Ако животът в бъдещето ни е научил на нещо, то

...
Ако животът в бъдещето ни е научил на нещо, то
Коментари Харесай

За какво са черните точки на предното стъкло на колата

Ако животът в бъдещето ни е научил на нещо, то е следното: без значение какъв брой интелигентен мислиш, че си, постоянно ще се появи някоя обява в обществените мрежи, която да те открехне за някое напълно обикновено житейско умеене или факт, за което нямаш визия.

Е, в този момент е ред на фритите – което, както сме сигурни, че към този момент се сещате, е името на тези дребни точки по ръба на предното стъкло на колата ви.

Направени от изпечена керамична багра, която не може да бъде отстранена, те, плюс огромната черна „ фритова лента “, в която се събират, служат за три съществени цели: конструкция, сигурност и хармония.

Така че, преди всичко, фритовата лента е от жизненоважно значение за елементарното поддържане на предното стъкло към останалата част от автомобила. Знаем, че звучи като прекомерно висока задача за една линия черна багра, само че в действителност това е много интелигентна и многофункционална лента – тъй като освен че грапавата керамична багра обезпечава по-добра и прилепваща повърхнина за уретановото уплътнение, което свързва стъклото и рамката на автомобила, само че също по този начин защищава лепилото от ултравиолетовата светлина, която другояче би го унищожила.

„ Съвременното предно стъкло е знамение на техниката и смеем да твърдим, че е един от най-подценяваните съставни елементи на автомобила. Част от това инженерно знамение е методът, по който предното стъкло е залепено към рамката “, се изяснява в обява в блога на сервиза за каросерии ДеДона, основан в Северна Каролина.

„ Докато вътрешната страна на фритата разрешава на лепилото да се свърже със стъклото, външната страна работи като щит против UV радиацията, с цел да защищити лепилната връзка, която в противоположен случай би била отслабена от непрекъснатото излагане на директна слънчева светлина. “

Но това не е единственото забавно научно качество на точките. Те имат и функционалност за сигурност: точкова матрица в този ѝ тип на шарката от все по-малки точки оказва помощ и за понижаване на оптичното деформиране.

Този резултат в действителност се следи най-много по време на основаването на предното стъкло, споделя един от инженерите на Pittsburgh Glass Works. За да се огъне то, панелите на прозореца се излагат на температура от над 700 градуса по Целзий – а дебелата черна лента по ръба би абсорбирала тази топлинна сила доста по-бързо от транспарантното стъкло.

Но сходен внезапен топлинен удар би провокирал неравномерни талази по цялото предно стъкло – заради което вършиме линии биха изглеждали извити или изкривени към центъра на стъклото. Тъй като шофирането е по-лесно, когато виждате добре, точковата матрица е елегантно решение за прекъсване на този резултат: като разрешава по-плавен преход от черно към транспарантно, тя разсейва топлината по-равномерно по цялото стъкло.

И най-после, фритите са там просто с цел да наподобяват добре. Лентата прикрива лепилото, с което предното стъкло е закрепено към рамката, както към този момент уточнихме; точковата матрица обезпечава по-незабележим преход от лентата към стъклото; а в по-модерните коли, които могат да имат фрити за третата козирка, те могат също по този начин да попречат на слънцето да ви боде в очите сред козирките и огледалото за задно виждане.

И по този начин, това са фритите. Не просто безсмислена шарка със смешно име, а гениално достижение на автомобилното инженерство.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР