Ако обърнем поглед към най-големите световни корпорации 2 десетилетия назад,

...
Ако обърнем поглед към най-големите световни корпорации 2 десетилетия назад,
Коментари Харесай

Компании за стотици милиарди: Кои бяха гигантите по капитализация през 1999-а и кои са днес?

Ако обърнем взор към най-големите международни корпорации 2 десетилетия обратно, ще забележим, че водачът през днешния ден и водачът тогава е еднакъв. В продължение на години софтуерният колос Microsoft беше преди всичко по пазарна капитализация в света.

20 години обратно компанията " счупи " върха за пазарна оценка, като през декември 1999 година доближи такава в размер на 931 милиарда $ към днешния курс на $. През предходната година учреденото от Бил Гейтс сдружение се завърна на почетното място, като изпревари дългогодишният водач Apple.

Така към юни 2019 година Microsoft е единственият колос с капитализация, надхвърляща 1 милиард $.

От онлайн платформата Visual Capitalist вършат " разходка " през последните 2 десетилетия в топ 10 на най-скъпо оценените сдружения в света. Техните данни демонстрират, че водачите през 1999 година и през днешния ден се разграничават много и само Microsoft е запазила мястото си в този лист.

Преди 20 години след нея в топ 10 се подреждат компании, като General Electric, Cisco, Exxon и Walmart. Любопитното е, че там участва и финландската Nokia, която към този интервал държи 41% от международния пазар на мобилни телефони.

След дот-ком балонът през 2004 година обстановката наподобява много по-различно, като Microsoft и Intel са единствените софтуерни компании, намерили място измежду топ 10. Лидерите са General Electric и Exxon, а в класацията място намират още Pfizer и Citi.

В разгара на финансовата рецесия 4 китайски компании съумяват да намерят място измежду 10-те международни водача по пазарна оценка. Начело на класацията застава държавният енергиен колос PetroChina с капитализация от 367 милиарда $.

Част от листата са още Industrial and Commercial Bank of China, China Mobile и China Construction Bank.

Представянето на първия iPhone изстрелва на челната позиция по пазарна оценка Apple през 2014 година с такава от 560 милиарда $. Преди срутва на цените на петролния пазар Exxon съумява да резервира мястото си и се подрежда на второ място, а в топ 10 е още и Shell.

Днес топ 10 е доминиран от софтуерните колоси, като на първите 5 места са Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet и Фейсбук. Тук са и китайските водачи Alibaba и Tencent. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР