Ако използвате смартфона си като “одеяло за сигурност, с което

...
Ако използвате смартфона си като “одеяло за сигурност, с което
Коментари Харесай

Негативни последици от зависимостта към смартфоните

Ако употребявате смарт телефона си като “одеяло за сигурност ”, с което да облекчите възприятието на тревога или самотност, единственото, което ще постигнете е единствено да се отчуждите от хората към вас. Стремежът ви да сте постоянно в световете, с които телефонът ви свързва, ще ви лиши от действителните взаимоотношения лице в лице, които могат да ви оказват помощ да се свържете с другите, а това от своя страна да облекчи тревогата ви и да увеличи настроението ви. Накратко, лекарството, което избирате, с цел да излекувате тревогата си (ангажирането със смартфона), в действителност утежнява положението ви.

Пристрастяването към смарт телефона може да докара до разнообразни проблеми като:
Виртуалните връзки се трансформират в приоритет

Пристрастяването към обществени мрежи, приложенията за запознанства, текстовите известия може да доближи до точката, в която виртуалните другари стават по-важни от действителните връзки. Всички сме виждали двойките, които седят дружно в ресторант, игнорирайки се един различен и вперили погледи в телефоните си. Докато интернет може да бъде отлично място да се срещате с нови хора, да се свържете още веднъж със остарели другари или даже да започнете сантиментални взаимоотношения, онлайн връзките не са здравословен сурогат на взаимоотношенията в действителния живот. Приятелствата във виртуалното пространство могат да бъдат привлекателни, защото те съществуват в балон – т.е., не подлежат на същите условия като действителните взаимоотношения. Натрапчивото потребление на приложения за запознанства може да стане причина да се фокусирате върху краткосрочни връзки, вместо да развивате дълготрайни взаимоотношения.
Претоварване с информация

Натрапчивото сърфиране в мрежата, гледането на видеоклипове, стартирането на игри или непрекъснатото скролване в нюзфийда, може да стане причина за понижена работливост на работа или в учебно заведение. Прекомерното потребление на интернет може да ви накара да пренебрегнете други аспекти от живота си – от действителните връзки до занимания и обществени ползи.
Виртуалната фамилиарност вреди на действителната

Прекомерното потребление на интернет порнография, полови услуги, замяна на голи фотоси или други варианти за възрастни оказват негативно влияние върху действителните ви интимни взаимоотношения и цялостното прочувствено здраве. С течение на времето проблемите се задълбочават, тъй като анонимността и богатият избор от услуги в интернет улесняват прекарването на часове във мечти, които са невъзможни в действителния живот. Прекомерното потребление на приложения за запознанства, които улесняват неангажиращия секс, може да затрудни развиването на дълготрайни интимни връзки или да навреди на съществуващи такива.
Задълбочаване на проблемите с хазартната взаимозависимост

Проблемите с пристрастяването към хазарта се изследват от години и е добре известно, че съществуването на неизброими благоприятни условия в онлайн пространството, вършат хазарта доста по-достъпен.
Търговията с акции или извършването на покупки онлайн също са съществени аргументи за финансови и обществени проблеми. Пристрастените към уеб сайтове като eBay постоянно се будят в странни часове през нощта, с цел да са на линия в последните минути на някой търг. Изследвания демонстрират, че забележителна част от нещата, които се купуват в интернет, или са ненужни, или са прекомерно скъпи, само че потребителите просто се подчиняват на вълнението, което изпитват в конкуренцията в търговете.
Усещане за самотност и меланхолия

Много хора си мислят, че световната мрежа е превъзходен метод да избягат от самотата, отегчението и депресията, само че истината е, че се случва тъкмо противоположното. Проучване от 2014 година откри връзка сред несъразмерното потребление на обществените медии и положения като меланхолия, тревога, самотност. Потребителите, изключително младежите, са склонни да се съпоставят неподходящо със своите другари в обществените медии, което усилва възприятието за самотност и меланхолия.
Чувство на тревога и намалена работливост

Данни от огромно проучване в региона демонстрират, че даже самото наличие на телефон на работното място може да направи хората по-тревожни и да понижи продуктивността им.
Повишено равнище на стрес

Използването на смарт телефон за работни цели постоянно значи, че на процедура работният ви ден не свършва. Вие сте под непрекъснато напрежение, а нуждата непрестанно да проверявате и да отговаряте на известия, покачва напрежението и усилва риска от Синдрома на прегаряне.
Затруднена централизация

Непрекъснатият поток от известия и информация въздейства отрицателно на мозъчната активност, затруднява концентрацията, вреди на творчеството и продуктивността. Телефонът изисква толкоз доста внимание и време, че ви лишава даже от тихите моменти, които са по този начин нужни за творчеството и решаването на проблеми. Вместо да бъдем сами с нашите мисли, сме постоянно онлайн и свързани.
Нарушения на съня

Прекомерното потребление на смарт телефони може да наруши съня ви, което оказва съществено въздействие върху цялостното ви психологично здраве, паметта и когнитивните качества.
Насърчаване на нарцисизма

Изследване в Обединеното кралство откри, че хората, които прекарват доста време в обществените медии, са по-склонни да демонстрират негативните личностни черти на нарцисизма. Непрекъснатото издание на ваши фотоси, мисли и детайлности за живота ви може да сътвори нездравословна егоцентричност, която да ви отдалечи от действителните взаимоотношения и да направи битката ви със напрежението още по-трудна.

Редактор: Ина Фенерова
Инфо: https://psychology.framar.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР