Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва

...
Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва
Коментари Харесай

Радев: Ако искаме правова държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта

„ Ако желаеме да имаме правова, демократична и просперираща страна, би трябвало да водим битка с корупцията по високите етажи на властта “. Това разяснява президентът Румен Радев през днешния ден в отговор на въпрос по време на взаимната си конференция с немския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на публично посещаване у нас.

 

Румен Радев уточни, че заради тази причина през вчерашния ден е свикал Консултативния съвет за национална сигурност. „ С писмата и настояванията за отчетите, които изисквам за този Съвет, на процедура съм снел доверието от ръководителя на антикорупционната комисия, тъй като изпратих писмо с искане за отчет към неговия заместител. Смятам, че по този начин е редно - до момента в който не се откри с пълноценно следствие истината, той да бъде най-малкото настрана “, безапелационен бе президентът.

 

Румен Радев означи, че е значимо органите, които наблюдават за съществуване на корупция да бъдат образец за непорочност. „ Имаме сериозен проблем на доверието в държавността и с оставките партиите споделят, че казусът е завършен. Той може да е завършен за партиите, само че не би трябвало да бъде завършен за страната “, добави президентът.

 

Българският държавен глава беше безапелационен, че в случай че желаеме в действителност функционираща правова страна, към всеки, който се е отклонил от закона, би трябвало да се подходи с цялата суровост на самия закон.  „ Въпросът е на този КСНС освен да преглеждаме какви ограничения да бъдат прилагани в това отношение, а да отидем и доста по-надълбоко към това, за което постоянно съм упорствал – не да вземаме ограничения единствено по отношение на нарушителите, а да сътворяваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не позволява корупция. Това значи бистрота, отчетност и отговорност на ръководството, ясни механизми при управнически решения, цялостна бистрота при разпределение на обществени средства, открити процедури с ясни критерии и еднакъв достъп за всички “, акцентира президентът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР