Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира

...
Ако образованието до 16 години е задължително, това не формира
Коментари Харесай

Дончев: Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование

Ако образованието до 16 години е наложително, това не образува ангажимент наложително да се приключи главно обучение. В екипа ми даже имаше спор дали не е добре да предложим междинното обучение да е наложително. Всички желаеме да сме по-богати, а може да имаме стопанска система, основана на знанието, единствено с грамотно население. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Няма да е задоволително единствено смяна в член 53 от Конституцията. Ако променим 5 закона, това няма да реши напълно казуса. Близо 100 000 деца не вървят на учебни заведения, част от тях са в чужбина. На всекидневна база поставяме старания да задържим децата в учебно заведение. Големият проблем са фамилиите, които меко казано не ги поддържат, а ги карат да работят, добави Дончев.

Трябва да се ползват и методите на " моркова " и на " тоягата ". Щом законодателството има норма, разумно е да има и глоба за неизпълнението й. Редно е да има ограничение на права за хората, които нямат най-малко главно обучение. Образованието би трябвало да е приоритет, от това зависи по какъв начин ще наподобява България след 10-15 години, добави той.

Заплатите на учителите скачат всяка година. Това образува напън от други сфери. Учебното наличие би трябвало да е оптимално покрай потребностите в живота. Трябва да създадем нужното образованието да дава умения, потребности за живота. Децата би трябвало да учат и детайли от висшата математика, само че и да знаят коя институция защо дава отговор. Гражданите би трябвало да знаят къде отива всеки налог, който заплащат. Как може да си сериозен жител, в случай че нямаш една базисна гражданска просветеност, сподели още вицепремиерът.

Стартирахме пилотна фаза на дуално образование. По тематиката за наложителното обучение би трябвало да има полемика. Не настоявам, че смяната на конституцията би трябвало да е първата стъпка, може и да е последната. Ако не сложим образованието като приоритет, не може да чакаме основни и качествени проблеми в страната. Аз отхвърлям да съм употребявал необразовани групи от хора за електорат. Такава процедура има, само че аз персонално отхвърлям да съм употребявал такава процедура, добави Дончев.

Ние не сме имали министър председател, който да няма персонално обучение. Други страни приказват за цифрови умения, а ние водим диалози за равнище просветеност. Държавата в никакъв случай не е толкоз ефикасна, колкото желаеме. Преди години учителите бяха оставени да се оправят сами с този въпрос, разяснява той.

Изпратих през днешния ден писмо до сътрудниците министри, чакам до 20 декември отговор от тях с оферти за съкращения в отделите, за които дават отговор. Голяма част от ресорите са преоразмерени. Ще дам опция на сътрудниците да ми дадат оферти, тъй като те по-добре познават отделите, за които дават отговор. В една институция съкращенията може да са 4%, в друга да са 10%. Самият факт, че има 10 000 незаети бройки, това значи, че администрациите работят без тях. Пазарът на труда е в такова положение, че съкратените чиновници ще бъдат поети незабавно, сподели още Томислав Дончев.

Не съм франкофон. Направихме всичко допустимо досега по въпроса с пакета " Мобилност ". За страдание, по-малко от предстоящото е обединението от страни, която беше на нашата позиция. Последната редакция на предложенията е по-добра. За мен това е оттегляне от общия пазар, който е един от основополагащите правила за Европа. Това не е едно положително европейско решение, безапелационен съм, сподели Дончев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР