Ако някога сте си представяли бъдеще, изпълнено с летящи коли,

...
Ако някога сте си представяли бъдеще, изпълнено с летящи коли,
Коментари Харесай

Китай вече тества „летящи“ коли

Ако в миналото сте си представяли бъдеще, изпълнено с летящи коли, фантазията ви към този момент се приближава малко повече до действителността, написа CNN Business. Китайски откриватели от университета Southwest Jiaotong в Чънду, провинция Съчуан, направиха пътни проби на модифицирани пътнически коли, които употребяват магнити, с цел да се носят на 35 милиметра над проводяща релса, съгласно китайската държавна осведомителна организация Синхуа.

Изследователите са оборудвали седаните с мощни магнити върху пода на автомобила, което им позволяваше да левитират над проводяща релса с дължина съвсем пет благи. Тествани са общо осем автомобила, като един тест е достигнал скорост от почти 143 благи в час, съгласно медийната информация.

Видеоклип, оповестен в Twitter от китайски публицист, демонстрира по какъв начин транспортните средства се носят – въпреки и неравномерно – по пистата.

A #maglev vehicle technology test saw a 2.8-tonne car float 35 millimeters above the road and run on a highway in #Jiangsu, east China. A permanent magnet array was installed for levitation. pic.twitter.com/7vWc8TvJpn
— QinduoXu (@QinduoXu) September 12, 2022

„ Синхуа “ споделя, че тестванията са извършени от държавните транспортни управляващи, с цел да проучат ограниченията за сигурност при шофиране с висока скорост. Но Денг Зианг, един от университетските професори, създали транспортните средства, сподели пред държавната новинарска организация, че потреблението на магнитна левитация за пътнически транспортни средства има капацитета да понижи потреблението на сила и да усили обсега на транспортните средства.

Това може да бъде потребно за промишлеността на електрическите транспортни средства, която има „ безпокойствие за пробега “, или когато потребителите се опасяват, че няма да могат да завършат пътешестване с електрическо транспортно средство, без да изчерпят мощността.

Някои търговски влакове употребяват магнитна левитация, или „ маглев “, което включва наелектризиране на магнитно поле за побутване или изтегляне на транспортни средства при високи скорости – от 80-те години на предишния век. Днес Китай, Япония и Южна Корея употребяват маглев влакове. Миналата година Китай дебютира с маглев трен стрела в Кингдао, провинция Шандонг, който може да доближи оптималната скорост от 373 благи в час.

Теоретично, технологията маглев разрешава високоскоростно пътешестване, без да се употребява толкоз доста сила, колкото мощността на обичайния мотор, заради липса на търкане. Технологията се употребява за хиперлуп планове на The Boring Company на Илон Мъск и Virgin Hyperloop One на Ричард Брансън. Изследователите изследват капацитета на колите с магнитен напредък в продължение на повече от десетилетие, като през 2012 година Volkswagen проектира концептуален модел на летящ автомобил.

Но евентуалните проблеми с сигурността към момента би трябвало да бъдат прегледани. Например, какво се случва, в случай че кола, движеща се с висока скорост, напусна магнитната си писта или бъде изхвърлена от курса от немагнитно транспортно средство? Съществува и доста сложният проблем с инфраструктурата: построяването на национална мрежа от електромагнитни автомагистрали евентуално ще отнеме години и голям обществен запас във всяка страна, отбелязва AutomoBlog.

Предизвикателствата може да си костват превъзмогването: „ Епохата на магнетизма “ може да революционизира енергийната промишленост и да помогне в битката с изменението на климата, съгласно обява в LinkedIn от 2018 година на Джордж Сасин, вицепрезидент на Държавния орган за енергийни проучвания и развиване на Ню Йорк.

„ Въпреки че звучи като научна фантастика, това може да бъде нашето всекидневие след 50 години “, написа тогава той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР