Ако не сте се замисляли досега какво би било без

...
Ако не сте се замисляли досега какво би било без
Коментари Харесай

Голяма мъка: Какво е да живееш без обоняние?

Ако не сте се замисляли до момента какво би било без подушване, прочетете деликатно идващите редове, с цел да разберете какъв брой е значимо това за хората и по какъв начин се оправят тези, които го нямат в живота си.

Оказва се, че един от 20 души страда от увреждане на обонянието - вродена или добита. А на този проблем и неговата значителност за живота на индивида, лекарите не обръщат изключително внимание, написа Lifestyle.bg

Нарушенията в обонянието включват както неговата цялостна загуба, по този начин и подправеното усещане на аромати - страдащите усещат миризма, която не съществува. Причината може да бъде контузия, зараза, непряк резултат от медикаменти или даже Алцхаймер.

Повечето от тези хора губят и усета си, което води до загуба на вкус и наслаждение от храната. Много прпрооучвания демонстрират, че изгубилите обонянието си постоянно страдат от меланхолия, тревога, изолираност и проблеми в връзките.

Това е била и повода за провеждането на проучване, което да откри какво е качеството на живот на тези хора и какво е смисъла на обонянието. В него взели присъединяване 71 души на възраст сред 31 и 80 години. Те описали на учените какво е въздействието на положението им върху живота.

Един от главните проблеми бил чувството и предотвратяването на рискови обстановки, като миризмата на пушек или отровни газове, което при някои от участниците довело до обстановка, в която са се измъкнали живи на косъм.

Много от участниците изгубили интерес към храната и се срамували да подготвят такава за своите близки и другари, защото не можели да преценяват какво е качеството и усетът ѝ. А това довело до нарушавания и в обществения им живот.

Друг проблем, който води до тревога, е неспособността на тези хора да усетят личната си миризма и, затова, непрестанното терзание, че може да миришат неприятно на другите.

При огромна част от страдащите се следили съществени проблеми със половите връзки и привързаността. С обонянието си отишли и всички хубави мемоари за прекарвания като вечерите край огъня, Коледа, обичани парфюми и хора.

Всичко това водело да отрицателни усеща като яд, паника, загуба на убеденост, страдание, меланхолия, изолираност, горест. А неразбирането от страна на лекарите, утежнява нещата още повече.

Изследователите се надяват изследването им да даде мотив за размисъл и схващане на казуса на хората, страдащи от загуба на обонянието - както от близките, по този начин и от медиците, с цел да може да се подходи към казуса по съответен и съзнателен метод.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР