бяха приложени към
Коментари Харесай

Преброяване 2021: Мандатите биха се променили, ако данните бяха приложени сега

Ако формалните данни от преброяването на популацията бяха приложени към отминалите избори, то трите столични изборни региона щяха да получат спомагателни мандати, за сметка на районите с понижен брой поданици. Това заяви за " По света и у нас " Димитър Димитров от ЦИК. Според " Прозрачност без граници " е време да се промени изборното законодателство, с цел да е допустимо уедряване на най-малките райони, с цел да не се изкривява вота на гласоподавателите от приливане на мандати.

На отминалия в неделя избор 240-те мандата бяха разпределени въз основата на последното броене от 2011 година Обявените ден по-късно от Национален статистически институт публични резултати от новото обаче демонстрират стесняване на популацията с над 800 хиляди души, което при последващи избори ще размести мандатите.

" Вероятно половината от регионите, по груби сметки, ще станат 4 мандатни, а софийските доста ще се усилят. Може би и Варненския, ще прибавят няколко мандата, само че съответните сметки ще бъдат направени тогава, когато се огледат деликатно масивите с базите данни на популацията ", изясни Димитър Димитров - член на ЦИК.

От в този момент обаче може да се каже, кой град ще получи най-вече от преразпределените мандати.

" София е един от градовете, в които има нарастване на популацията. Приблизителните оценки на специалистите са, че от сегашните общо 42, евентуално могат да се усилят до към 50 мандата ", сподели Ваня Нушева - специалист по избирателен развой, " Прозрачност без граници ".

Тъй като 4-мандатните региони са предпазени от Изборния кодекс като най-малки, ще бъдат свити регионите с 5 и повече мандата, в които Национален статистически институт е отчело спад на популацията.

" Враца - тя сега има 6 мандата, евентуално Монтана, Добрич, Шумен, евентуално и Хасково. Наистина належащо е да се реши и и да се направи тъкмо пресмятане ", сподели още Ваня Нушева.

При новото пренареждане обаче няма да има облагодетелствани или ощетени партии.

" 240 мандата се разпределят сред гласовете на партии и обединения подадени във всички региони, т.е. в цялата страна. Броят на извоюваните мандати няма по какъв начин да се промени. Той ще остане същия ", сподели Димитър Димитров.

Според специалистите по изборно законодателство, има по-справедливо отразяване на волята на гласоподавателя от прехвърлянето на мандати.

" Един от разновидностите би бил уедряване на регионите, тъй че по едно и също време да бъдат регистрирани настоящите данни на Национален статистически институт, само че и да не пречи тази наредба в Изборния кодекс за най-малко 4 мандата, на съблюдаване на правилото за единна норма на представителност ", уточни Ваня Нушева.

Проблемът с мъртвите души в изборните описи също може да бъде решен.

" Различни експертни оферти има в тази връзка, само че сигурно е належащо да бъде формиран указател, който да служи единствено и само за задачите на изборния развой ", добави Ваня Нушева.

Дали дребните мандатни региони ще бъдат окрупнени и дали ще има изборни описи разнообразни от тези на ГРАО за идващия избор зависи единствено от волята на парламентарните партии да трансформират изборния закон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР