Ако натиснем много частния сектор, който пълни държавната хазна, с

...
Ако натиснем много частния сектор, който пълни държавната хазна, с
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Асен Василев дава сигнал, че няма панически да вдига ставките

„ Ако натиснем доста частния бранш, който цялостни държавната хазна, с инспекции, проверки, орязване на пари по планове, страната ще задлъжнява, с цел да цялостни бюджетът “, сподели в „ Лице в лице “ икономистът Кузман Илиев.

„ Бюджетът не прави промяна или рационализация. Хубавото в него е, че Василев дава сигнал, че няма под паника да подвига ставките. Това е добре като сигнал, само че в идващия миг стартира данъчен напън, който не е злоумишлен, с цел да се съберат парите и да се дадат на гласовитите групи. Общественият бранш ще е добре, в случай че и частният бранш е добре “, уточни той.

Асен Василев е предложил с над 600 млн. лв. повече за заплати по отношение на 2022 година, само че са нужни още 350 млн., уточни той

„ Хората в администрацията не са добре платени. За да са добре платени трайно, би трябвало да има стопански напредък и да се реализира промяна в администрацията, в която да се върнат тласъците за тези, които работят добре. Администрацията се употребява за трудоустройване, печелене на избори и национална обич. Ако се направи разбор, който да покаже какво работи и какво не работи – хората биха се чувствали по-достойно “, изясни Илиев.

Еврозоната

„ Нищо не зависи от нас, че да бързаме. 10 години ние изпълнявахме чудесно критериите за еврозоната и не ни одобряваха. Изведнъж се оказа, че еврозоната не е правилна по отношение на нас, тъй като изпълняваме критериите и вървим напред с най-ниските задължения. Във Франция дефицитът е 6%. Не би трябвало еврозоната да е разменна монета по тази причина ние да сме прекомерно послушни геополитически. Ако това е цената – да не можем във връзка с войната в Украйна да нямаме мнение, за мен това е рисково “, уточни икономистът.

Подкрепа в пленарната зала за осъществяване на националното допитване пристигна единствено от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ

„ Има търговия на тематиката. Ние заслужаваме да сме в еврозоната, само че не трябва това да е самоцел и с цената на загубата на самостоятелност “, сподели Кузман Илиев.

„ Еврозоната не е панацея, само че като си вързан в ръб с нея, нямаш доста други възможности, с изключение на да имаш огромни проблеми, в случай че не влезеш в нея. Ще би трябвало отново да работим доста. Има хора, които банкрутират в еврозоната, не съблюдават разпоредбите “, добави още той.

„ Димитър Радев е стабилен мъж с огромно доверие от финансовата общественост “, акцентира Кузман Илиев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР