Ако не бъде внесен нов бюджет, с 18% инфлация –

...
Ако не бъде внесен нов бюджет, с 18% инфлация –
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Съставянето на кабинет е едната част от ежедневието, другата е бъдещето на България и бюджетът

Ако не бъде импортиран нов бюджет, с 18% инфлация – от 1 януари ще има стрес в системата и митинги по улиците
„ Ние през вчерашния ден поискахме да бъде поета отговорност от министъра на вътрешните работи. Този драматичен случай е единствено емблемата – това, което вижда обществото от неправилното и нереформираното ръководство на Министерство на вътрешните работи. “ Това съобщи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ и ръководител на Комисията по превоз и известия в Народното събрание Георги Свиленски във връзка поисканото чуване на министър Демерджиев от левицата.

В ефира на Българска национална телевизия той изясни, че главният ангажимент на служебния кабинет е да организира почтени избори, без платен избор и да обезпечи в прехода сред две постоянни държавни управления – успокоение на жителите. „ През тези няколко месеца промените, които се организират, чиновниците са демотивирани – за всичко някой носи отговорност. Политическата отговорност се носи от политическия представител, в тази ситуация министъра на вътрешните работи “, уточни той като причини и продължи: „ Ние подадохме безчет сигнали за пазаруването на гласове – няма такива отговори. Хората знаят на терен кои са купувачите, само че полицията споделя, че не знаят и нямат данни. Докато по този начин се работи, такива ще бъдат резултатите и за мен е малко безочливо държанието на министъра, когато споделя “На мен никой не може да ми желае оставката “. Имаше един различен подобен министър на вътрешните работи “, напомни социалистът и добави, че сме парламентарна република и даже служебните министри подлежат на надзор от парламент.

„ Много им е комфортно на служебния кабинет да работят без държавно управление, без надзор. Как да създадем държавно управление, когато към този момент повече от месец президентът не връчва мандати? Когато третият мандат беше при нас ни упрекваха, че вършим огромно закъснение и държим властта, а в този момент към този момент 40 дни мандатът не се връчва “, разяснява Свиленски и добави, че никоя партия не е декларирала, че желае такова закъснение.

В предаването “Денят стартира “ социалистът разяснява диалозите, които организират от ГЕРБ: „ Аз се надявам да намерят опция да създадат държавно управление, само че ние ясно сме декларирали, че мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “ няма да подкрепим. Не бихме взели участие в държавно управление, което ще поддържа оня 12-годишен модел, който докара страната до това състояние за две години да вършим пет избора, да имаме една разградена страна, разградена администрация “, безапелационен е той.

По думите на Свиленски съставянето на кабинет е едната част от всекидневието, другата част е бъдещето на България и бюджетът. „ Ние към този момент водим диалог по политики, през вчерашния ден го започнахме с “Продължаваме смяната “. Затова поканихме всички и организираме тези срещи – да намерим най-малък консенсус, който може да имаме за Бюджет 2023 година “, изясни социалистът и посочи, че в случай че се стигне до трети мандат, който да отиде при Българска социалистическа партия, левицата ще има база, върху която да стъпят и да водят договаряния.

„ Засега виждаме на 95% покриване на предложенията на стратегиите в обществената част с “Продължаваме смяната “. Днес имаме среща с ГЕРБ – в случай че те са съгласни да повишим минималната работна заплата на 850 лева, да се дават за първо дете 500 лева, за второ 1000 лева, да бъдат безвъзмездни медикаментите за деца до 14 година и учебниците до 12 клас, да преизчислим пенсиите – ние ще имаме отговорността да кажем, че можем да поемем мандат и отговорност за сформиране на държавно управление “, сподели още той. И добави, че българското общество ще даде своята оценка, както е направило с “Има подобен народ “ – от първа политическа мощ, в този момент не са в Народното събрание.

Според депутата от Българска социалистическа партия не е съображение служебният кабинет да не внесе нов бюджет, тъй като може да се получи наддаване. „ При настоящия бюджет ги няма 70% от поддръжката за бизнеса, за стопанската система, за българските жители. Това, което предлага служебният кабинет, не ни прави работа. Ако не бъде импортиран бюджет на страната, от 1 януари ще има стрес в системата, хората ще излязат на улиците – чуваме превозвачите, лекари, учители, представете си този бюджет през януари с 18% инфлация “, предизвести Свиленски и напомни, че единствено преди половин година страната имаше работещо държавно управление, с положителни стопански резултати. „ Само преди 6 месеца България имаше държавно управление и никой не разбра в тази страна за какво беше свалено. И в този момент този сякаш доста неприятен и пренатегнат бюджет, само че той е изпълнен. Тоест имаше работещо държавно управление, беше свалено поради упоритостите на една партия да получи някакви милиарди за неизпълнени строителни работи и в този момент цялата страна се питаме за какво по този начин стана “, сподели още той.

Във връзка с решението за доставки на неруско нуклеарно гориво на АЕЦ „ Козлодуй “ Свиленски съобщи: „ Тези въпроси би трябвало да се вземат осведомено, когато имаме анализите. В Агенцията за нуклеарно контролиране не са на мнението, че това решение е вярно. Ние искахме да пристигна управлението, с цел да разяснят. Нека дойдат специалистите и да кажат това допустимо ли е, безвредно ли е и какъв брой коства “, заключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР