Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на

...
Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на
Коментари Харесай

Ще надживее ли Гешев кабинета Петков?


Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета " Петков ", в случай че правосъдната промяна остане под кривата круша, е прекомерно допустимо горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно във вътрешността в тресавището.

Главният прокурор Иван Гешев

Във вторник, на влизане във Висш съдебен съвет, основният прокурор Иван Гешев съобщи, че настояванията за предварителното преустановяване на мандата му са " тъжни за държавността " и предвижда, че " денят ще бъде благополучен ". Мнозинството във Висш съдебен съвет сбъдна упованията му и го зарадва. За следващ път съветът отсрочи с процедурни хватки дебата за освобождението му. Не е изключено в идващите месеци Гешев и околните до него в правосъдната система да стартират да се държат още по-безочливо и провокативно, а дните им да стават все " по-усмихнати ".

Близките до Гешев във Висш съдебен съвет все по-смело излизат напред

Причините са няколко., а зле премисленият арест на Борисов и " сътрудниците му " по-скоро избоде очите на реформаторите. Паралелно вътре в лагера на властта все по-често прелитат искри. Крамолите в обединението дават очаквания на Гешев, че той ще надживее държавното управление, което се закани да го в профил.

ГЕРБ и Движение за права и свободи, макар някои техни изказвания, предвидимо не престават да играят с основния прокурор. Двете партии остават срещу закриването на профилираните съдилища и прокуратури, което в края на март Народното събрание гласоподава за трети път на първо четене в границите на година.

Хамид Хамид (ДПС) да вземем за пример неотдавна съобщи, че въпросната промяна е " поръчка, за която заплащат обичаните олигарси на властта ". Депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева пък провокира същински възторг по време на дебата за спецправосъдието с апела си към Народното събрание " да не пипа проведената престъпност, с цел да не настане безпорядък ".

В този подтекст околните до Гешев във Висш съдебен съвет все по-смело излизат напред, на ярко, без да се крият или тормозят. Те си разрешават да държат сметка на министър Надежда Йорданова за това какво е споделила в едно или различен изявление, както стана във вторник, когато бе провокирана да изясни къде тъкмо вижда зависимости във Висш съдебен съвет. Ще желаят от нея " да признае грешката си " и даже " да им се извини ". А гласовете в отбрана на основния прокурор, които кънтят все по-гръмко във Висш съдебен съвет, в действителност демонстрират, че Йорданова е права - мнозина там са под неговото въздействие.

Гешев - в положително разположение на духа

Колкото по-слабо е реформаторското болшинство в 47-то Народно събрание, толкоз повече ще поучава Гешев. На съвещанието във вторник той се върна към обичаните си колоритни съпоставения от сферите на космонавтиката, астрономията и географията: до момента в който прокуратурата каца без проблем на луната с дизелов мотор (така Гешев величае съмнителните триумфи на прокуратурата в делото " КТБ " ), измененията в правосъдната власт, инициирани от кабинета " Петков " били все едно да се одобри закон, че земята е плоска.

Петър Чолаков

Г-н Гешев обаче не помни, че Цветан Цветанов - бащата на спецправосъдието, което той брани, има единствено двумесечна специализация по право. Гешев, Движение за права и свободи и ГЕРБ не могат да опонират всъщност на причините за закриването на спецправосъдието, изложени от одобрени експерти като юрист Лулчева.

Въпреки това основният прокурор очевидно е възвърнал положителното си разположение на духа. И в случай че ръководещите не запретнат ръкави и не стегнат редиците си, ще става все по-забавен и проницателен, от ден на ден ще е " наслада ".

Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета " Петков ", в случай че правосъдната промяна остане под кривата круша, е прекомерно допустимо горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно във вътрешността в тресавището.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР