Ако обичате френското кино, трябва да гледате този филм. А

...
Ако обичате френското кино, трябва да гледате този филм. А
Коментари Харесай

Светлите дни предстоят/Les Beaux jours 2013

Ако обичате френското кино, би трябвало да гледате този филм. А в случай че като мен сте влюбени във Фани Ардан – два пъти!

Днес беше вторият ми опит да видя „ Светлите дни предстоят “, откакто в неделя на касата с огромни букви пишеше „ Билети няма “ – не бях виждала сходен надпис от години. Хубаво е, че има толкоз хора с добър усет, а кино лентата съумях да виждам едвам през вчерашния ден.

Да се споделя за Фани Ардан е ненужно, само че в случаи като този – неизбежно. Една от легендите на френското кино, върла противничка на брака, с три дъщери от трима мъже, говореща и играеща на няколко европейски езика, обичана на Франсоа Трюфо – на екрана и отвън него. Във филмографията й са записани режисьори като Льолуш, Шондорф, Скола, Трота, Вайда, Антониони, Озон и всички други огромни европейски имена от последните десетилетия. С други думи не е необичайно, че филмите й към този момент наподобяват основани особено за нея, както е в този случай.Героинята й в „ Светлите дни предстоят “ - Каролин - е пенсионирана зъболекарка, елегантна, стилна и красива жена, която внезапно се оказва с прекомерно доста време и прекомерно малко страсти. Всяка имитация, жест и кадър са особено измислени по този начин, че да подчертаят чара на Фани Ардан, която заема целия екран през множеството време. Като същинска французойка тя не се опасява от бръчките си, от белите корени на косата и околните проекти, само че облеклата и гримът й са подбрани по този начин, че да акцентират невероятния й сексапил, огромна част от който е нейната възраст.

Изключително ярък и оптимистичен филм, който съумява да събере всички клишета без да подразни и за момент. Млад и обаятелен ухажор, интелигентен и милосърден брачен партньор, невротични дъщери, остарели и поомръзнали другари, любови и омрази, смях и секс, страхове и лудости – Каролин има всичко, доста повече от това, с което свързваме старостта. Защото има и такава напреднала възраст, в която освободеното време не е празно, а цялостно – с нас и за нас. Надявам се, че това се учи. И че можем да го научим.

Последната прожекция на кино лентата на Киномания е на 24-ти в 15.15 часа в Euro Cinema.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР