Ако обичате пушена риба, можете да я направите и в

...
Ако обичате пушена риба, можете да я направите и в
Коментари Харесай

Как да си опушим риба в домашни условия

Ако обичате пушена риба, можете да я извършите и в домашни условия и даже ще е по-вкусна, в сравнение с тази от магазина. Преди да опушите рибата, би трябвало да я осолите.

На кг риба се поставят 100 грама сол, рибата се затиска с тежест и се оставя на хладно за 16 часа в съд, който не се окислява и не ръждясва. Добре е преди да осолите рибата, да я почистите от вътрешностите. Люспите не се махат.

След като се извади от съда, рибата се измива със студена вода и се оставя да изсъхне, закачена на проветриво място за няколко часа. Влагата би трябвало да се отстрани, тъй като другояче рибата ще се опуши по-трудно.

Топло пушената риба се получава, като се употребява нагряване от 50 до 120 градуса, а студено пушената се прави с потребление на температура от 20 до 40 градуса.

Топло пушената риба не устоя дълго и би трябвало да се изяде за един, най-вече два дни. Студено пушената риба може да се съхранява няколко седмици, само че в случай че престои дълго, тя изсъхва и губи усета си.

За да опушите рибата, най-добре е да употребявате някаква тенекия, като изпод разпалите жарта, а в горната част на кутията би трябвало да закачите рибата. Колкото е по-голяма рибата, толкоз по-висока би трябвало да е кутията. Над жарта се поставя фолио, което се надупчва, и над него се закача рибата.

 Пушена херинга

Когато стане златиста на цвят и вилицата елементарно влиза в нея, тя към този момент е опушена. Пушената риба става златиста на цвят, месото елементарно се отделя от кожата. Ако рибата се разпада и от нея се стича лой, това значи, че температурата е била прекомерно висока или сте прекалили с времето за опушване.

За студено опушване с тенекия рибата се закача над жарта и незабавно откакто към този момент има задоволително плам, се маха от нея и се оставя кутията да изстине. Този развой се повтаря няколко пъти, до момента в който се стигне досега, в който рибата стане подготвена.

Можете да опушите рибата и във фурната. За задачата откакто сте измили авансово осолената риба и сте я изсушили задоволително, би трябвало да я сложите върху решетка.

Разположете я в най-горната част на фурната. Включете фурната на мечтаните от вас градуси, само че би трябвало да се нагрява единствено долната й част. По този метод ще получите вкусна пушена риба.

Ето ви и една прелестна рецепта за пушена скумрия. Прочети също:

- по какъв начин се прави сушена риба;

- по какъв начин да си приготвим маринована риба;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР