Завладяваща история, пленителна архитектура, култура, мода, вино и любов. Париж

...
Завладяваща история, пленителна архитектура, култура, мода, вино и любов. Париж
Коментари Харесай

5 супер интересни факта за Париж, които ще ви изненадат

Завладяваща история, пленителна архитектура, просвета, мода, вино и обич. Париж е в действителност необикновен град и неслучайно годишно събира милиони туристи. А някои хора са толкоз пленени от френската столица, че даже се местят да живеят там.

Ако сте виждали града, към този момент сте наясно с всичко това. Но сигурни ли сте, че знаете всичко за него? За да задоволим любознанието ви, ви представяме пет забавни обстоятелството за Париж, които може би в никакъв случай преди не сте чували.

1. Градска легенда гласи, че броят на стъклените елементи в пирамидата на Лувъра са тъкмо 666

Историята за 666-те панела поражда през 80-те години на предишния век, когато формалната листовка, оповестена по време на строителството, в действителност цитира това число. Числото 666 също се загатва в разнообразни вестници.

Елементарната математика обаче разрешава елементарно броене на стъклените съставни елементи: всяка от трите страни на пирамидата без вход има 18 триъгълни стъкла и 17 реда ромбични, подредени в триъгълник, което дава 17*(17+1)/2 = 153 ромбични стъкла (общо 171 стъкла). Страната с входа има 11 панела по-малко (9 ромбични, 2 триъгълни), тъй че цялата пирамида би трябвало да се състои от 4*153-9 = 603 ромба и 4*18-2=70 триъгълника, общо 673 панела. Въпреки това, митът се появи още веднъж през 2003 година, когато Дан Браун включи тази доктрина в своя бестселър „ Шифърът на Леонардо “.

2. В Париж има единствено един знак „ Стоп “.

Единственото предписание за придвижване е „ priorit droite “, което значи, че водачът, който се доближава до кръстовище отдясно, има преимущество и всеки различен е по-добре да понижи. Единственият знак за прекъсване в града може да се откри на изхода на строителна компания в 16-и регион.

Парижаните настояват, че дясната страна с преимущество е повече от задоволителна, с цел да държи всички водачи под надзор. И по този начин, в случай че пресичате улица в Париж, по-добре се огледайте и в двете направления, а по-късно бягайте.

3. В Париж има Статуя на свободата, която е обърната към Статуята на свободата в Съединени американски щати

Статуята символизира другарството сред двете страни, само че размерите й са единствено 1/3 от оригинала. Той е даден на френското държавно управление през 1889 година от американската общественост в Париж и стои на дребен остров в Сена. Дори и през днешния ден статуята гледа надолу по реката към Атлантическия океан и Ню Йорк.

4. В Париж одобриха резолюция, с цел да забранят на Том Круз да стане почетен жител на града

Както някои от вас може би знаят, Том Круз е почитател на Сциентологията, религиозна организация с спорна група от вярвания и практики. От 1995 година Франция класифицира Църквата на сциентологията като фетиш и по този метод като цяло се опълчва на организацията.

През 2005 година Том Круз работи, с цел да стане почетен жител на град Париж. Общинското държавно управление на Париж обаче блокира този ход, като одобри публична резолюция, която не разрешава на Том Круз да стане почетен жител заради принадлежността му към сциентологията.

5. „ Парижкият синдром “ съставлява тежка форма на културен потрес

Още един забавен и занимателен факт за Париж. Най-просто казано, Парижкият синдром е цялост от физически и психически признаци (като меланхолия, тревога, изпотяване, халюцинации и „ възприятие за гонене “), изпитани от посетителите за първи път, осъзнали, че Париж в действителност не е това, за което са го мислели. Японските гости се следят като изключително податливи и неспособни да отделят идиличната си панорама към града, следена във филми като " Невероятната орис на Амели Пулен ", от действителността на съвременен, многолюден метрополис.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР