Ако мостът не беше пропаднал, нямаше да има жертви. Дали

...
Ако мостът не беше пропаднал, нямаше да има жертви. Дали
Коментари Харесай

Николай Денков: Нямам ментори, няма кой да ми шепне в ухото

Ако мостът не беше пропаднал, нямаше да има жертви. Дали е проблем в инженерното решение, осъществяването или на нещо друго. Прокуратурата би трябвало да каже на кой е човешката неточност. Това съобщи министър председателят Николай Денков във връзка жертвите и разрушенията след наводненията в община Царево.

Според министър-председателя би трябвало да се мисли за превантивни дейности, които да предотвратяват такива нещастия.

“Ние имаме систематични проблеми. Два са – предварителната защита по отношение на подготовката, когато това ще се случи, да бъдем допустимо най-добре готови. Отпуснати са средства. Отишли са в над 90 обекти. Служебният министър е показал единствено 10 от тях като проблематични. Държавата да управлява общините. Да форсира даването на спомагателна техника при бедстващите региони. ”

Денков съобщи, че не можем да сме застраховани отсега нататък от такива естествени бедствия.

“Бедствие е имало, има и отново ще има. Това е природата. С климатичните промени ще зачестяват и ще стават по-големи. Не можем да подсигуряваме, че няма да има жертви. Трябва да подсигуряваме при вероятно злополучие да са най-малък брой вредите. ”

А хората, които са потърпевши от наводнението до края на месеца ще получат финансова помощ от страната, сподели още Денков. Всички заявки чакаме да бъдат изплатени, безапелационен е министър председателят.

“1512 лева са планувани за хора с некадърност сами да си оказват помощ в най-първите им дни. Тези средства са за замяна на развалени уреди, с цел да могат хората да се върнат към естествен живот. Когато средствата се дават на едно място, то е за сметка на друго. Ефективността при предварителната защита е доста по-голяма. Увеличаването на средствата няма да решат проблемите. ”

По мотив увеличението на приходите от идната година, Денков изясни, че сигурно пенсиите ще се повишават посредством калкулации по т.нар швейцарско предписание.

“Пенсиите ще се усилят по Швейцарското предписание. Процентите зависят от инфлацията и от осигурителния приход. Минималнита заплата ще стане 50% от междинната. ”

За момента кабинетът не е обсъждал коледните добавки за пенсионерите не са обсъждани до момента. Това е неверна позиция. Правилото е да си получават парите през годината. Зависи от осъществяването на бюджета през 2023 г, сподели още министър председателят.

Увеличение на трудовото заплащане в администрацията ще има за тези, с които са с най-ниски. Премиерът не вижда съображение за опазване на ставката от 9% за ресторантьорите.

Министър-председателят разяснява и връзките си с президента и напрежението сред двете институции.

“С Радев си говорихме за проблеми, които би трябвало да решаваме дружно. Когато се приказва за престрелки желая да кажа, че това не е правилно показана информация. Този интервал да е завършил. Радев неведнъж сподели, че е за проевропейско развиване и консолидиране в европейски институции. Едно са политическите заявления, друго е какви са дейностите. ”

Няма защо да си прощаваме, съобщи Денков във връзка държанието на президента, който напусна Народното събрание в деня на клетвата на новото държавно управление, преди министрите и министър председателят да встъпят публично в служба.

Денков отхвърли и обвиняванията, че някой му диктува какви решения да взима. Имаме да вършим работа дружно. Нямам ментори, няма кой да ми шепне в ухото. Има хора, които почитам с тях разисквам, изясни Денков.

Всяка една такава процедура като епийчмънта ще ни отклони от дилемите, които би трябвало да решаваме, разяснява премиера във връзка поръчките на политически лица да се изиска предварително премахване на Румен Радев. Той обаче съобщи, че президентът неколкократно излиза от пълномощията си дадени му от конституцията.

За следващ път министър-председателят отхвърли Алексей Петров да има интервенция в съставянето на кабинета

Николай Денков изясни и какви са упованията на ръководещото болшинство във връзка с Движение за права и свободи.

“ДПС би трябвало да играе роля във връзка с приемането на конституционните промени. Задължително ни трябват две трети. Надявам се да се включат и други обединения, само че с тяхната реторика това няма по какъв начин да стане. ”

Премиерът призна, че “Продължаваме смяната ” ще претърпи вреди от взаимното ръководство с ГЕРБ.

“ПП ще заплати някаква цена с тази некоалиция. Каква е алтернативата. Дали би трябвало да продължаваме да бъдем в безвремието. Да седна на една маса със синдикатите и да отиде при хората и да каже това е изборът. Или би трябвало да работим дружно, или продължаваме да сме във безвремие. ”

Ако осъществим законодателната си стратегия, в случай че приемем плануваните решения, другите страни няма да могат да употребяват причини против влизането ни в Шенген.

Не виждам причина да разясня изявления на Божков. Човек обвиняем с присъди, който доста пъти е казвал, че е давал подкупи е необичайно да прави политическа кариера, сподели Денков във връзка брифинга в събота на Васил Божков..

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР