Ако някога ви се е искало да спечелите пари от

...
Ако някога ви се е искало да спечелите пари от
Коментари Харесай

Мики Маус става обществена собственост от 1 януари

Ако в миналото ви се е желало да спечелите пари от рисунка на Мики Маус, който стреля с револвер или претака кисело зеле, да вземем за пример, 1 януари е щастливият ви ден.

Това е по този начин, тъй като, както се показва в една забавна публикация във Variety, маскотът на Disney най-сетне става наличен за прилагане на този ден, тъкмо 95 години след дебюта му през 1928 година

В първия ден на новата година обликът на фамозната мишка ще бъде освободен от авторски права. Това значи, че всеки има право да ги разгласява, преработва и употребява както откри за добре - статутът им към този момент ще е така наречен публично притежание (public domain).

Това е незабравим ден в историята на американския закон за авторското право, защото емблематичната мишка на Disney беше мотивът през 1998 година законът да разшири изискванията на авторското право, давайки на Disney няколко спомагателни десетилетия надзор върху героя.

Нека бъдем съответни обаче: само версията на " Steamboat Willie " на героя от истинския и едноименен анимационен филм от 1928 година губи авторските си права на първия ден от 2024.

По-модерната версия на мишката от актуалните анимационни филми към момента принадлежи на Disney и не се обрисува това да се промени в обозримо бъдеще.

Между другото, различен известен анимационен воин, Тигър, също навлиза в общественото пространство на 1 януари. Той ще се причисли към приятеля си Мечо Пух, който също стана свободен за публично прилагане неотдавна.

Може би си спомняте смущаващия слашър хорър с присъединяване на захласнатото от мед мече, Winnie-the-Pooh: Blood and Honey, който се появи по-рано тази година. Не се шокирайте, в случай че видите нещо сходно да се случи с Тигър или с първия Мики Маус.

Освобождаването от права оказва помощ за по-широкия достъп на хората до международното културно завещание и до някои творби на изкуството, които от време на време се оказват забравени с десетилетия. Публичното пространство дава и независимост на творчеството - облиците от книгите или мелодиите от записите могат да се приспособяват в нови творби.

Уви, от време на време това води и до злоупотреби с обичани облици или просто до посредственото им потребление, както в тази ситуация с гореспоменатия филм.

Все отново, да се надяваме, че ще се появяват повече забавни инициативи с присъединяване на обичаните ни герои.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР