Ако искат да го наричат докладна записка, това си е

...
Ако искат да го наричат докладна записка, това си е
Коментари Харесай

Десислава Трифонова: В меморандума с „Джемкорп“ е изредена цялата енергетика на България

Ако желаят да го назовават докладна бележка, това си е чист контракт с съответни действия, в това число покупко-продажби с газ, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС
Пред Tribune националният представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова разкрива детайлности към продължаващата сага с подписания от кабинета „ Петков “ меморандум с „ Джемкорп “ за 1 милиарда $, осъществените нарушавания от някогашните ръководещи, съмнителните компании, свързани с него и последствията за България

Г-жо Трифонова, заявихте, че тематиката „ Джемкорп “ тепърва стартира. В неделя ГЕРБ-СДС разгласи, че подписаният спорен меморандум за 1 милиарда долара е към момента в действие, както и че в никакъв случай Александър Николов не е изпращал писмо за едностранно преустановяване на меморандума, което беше доказано и от служебния министър на енергетиката Росен Иванов. Разкрийте ни малко повече детайлности и какво ще предприеме ГЕРБ-СДС, с цел да се разплете проблема до дъно и тези, които са забъркани в тази „ договорка “ да понесат своята отговорност?

Да, меморандумът „ Джемкорп “ към момента е в действие макар отчета на ДАНС, който, знаете, беше публикуван на 20 април. И от 20 април до 20 юли, когато излезе решението на Министерски съвет, не бяха подхванати никакви дейности за неговото преустановяване. Щетите занапред ще се правят оценка, по тази причина ние ще изпратим сигнал както до ДАНС, по този начин и до Министерство на вътрешните работи, поради обстоятелството, че в този меморандум попада дефакто цялата нуклеарна енергетика на България – АЕЦ „ Белене “, АЕЦ „ Козлодуй “, Мариците, планове по Зелената договорка, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, както и действия по обезпечаване на доставки на газ, защото има регламентиран метод за подписване на покупко-продажби, изобщо за водене на договаряния по тази тематика. Освен това компанията не е тествана по никакъв метод. В Министерството на енергетиката няма налични данни както за притежателя, по този начин и за шефа на тази компания. В същото време без каквато и да е обществена процедура, покана или каквото и да е било, е подписан подобен един меморандум за 1 милиарда $. Най-притеснително от всичко е, че даже самото предложение за меморандума не е пристигнало от компанията, с която е подписан, а е пристигнало от друга компания в границите на цялата верига от компании „ Джемкорп “. Накрая е подписан с офшорката, което за нас буди съществени терзания кой в действителност седи най-отзад в цялата тази верига с офшорни компании, защото тази, с която е подписан меморандумът е една от офшорките, която пък е благосъстоятелност на други офшорки и по този начин веригата става безкрайна.

Какво ще включват вашите сигнали до ДАНС и Министерство на вътрешните работи?

В момента оформяме сигнала. Той е обвързван тъкмо с това, че не е извършена процедура за какъвто и да е било избор, че става въпрос за стратегически обекти, които са свързани с националната сигурност на страната. Знаете, има профилирано разпореждане. Тези обекти са със специфичен достъп, те съставляват и класифицирана информация. Освен това вътре се планува да се правят образования на чиновниците на Агенцията за нуклеарно контролиране, което също минава през специфични достъпи. Извън това министърът е сключил и меморандум, посредством който той се разпорежда с вложения в държавни предприятия, което по принцип, съгласно нас, не е част от неговите функционалности. Затова би трябвало да бъде осъществена инспекция на всички тези обстоятелства и условия и най-много на събитията, свързани с АЕЦ „ Белене “, АЕЦ „ Козлодуй “, Мариците, „ Топлофикация София “, доставките на газ. Всички тези неща би трябвало да бъдат изяснени. Още повече актуалният министър на енергетиката съобщи оня ден, че има редица престъпления при сключването на меморандума. Искаме да се извърши инспекция вътре в самото Министерство на енергетиката, да се види дали има заличаване на документи, дали има спомагателни съглашения, дали са осъществявани заплащания. Всички длъжностни лица, които са забъркани в този развой следва да бъдат тествани за техните дейности и надлежно бездействия.

Меморандумът е към момента в действие, какви стъпки би трябвало да се подхващат, с цел да се приключи фактически?

Служебният министър на енергетиката Росен Христов изпрати в петък едностранно предупреждение, с което след 30 дни този меморандум ще бъде преустановен автоматизирано, нещо, което е следвало да се случи доста от дълго време.

По предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС през днешния ден беше основана и краткотрайна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия, свързани с меморандума.

Целта на краткотрайната комисия е да откри всички обстоятелства и условия, свързани със самото сключване на меморандума и прекратяването му. Какви дейности са предприемани или надлежно не са предприемани. Предложихме основаването й, защото за нас това е доста огромен проблем.

Казахте, че занапред ще се правят оценка вредите. Какви негативи може да понесе България в резултат на този меморандум?

Имаме доста огромни терзания по отношение на националната ни сигурност, защото въпреки всичко в него и внезапно се появява някакъв вложител, компания „ призрак “, за която ние нищо не знаем, нямаме никакви открити взаимоотношения. Посредством този меморандум тази компания получава един лист от 13 действия без даже да е показано съществуване на специалисти. Аз не съм експерт по нуклеарни действия, само че най-малкото считаме, че е трябвало да бъде направено проучване на тази компания. И по какъв начин тъкмо тази компания, по какъв метод, против какви облаги е получила този меморандум? Освен това в него, в член 1, в случай че не се неистина, написа, че страните ще работят за взаимно създаване и финансиране на планове. Тоест, ние не приказваме просто единствено за един меморандум за съгласие. Вътре се приказва за обезпечаване на доставки на газ, т.е. покупко-продажби с газ. Реално видяно в него има доста конкретика. Това не е меморандум за съгласие, че видите ли ние в миналото ще си реализираме някакво съдействие. В него има доста конкретика! Ако желаят да го назовават докладна бележка, това си е чист контракт с съответни действия, които би трябвало да се извършат. Да не приказваме, че вътре написа също по този начин, че всяка една от страните, коята е направила финансови разноски по отношение на тези активност, си ги поема сама. Това също доста ни озадачава. Всички тези условия би трябвало да бъдат тествани. Най-важното е кой ги докара в България, по какъв начин министърът на енергетиката взема решение без процедура, без наказания от Министерски съвет да подпише този меморандум?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР