Ако нараниш растение, то крещи.Е, донякъде. Не по същия начин,

...
Ако нараниш растение, то крещи.Е, донякъде. Не по същия начин,
Коментари Харесай

Проучване доказа, че растенията също крещят

Ако нараниш растение, то крещи.

Е, ненапълно. Не по същия метод, по който вие или аз бихме могли да крещим. По-скоро те издават пукащи или щракащи звуци с ултразвукови честоти отвън обсега на човешкия слух, които се усилват, когато растението е уплашено.

Според изследване, оповестено през 2023 година, това може да е един от методите, по които растенията оповестяват на околния свят за своето страдалчество.

" Дори в безшумно поле в действителност има звуци, които не чуваме, и тези звуци носят информация. Има животни, които могат да чуят тези звуци, тъй че има възможност да се случва доста акустично взаимоотношение " , споделя еволюционният биолог Лилах Хадани от университета в Тел Авив, Израел.

" Растенията взаимодействат с инсекти и други животни от самото начало и доста от тези организми употребяват тон за връзка, тъй че би било доста неоптимално за растенията да не употребяват тон въобще " , още споделя Хадани.

Plants Really Do 'Scream'. We've Simply Never Heard It Until Now.
— My Longevity Experiment (@my_nmn)
Растенията, подложени на стрес, не са толкоз пасивни, колкото си мислите. Те претърпяват някои много трагични промени, една от най-забележимите от които (поне за нас, хората) е отделянето на някои много мощни аромати. Те могат също по този начин да трансформират цвета и формата си.

Тези промени могат да алармират за заплаха на други растения наоколо, които в отговор да засилят отбраната си, или да привлекат животни, които да се оправят с вредителите, които могат да навредят на растението.

Не е изцяло проучено обаче дали растенията излъчват и други типове сигнали - да вземем за пример звуци. Преди няколко години Хадани и нейните сътрудници откриват, че растенията могат да откриват тон. Следващият логически въпрос, който трябваше да се зададе, беше дали те могат и да го създават.

За да схванат това, те записват доматени и тютюневи растения при разнообразни условия. Първо, записват растения, които не са подложени на стрес, с цел да получат базови данни. След това записват растения, които са били обезводнени, и растения, чиито стъбла са били отрязани. Записите се организират първо в звукоизолирана акустична камера, а по-късно в естествена оранжерийна среда.

След това те образоват логаритъм за машинно образование, с цел да разграничат звука, издаван от нестресирани растения, отрязани растения и обезводнени растения.

Звуците, които растенията издават, са като пукане или щракане с периодичност, прекомерно висока за индивида, и се долавят в радиус от над един метър. Ненатоварените растения не издават никакви звуци; те просто си стоят и безшумно си правят работата.



За разлика от тях, уплашените растения са доста по-шумни, като според от типа издават приблизително до към 40 щраквания на час. А растенията, лишени от вода, имат видим звуков профил. Те стартират да щракат повече, преди да покажат забележими признаци на обезводняване, като звукът им се усилва с повишаването на изсъхването на растението, а по-късно затихва, когато растението изсъхва.

Алгоритъмът съумява да разграничи тези звуци, както и типовете растения, които ги издават. И това не са единствено доматите и тютюневите растения. Екипът е тествал разнообразни растения и е открил, че издаването на звуци наподобява е много публикувана активност на растенията. Пшеницата, царевицата, гроздето, кактусът и кострецът са регистрирани да издават звуци.

Но към момента има няколко незнайни. Например, не е ясно по какъв начин се създават звуците. При предходни проучвания е открито, че при обезводнени растения се следи кавитация - развой, при който въздушните мехурчета в стъблото се образуват, уголемяват и унищожават. Това, при чупенето на човешките кокалчета, провокира звуков пукот; нещо сходно може да се случва и с растенията.

Все още не знаем дали и други стресови положения могат да провокират тон. Патогени, набези, излагане на ултравиолетови лъчи, рискови температури и други неподходящи условия също биха могли да провокират пукане на растенията като балончета.

Във видеото може да научите повече за: Най-опасните растения на планетата

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР