Ако нещата продължават да се развиват по начина, по който

...
Ако нещата продължават да се развиват по начина, по който
Коментари Харесай

Докъде се докарахме! Аграрен специалист шокиращо: До 10 години в България вече няма да се произвеждат ябълки

Ако нещата не престават да се развиват по метода, по който вървят сега, след 10 години в България няма да се отглеждат ябълки. Ще си хапваме полски, тъй като няма да има родно произвеждане. Това споделя за Българска телеграфна агенция Красимир Кумчев, поземлен съветник и фермер.

В поддръжка на заключението си уточни, че през последните 5-6 години по-малките производители са почнали да изкореняват насажденията си, а огромните и хората, които схващат от ябълково произвеждане, са спрели да влагат в ябълкови насаждения.

Като образец уточни и личното си сдружение, което от към 7 години влага в други трайни насаждения - череши, сливи, само че не и в ябълки.

Единствените, които сега влагат в ябълкови насаждения са хора, които не схващат от това произвеждане, само че имат финансов запас, твърди той.

Да правиш ябълкови насаждения в размери от към 1000 дка е самоубийство, акцентира Кумчев от позицията на фермер, отглеждал 14 000 дка ябълки. По думите му обаче част от тези градини към този момент са на тезгяха за обмен, прибавя Кумчев.

На тази база Красимир Кумчев предвижда, че след към 10-15 години вакуумът ще е цялостен. И изяснява, че всеобщо насажденията, които са в интензивно плододаване, са на възраст сред 10 и 15 години и обективно след десетина години по натурален метод ще излязат от послание и би трябвало да бъдат изкоренени.

Предполагам, прибавя той, че ръководещите тогава, които и да се те, ще вземат ограничения, само че ще бъде късно. Защото по думите на фермера няма да ги има експертите, няма да ги има и работниците-резачи, тъй като при ябълката, дружно с растителната отбрана, резитбата е най-важната интервенция. Тя е доста характерна и изисква доста знания и опит и един добър резач сега на резитбата от физиологичното положение на овошката може да реши какъв ще бъде добивът идната година, както и да го управлява даже.

Като една от аргументите за ябълковия апокалипсис Красимир Кумчев уточни държавните дотации за плодовете, които са по скица и са стотина лв. на декар. Тази сума като я разделиш на 3 000 кг, един прекрасен междинен рандеман, се получава три стотинки за кг, което по думите му не съставляват никакъв стопански тласък, нито пък може да предизвика интереса на фермерите да основават ябълкови насаждения.

В същото време, по информация от медиите, предходната година поляците са получавали по 30 евроцента/кг от Европейски Съюз поради съветското ембарго и още толкоз като национално доплащане, сподели Кумчев. Това е 1,20 лв/кг, което е 40 пъти повече в съпоставяне у нас или, твърди фермерът, поляците получават толкоз за една година, колкото един фермер у нас за един цялостен живот.

По думите му тази година се е случило същото със земеделските стопани, които отглеждат праскови. Гърция, Италия и Испания си уредиха евросубсидия поради съветското ембарго, заради което нашите преработватели стопираха да изкупуват български праскови и почнаха да внасят по-евтини от Гърция, разясни Кумчев.

Казва се, че на процедура нямаме експорт за Русия, което е правилно - ние не можем да задоволим вътрешния си пазар, само че съветското ембарго ни бие косвено посредством Полша с ябълките, а посредством Гърция с прасковите.

Българският фермер би се гордял с Министерството на земеделието, в случай че успее да сътвори идентична конкурентна среда с останалите играчи от Европейския съюз и тогава, твърди Кумчев, ще проличи кой е добър и кой не. Дори и да си добър - по какъв начин ще устоиш на някой който получава дотация за една година толкоз, колкото ти за 40, разяснява той и даде още един образец - предходната година у нас тиквата е получила 200 лева дотация, а ябълката - 100 лв..

Българската ябълка на вътрешния пазар през годините свършваше до Нова година, само че тази е слаба и ще я има до 15-20 ноември. В момента във всички търговски вериги 40 на 100 от ябълката към този момент е импорт от Гърция и Италия, както и от Нова Зеландия.

На процедура това значи, че качествената българска ябълка се изкупува на 100 % за прясна консумация. Извън това остават ябълките, които отиват за преправка. При естествени години 20-25 на 100 от цялата годишна продукция отива за преправка, чиято цена е 10 пъти по-ниска от тази, която е за прясна консумация.

Двата български сорта - Айвания и Карастоянка, със страхотни вкусови качества, към този момент са излезли от произвеждане. От другите, които не са български, най-разпространени у нас си остават класическите сортове - Златна превъзходна, Червена превъзходна и Грени.

Красимир Кумчев чака даването на публичност на този иден проблем да стигне до някого, който мисли разумно. Моята паника е, че когато хората които схващат от ябълково произвеждане не влагат в нови насаждения, а по-дребните изкореняват - по натурален път в един миг вакуумът ще бъде налице и на процедура ще се срине цялото ябълково произвеждане. Отделно има неустановеност в средата и никой няма да се престраши да вложи големи средства в това - четири години отглеждаш без плододаване!

Преди 30 години единствено в землището на село Трилистник са се произвеждали сред 25 и 30 хиляди тона ябълки, а сега това е националното ни произвеждане, сочи Кумчев. Ябълката има експортна устременост, а вътрешното ползване сега е 4-5 пъти по-голямо от производството и сме надалеч да задоволим личните си потребности, камо ли да мислим за експорт. А това е просвета, която назоваваме " Царицата на плодовете ", тъй като е с целогодишна консумация в целия свят, само че пък изисква и царско обслужване.

Преди към 30-40 години на територията на Пловдивска област са се отглеждали 138 разнообразни култури в една година, което значи, че в едно и също време нещо се сее и нещо се прибира. На територия от 6 000 кв.км.

Надали има такова нещо някъде по земното кълбо. Уникални климатични условия. Би трябвало това да ни е като емблема на страната, а за региона - да не приказваме. Ако отстранен дотациите, за 5-6 години ще залеем Европа с качествена храна, безапелационен е Кумчев и цитира чиновник на една от огромните търговски вериги у нас, съгласно който в Лондон български аграрни артикул коства 7 паунда, а холандския - 1 паунд и нашият се купува.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР