Лондон е на път да се превърне в много скъпо място за замърсяващи автомобили

...
Ако карате по-стара, замърсяваща кола където и да е в
Коментари Харесай

Ако карате по-стара, замърсяваща кола където и да е в Лондон, от вторник ще трябва да плащате огромна такса от £12,50 ($15,70) на ден.

През 2019 г. британската столица стана първият град в света, който въведе денонощна зона с ултра ниски емисии, в която колите и другите превозни средства трябва да отговарят на строги стандарти за емисии или да бъдат изправени пред такси.

Това последва прилагането на таксуването на пътя през 2003 г., насочено към намаляване на задръстванията в централен Лондон. ULEZ беше разширен през 2021 г. и във вторник ще бъде разширен отново, този път за покриване на външните квартали и предградията на града. Таксата се прилага денонощно за бензинови автомобили, обикновено регистрирани за първи път преди 2006 г., и дизелови автомобили, регистрирани преди октомври 2015 г.

„Все още има твърде много токсично замърсяване на въздуха, което трайно уврежда здравето на младите лондончани и води до хиляди преждевременни смъртни случаи всяка година“, каза кметът на Лондон Садик Хан през ноември, когато обяви последното разширение.

„Разширяването на ULEZ в целия Лондон ще означава, че 5 милиона повече хора ще могат да дишат по-чист въздух и да живеят по-здравословен живот.“

Ценообразуването на пътя за справяне със задръстванията също е в сила в Стокхолм от 2007 г., а в Сингапур от далечната 1975 г.

Ню Йорк най-накрая наваксва. Губернаторът Кати Хочул каза през юни, че градът е получил разрешение да започне да таксува шофьорите, влизащи в центъра на Манхатън. Това означава, че Ню Йорк може да стане първият град в САЩ, който ще въведе такса за задръствания още следващата пролет, след повече от половин век опити.

Предложенията варират от зареждане на превозни средства от $9 до $23 в пиковите часове.

Канцлер на Великобритания на хазната Риши Сунак позира със зелено куфарче, подобно на червената бюджетна кутия, преди да открие Деня на финансите на срещата на високо равнище на ООН за климата COP26 в Глазгоу на 3 ноември 2021 г. - Сунак трябва да обяви плановете си да превърне Великобритания в първата в света финансова услуга с нулева нета център до 2050 г., каза Министерството на финансите. (Снимка от Daniel LEAL / AFP) (Снимка от DANIEL LEAL/AFP чрез Getty Images) Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак позира със зелено куфарче, подобно на червената бюджетна кутия, преди да открие Деня на финансите на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу на 3 ноември 2021 г. - Сунак трябва да обяви плановете си да направи Великобритания първата нетна нула в света център за финансови услуги до 2050 г., каза Министерството на финансите. (Снимка от Daniel LEAL / AFP) (Снимка от DANIEL LEAL / AFP чрез Getty Images) DANIEL LEAL/AFP/Getty Images

Таксата за изминат участък в Ню Йорк е предназначена да намали броя на превозните средства, влизащи в зоната на задръстванията, с поне 10% всеки ден. Намаляването на задръстванията също би намалило затоплящите планетата въглеродни емисии и други замърсявания.

Но планът вече е изправен пред правно предизвикателство. През юли Ню Джърси заведе дело срещу Министерството на транспорта на САЩ, което даде окончателното одобрение за ценообразуването на задръстванията в Ню Йорк.

Разширяването на ULEZ в Лондон също е спорно. То стимулира — и оцеля — съдебно предизвикателство, повдигнато от местните власти в четири външни района на Лондон и окръг, граничещ с града.

Противопоставянето на разширяването доминира изборите през юли за нов член на парламента за Ъксбридж, регион в западната част на Лондон. Лейбъристката партия на Хан загуби на косъм надпреварата за местото, заемано преди това от консервативния бивш премиер Борис Джонсън.

В началото на август Хан разшири програма за бракуване, за да предложи безвъзмездни средства до £2000 ($2517) на всеки лондончанин с кола или мотоциклет, който не отговаря на стандартите на ULEZ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР