Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид,

...
Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид,
Коментари Харесай

Много Е Опасно! Никога Не Дръжте Тези Храни В Хладилника!

Ако желаете да консумирате изброените храни в най-хубавия им тип, просто купувайте по-малки количества и ги изяждайте за по-кратко време – за малотрайните артикули още в деня или най-късно на идващия ден след отварянето на опаковката, съветваот framar.bg.

Олио

В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкоз ниска температура (обикновено сред 2-4 градуса при общоприета конфигурация на хладилника) води до невъзможността да употребявате продукта за прочут интервал от време след изваждането му на стайна температура, защото от течно, то минава в съвсем изцяло твърдо положение. Ако въпреки всичко извършите тази неточност, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, с цел да възвърне то естествената си консистенция.

Кафе

Дали е на зърна, мляно или приготвено като напитка, кафето в никакъв случай не трябва да бъде съхранявано в хладилника, защото ще всмуква всички останали миризми, предавани от останалите артикули в него и ще изгуби своето лично благоухание и несравним усет. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, защото с честата смяна на температурата, то стартира да губи естествената си мокрота, а с нея и присъствения усет, поради който го консумирате.

Домати

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура трансформира фрапантно текстурата на този зарзават, трансформирайки я в кашеста. Всеки все в миналото (вероятно даже доста по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, която да се окаже тотално безвкусна примес от пихтиести резени, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в ледник.

Лук

Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща мухъл, в случай че бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, даже да сте увили плътно резените, те стартират да изсъхват. Освен това нарязаният лук стартира да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена непосредственост до него – ето за какво дървените дъски за рязане съвсем наложително стартират да излъчват миризма на лук скоро, откакто са влезнали в приложимост.

Картофи

Студената температура бързо стартира да унищожава скорбялата в картофите, ето за какво миксовете със замразени зеленчуци съвсем в никакъв случай не включват това кореноплодно растение. Ако въпреки всичко сте опитали със съхраняването на картофи в хладилника, към този момент сте се убедили какъв брой безвкусни и неприятни като конструкция стават при третирането им по този метод.

Банани

Бананите основават разнообразни типове проблеми, когато бъдат съхранявани при ниски температури. Ако са недобре узрели и разчитате, че след седмица ще ги извадите тъкмо толкоз добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат неузрели, тъй като при ниски температури процесът на зреене на процедура стопира. Ако пък са обикновено узрели, може и да не пострадат на усет и консистенция от престоя в хладилника, само че ще придобият извънредно неприветлив външен тип – кората им изтънява и може да стане съвсем изцяло черна на цвят.

Мед

Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде негоден, нито усетът му ще бъде изменен – медът е естествено консервиращ се хранителен артикул без период на валидност. Ако обаче го сложите в хладилника, студената температура ще форсира процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкоз корав, че ще ви бъде мъчно даже единствено да забиете лъжицата в него.

Чесън

Чесънът става неядивен за негативно време, в случай че бъде съхраняван в хладилника, защото плесенясва и скилидките му стават като гумени. По-неприятното е, че външно измененията, настъпили вътре в главата, рядко си личат и по този начин вие си мислите, че имате предостатъчно огромни ресурси от чесън, с цел да се окаже в сюблимния миг (точно когато би трябвало да добавите чесън към яденето или соса, които врят на котлона), че вместо да овкусите ястието си с него, ще би трябвало да го изхвърлите в кофата, отнасяйки само миризмата му, пропила в пръстите ви (ако към този момент сте го обелили и пробвали да го нарежете).

Пъпеш

Обикновено се предлага да съхранявате нарязания пъпеш или любеница в хладилника, защото в случай че бъдат оставени на стайна температура, единствено за часове тези плодове, които в действителност спадат към фамилията на зеленчуците, стартират да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете по какъв начин да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на мрачно, изсъхнало и проветриво място. Проведените проучвания потвърждават, че по този начин антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се резервират за по-дълго време.

Авокадо

В множеството случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и би трябвало да мине много време, до момента в който узрее задоволително, с цел да придобие предстоящата консистенция и усет. Ако обаче го приберете в хладилника, както е и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, типът на плода му няма да се промени – не и към по-добро.

Хляб

Много семейства съхраняват хляба си в хладилника, с цел да не плесенясва. Това обаче не е изключително положително решение, защото ниската температура форсира стареене на хляба, прави го по-сух, ровък и твърд – като цяло надалеч не толкоз апетитен и прелестен за ястие, още повече, че може да поеме миризмите на други артикули или на самия ледник. Съхраняването на самун в ледник е удачно само, когато той към този момент е подготвен под формата на сандвич и не толкоз хлябът, колкото останалите артикули, би трябвало да бъдат прибрани на студено, с цел да не се скапват. Освен това със своята лична сочност те овлажняват филийките, даже когато са в хладилника.

Билки и подправки

Освен в случай че не ги опаковате плътно в транспарантно фолио или в специфични вакуумни пликове, пресните зелени подправки не би трябвало да се съхраняват в хладилника, защото също като кафето ще всмукват миризмите към себе си и по-късно ще бъде невероятно да им върнете техния натурален усет. Те също по този начин ще изсъхнат доста по-бързо в хладилника, тъй че най-добре ги дръжте навън и проветриво място, надалеч от всевъзможни миризми.

Не подценявайте казуса с вярното запазване на храната, тъй че в случай че сте закупили по-голямо количество от това, което знаете, че ще изконсумирате в околните дни, да не се стигне до изхвърлянето й. Може би не сте се замисляли какви количества хранителни артикули отиват в кофата и доколко това деяние е неетично поради % на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си.

Според статистиката в международен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно – храна, която е била годна за консумация, само че по една или друга причина не е била изядена. Ако единствено в Съединени американски щати хората съумеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се резервира, ще бъде задоволително за прехраната на 4 000 000 души, написа Блиц. Ето за какво предприемането на избрани ограничения, освен това напълно не толкоз комплицирани и времеемки, за вярното запазване на храната, освен ще докара до по-малко боклуци от хранителен генезис, само че ще способства за това повече хора да бъдат нахранени.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР