Ако ни трява имот, за да живеем в него -

...
Ако ни трява имот, за да живеем в него -
Коментари Харесай

Финансов експерт: Няма да паднат цените на имотите, купувайте

Ако ни трява парцел, с цел да живеем в него - желаеме да се изнесем от настоящия чартърен, още сме при родителите си, фамилията ни се е нараснало с дете, то в този момент е моментът за покупка на жилище. Не бих предложил на тези хора да чакат цените на имотния пазар да се срутен. Най-малкото тъй като през това време те ще продължат да вършат разхода си за наем и други

Това поучава специалистът по финанси Стойне Василев в рекомендациите си към фамилиите по какъв начин да ръководят своите приходи.

Не се ангажирам да предвиждам имотния пазар, само че в случай че вземем небосвод от 10 години, съм сигурен, че цените ще са се нараснали. Средно на година ще са нараствали с към 5 %, съобщи финансистът.

Освен това - представете си, че след 2 години цените на парцелите са паднали, само че лихвите по заемите са скочили, предизвести той тази неделя по " Би Ти Ви ".

Ако в този момент междинната рента по ипотечните заеми е 3 %, се чака да стане 4-4,5%, което не е шоково, само че представете си въпреки всичко, че се усили, продържи финанситът. Така се случи през 2008 година, а след това и през 2020 година - цените са паднали, само че банките са консервативни и не ни дава заем, подсети той.

Така че в този момент е моментът да се откри жилище, не бих разчитал на някакво намаляване, заключи Василев.

На въпроса на този пазар въпреки всичко няма ли да се " спука балонът " акцентира, че трендът е покупко-продажбите с парцели да понижават като численост, само че цените да се задържат на високите равнища.

Все отново в случай че се приказва за инвестиция, сметакта е друга. Тябва да се извадят цените на ремонтите, да се сметне точно предстоящата рентабилност и да се съпостави с тази от други вложения.

В момента доходността от наем на парцел е от 3,5 до 4,5% и в случай че желаеме най-малко 6-7%, то трява да изчакаме да се вдигне или да сме намерили доста добра договорка, споделя Василев.

Другата известна инвестиция е златото, доста хора наблюдават цената - нагоре, надолу, само че това е по-скоро спекулативно. Ако също погледнем напред в небосвод от 10-15 години, то цената на златото също сигурно ще пораства, евентуално може да се приказва за 7%, тъй че и това е добра инвестиция

Не би трябвало да слагаме всички яйца в една кошница, по-добре няколкоо актива, които имат друго придвижване на цените и по този начин в случай че единият падне, различен ще пораства, заключи Василев.

Той поучава фамилиите първото нещо при взимане на заплатата да е заделянето на спестявания. Не да почнат от сметки и разноски и в случай че остане, да заделят, а противоположното. И от най-малкия приход може да се спестят 5-10% месечно при добра финансова дисциплинираност, счита специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР