Ако ние не намалим с 40 процента въглеродните емисии през

...
Ако ние не намалим с 40 процента въглеродните емисии през
Коментари Харесай

България спешно трябва да намали въглеродните емисии

Ако ние не понижим с 40 % въглеродните излъчвания през идващите три години и половина, България ще би трябвало да връща 13 милиарда лв., които би трябвало да бъдат оползотворени по Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на районната конференция за възобновима сила RЕ-Source Southeast, която се организира през днешния ден и на следващия ден в " София тех парк ".

Той напомни, че това е една от промените, които са заложени в проекта. Министърът счита, че това мъчно ще стане, в случай че след време се появят съвършените " уловители " на въглероден диоксид. Затова би трябвало да се мисли за по-гъвкави схеми и по-сериозни дейности. По същия метод, в случай че страната ни не трансформира въглищния бранш, няма по какъв начин да оползотвори 2,5 милиарда лв. от Фонда за обективен преход.

Според министъра страната ни би трябвало от ден на ден да децентрализира енергийната система, да се внедряват от ден на ден ВЕИ източници и да има повече " играчи " на пазара, в това число от най-малките.

Той уточни, че даже едно домакинство, което сложи панел на покрива си, по някакъв метод взе участие в цялата енергийна система.

Заради ограничаващи режими през годините има доста малко места, на които да има нови енергийни мощности от ВЕИ, добави вицепремиерът. Той даде за образец, че има възбрана да се строят такива върху земеделска земя. Освен това към момента в България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна повърхност. Не е добре развита и геотермалната сила. Има ограничавания и за вятърните централи. Министър Сандов посочи, че се прави всичко допустимо да няма спор сред климата и ВЕИ.

Затова би трябвало да се способства " отпушването " на всички други благоприятни условия и да се сътвори ясна рамка за рестриктивните режими.

Работи се интензивно за смяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, с цел да се " отпушат " тези процеси, които ще дадат опция върху от ден на ден водни площи да се разполагат фотоволтаични централи. Работи се и с Министерството на земеделието, с цел да се откри метод да се вкарат агрофотоволтаиците, добави вицепремиерът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР