Ако обичате да си правите екскурзии с вашите деца през

...
Ако обичате да си правите екскурзии с вашите деца през
Коментари Харесай

Красиви места в България, които може да посетите заедно с децата си

Ако обичате да си вършиме екскурзии с вашите деца през почивните ви дни или отпуск, ще ви дадем в тази публикация няколко образеца за някои не толкоз известни, само че красиви места в България, които си заслужават да бъдат видени!

Плиоценският парк

Ако не сте посещавали към момента този прелестен парк, намиращ се край селото на име Дорково, то несъмнено си заслужава да го извършите! Той споделя за остаряла история от преди милиарди години, когато Земята стартира своето образуване такава, каквато я знаем през днешния ден.

В територията на това село са открити над шестотин кости на тридесет типа скотски типове, измежду които са – трипръсти коне и съблезъби тигри, носорози, тапири, мечки и маймуни. Предположения на археолози демонстрират, че процесът на скупчване на другите остатъци се дължи на съществуването на река, която повличала със своите води трупове на умрели животни във водите си, като ги струпвала вкупом на нейното дъно.
Интересни обстоятелства за България, които би трябвало да знаете
Имаме много мотиви за горделивост в нашата история и това е безспорен факт. В тази публикация сме подбрали някои забавни неща за България, ко...
Прочети повече
Музеят в селото съставлява кръгла зала, в която се пресъздава горската фауна и флора от тези остарели правремена. Цялата експозиция се озвучава от звуци, издавани в миналото от животните, живяли през този интервал, като ви придвижва обратно във времето.

Крепостта Цепина

Само километри от село Дорково се намира и една много мъчно превземаема в миналото българска цитадела – Цепина. Така написа в архивите, при нейното късно рухване под османско господство, не тъй като не е поддала, а тъй като са липсвали хранителни запаси и храна по това време. Тази цитадела се издига на върха със същото име, намиращ се в Баташка планина.

До подножието на укреплението ще ви докара асфалтиран път, като крайната му точка е хижа Цепина. При нея има паркинг, от който пътят продължава и става по-стръмен и недосегаем с кола.  Пред самата цитадела се открива красива панорамна панорама с аспект към близките върхове и Чепинска низина.

Поради нея в действителност си коства е да тръгнете по тази пътека, като самия преход е към десетина- петнайсет минути. Според изследвания, времето на построяването на крепостта е по царуването на Калоян, който я причислява към българските земи и назначава в нея за наместник своя племенник - Алексий Слав. След убийството на Калоян, племенникът му  отказва признание на  върховенство на новия цар – Борил, отцепвайки самата област от България.
Маршрути за пътешественици, които обичат България
В тази публикация ще разгледаме някои от обичаните ни направления из нашата красива страна. Всеки от тях има избрана тема и сексапил, с който...
Прочети повече
Глухите камъни

В региона на град Любимец се намира и местността  Глухите камъни. Тези внушителни съвкупности от изсечени ниши в скалите, разпръснати на разнообразни места в Източните Родопи, все по-голям интерес провокират с мащабността си и своя мистицизъм. Поставена е  информационна табела, в която се разказва, че нишите във внушителните  Глухи камъни са 459 на брой, преобладавайки тези във форма на трапец, като  помежду им има и ниши с други форми – правоъгълни, квадратни, овални.

Безспорно, тези ниши са част от тогавашните тракийски култове, като не е ясно към момента  тяхното тъкмо предопределение. Най-разпространено разбиране е, че са представляващи  мемориални  погребални комплекси, в които траките поставяли урните с праха на своите близки умряли. Но съществуват доказателства, които показват че е невероятно да се закрепят керамични урни в нишите, опровергаващи това изказване.

Друга публикувана легенда е, че кухините в скалите били употребявани за преместването на блага в култа към Великата богиня майка. Тези скални светилища са свързани с култа към нея, а триъгълникът, сочещ нагоре, символизира мъжкото начало при тракийския народ. Това се  асоциира със основаването  на нов живот като семена, от които  ще се родят изобилието и плодородието.

Освен  тези ритуални  ниши в местността на Глухите камъни има построени и гробници, които са два на брой,  със стълби издълбани в скалите, които водят към водохранилище и оформят цялостен един  култов комплекс. Самото име  на местността произлиза  от свойството на скалите, ситуирани в региона, да гълтам звуците и по тази причина там липсва образуването на ехтене.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР