Ако има инвеститор, който е готов да направи карго зона

...
Ако има инвеститор, който е готов да направи карго зона
Коментари Харесай

Общинският съвет в Бургас прояви разум, подкрепи инвестицията за 600 млн.лева в завода за зелен водород

Ако има вложител, който е подготвен да направи карго зона щях да направя челна стойка, с цел да го притеглим, сладкодумен бе кметът Димитър Николов

Общинският съвет в Бургас даде " зелена светлина " за плана на " Виртус инвестмънт " АД в Равнец с 36 " за ", 3 " въздържал се " и 2 " срещу ". Както Флагман.бг писа компанията желае да построява цех за водород и асемблиране на зарядни станции и детайли за водородната промишленост. Инвестицията е огромна - над 600 млн.лева, а компанията заявява, че ще открие 1000 работни места.

Добрата вест този път, за разлика отпреди година, когато бе пропъден датски вложител е, че не се чака обжалване от регионалния шеф проф. Мария Нейкова, която е добре осведомена с плана и го поддържа.

Очаквано докладната разпали пристрастеностите в локалния парламент, а отпорът пристигна от групата на Средна европейска класа (СЕК), защото Равнец е тематика №1 на водача Константин Бачийски от 8 години, който е изготвил личен проект за развиването на зоната. Той наподобява доста добре, само че за жалост е осъществяването му наподобява невероятно и толкоз време не се е появил нито един вложител, който да е подготвен да направи карго летище.

Оказа се, че концепцията е силно надценена, защото терминалът в Равнец, съгласно проекта " Бачийски ", се планува да е много по-голям от този в Дубай, който е международен стопански център.

Още преди да зачете мненията на комисиите Иван Иванов от Средна европейска класа изиска 10-минутна отмора, което считаше за стратегически ход, защото в залата бе и самият Бачийски, който се опита да убеди част от колебаещите се съветници.

След паузата Константин Бачийски изиска право да изложи тезата си и по устав получи 5 минути.

„ Идеята ми от 2015 година е да се сътвори карго зона с летище, което е моделът на доста международни центрове. От 2017 година обратно обаче видях, че общината няколко пъти направи дейности, които биха поставили кръст на тази концепция. През 2019 година имаше концепция пистите да бъдат за озеленяване и спорт. Тогава взехме решение, че пистите ще ги запазим. Миналата година се оказа, че имаме „ неповторимо предложение “, съгласно администрацията. Отново обяснявах, че няма това по какъв начин да се случи, тъй като ще се нарушат летателните полета. Сега се оказа, че пристигна по-добър вложител, който ще отваря 200 работни места. Администрацията е отстранила много от нещата, за които споделих, че са неправилни. Постарала се, само че не е задоволително. Администрацията е отделила е летателните полета от другите терени, което е добре. Но казусът е, че на оставащата повърхност вместо да развиваме производства има риск да бъдат ситуирани слънчеви панели “, сподели от трибуната на Общински съвет Константин Бачийски.

Г-н Бачийски към този момент години ни приказва по какъв начин ще докара огромни вложители, които ще дойдат тук, да разкриват индустриални центрове, да открият 8 хиляди работни места. Времето обаче сподели едно – господин Бачийски единствено приказва. Какво имаме от едната страна – празните приказки на господин Бачийски и от другата – едни действителни вложители , които са подготвени да вложат стотици милиони. Г-н Бачийски сложи страната в комична обстановка . От една страна страната прати тук едни вложители (визира датската компания, която искаше да прави цех за водород преди година), а от друга – под неговото давление стартира да им пречи “, сподели Бойчо Георгиев от ГЕРБ.
 Лидерът на Политическа партия СЕК, съдружен сътрудник на Политическа партия, Константин Бачийски има друга идея за зоната в Равнец. Смята, че тя може да се трансформира в карго летище и безмитна зона
В експозето си той влезе остро с бутонките на Константин Бачийски. Според него даже гласоподавателите към този момент се отдръпвали от водача на Политическа партия СЕК, който бе лидер на листата на ПП-ДБ на последните избори, откакто даже шестият в неговата листа – Димитър Найденов го бил по преференции.

Колеги дайте да си свършим работата и да потвърдим, че Община Бургас е положително място за вложение. Да не гоним непознатите вложители по този метод, тъй като не е добър знак за никого “, приключи Бойчо Георгиев.

„ Този въпрос е стопански, а не политически. От тази позиция на нас ни е нужен различен спор. Необходими са ни отговори на няколко въпроса – какво се случва със остарялото решение на Общински съвет Бургас, което се апелира от някогашния регионален шеф, кои са актуалните вложители и би трябвало ли да върнем на страната летището “, съобщи от своя страна Георги Дракалиев от Вътрешна македонска революционна организация.

Искаме да изградим не просто фотоволтаичен парк, само че цех за зелен водород, който да зареди нашето произвеждане, а то няма да е малко. Българската организация по вложения (БАИ) не сертифицира фотоволтаични паркове, а производства. Ние сме много огромна група от разнообразни капиталови сдружения в областта на енергетиката. Зеленият водород е измежду нашите цели, само че също по този начин обезпечаваме и нашите лични потребности с обезпечаването на разнообразни производства. Това желаеме да създадем в Равнец. Посочили сме, че за началото на нашата инвестиция ще открием 1000 работни места. Запознат съм с концепцията за карго терминал и изобщо не съответствува с територията, която ние сме декларирали. Дори приветстваме тази концепция, тъй като бихме осъществили творби зелен водород за потребностите на карго терминала, тъй като това е методът да минем на ниско въглеродна промишленост “, съобщи от своя страна Свилен Баев изп.директор на „ Виртус инвестмънт “ АД.

Красимир Стоянов дефинира община Бургас за най-авангардната в България и посочи, че имат проекти да създадат съвременен водороден цех със съпътства

400 дка ще бъде индустриалната зона, а фотоволтаичната мощ ще бъде върху покривите, прецизираха от „ Виртус инвестмънт “ АД. Ако в 3-годишен период не осъществят инвестицията, която са заложили в проекта си, документът клас „ А “ ще им бъде лишен, а те ще би трябвало да върнат имота на Община Бургас.

Компанията от една година създава еднакъв план, който ще осъществя на територията на Мини Марица Изток, стана ясно от думите на изп.директор Свилен Баев. Гръцкият сътрудник Василиос Пападопулос е осъществил сходна инвестиция Северна Гърция.

В тази зала неведнъж сме коментирали какви сигнали даваме към евентуалните вложители в нашия град. За следващ път, преследвайки личните си политически упоритости, господин Бачийски поставя леке върху имиджа на Бургас. Нашата роля през днешния ден като Общински съвет е алегорична и крайното решение ще се вземе от страната “, сподели Иван Гаврилов от ГЕРБ.

Той прочете и писмо на датския вложител, който преди година бе пропъден от тогавашния Министерски съвет, съгласно съветници под давлението на Константин Бачийски.

Датският вложител в кореспонденцията си с български институции – Министерски съвет, президентството, Община Бургас и Общински съвет Бургас прецизира, че е ориентиран към Равнец от президента Румен Радев.

При всички срещи на най-високо държавно равнище са били насърчавани да влагат в тази зона. Това било доказано от тогавашния министър на нововъведенията Даниел Лорер. На 6 април 2022 година, няколко дни преди сесията на Общински съвет Бургас, обаче са получили писмо от тогавашния министър на превоза Николай Събев, който е уведомил, че това летище трябвало на страната.

„ Изключително неприятно сме сюрпризирани да научим, че решението на Общинския съвет в Бургас е анулирано от регионалния шеф. Не разбираме смяната на държанието – от цялостна поддръжка към прекъсване на плана. Противоречивото държание ни кара да преосмислим тактиката си да влагаме в страната “, написа през май м.г. д

„ Това е резултатът от работата на господин Бачийски. За страдание аз също съм харесвал някои от вашите хрумвания, само че вашият план не може да се осъществя. Няма капацитет! Не би трябвало Общински съвет Бургас да става пленник на розовите фантазии на един съответен човек “, приключи Иван Гаврилов.
 Общинският консултант от ГЕРБ Иван Гаврилов е безапелационен, че не би трябвало да стопираме сходен вид инвестиции
" Благодаря на вложителите, които почетоха труда на общинска администрация тук да се построи нещо. Но за жалост сме на прага за повторно да изгоним вложител . С огромен интерес се срещнах с един план, който ще се осъществя до София – в летище Доброславци. Забележете, че там страната скапва летище Доброславци, с цел да прави индустриална зона. И това е София с 1,5 млн.население, с университети, с цялата си мощност. Община Бургас прави противоположното – скапва план за индустриална зона, с цел да направи карго терминал. В Испания има построен сходен план с европейски средства. В момента служителите са подсъдими, тъй като никой не лети до този терминал. Няма артикули! Това е Испания! Къде е България? 3  % от стопанската система на Испания. А къде е Бургас – 200 хил.град. Откъде ще пристигна този огромен вложител? Няма да пристигна. Откакто съм кмет нито един не е почукал на вратата, не е откликнал на нашите предложения. Ако имаше подобен щях челна стойка да направя, с цел да може да пристигна в Бургас. За страдание няма такива. Н ие предлагаме опция за всички – и за този вложител, и за карго терминал, в случай че има интерес . Знаете ли какъв брой е огромна най-голяма карго зона в Дубай – 2 хил.дка. Става въпрос за международен стопански център! Ние не желаеме да се конфронтираме с никого. Ако някой желае да построява карго зона му предоставяме 2600 дка. Съгласували сме с ГВА, тези които схващат от летища. Инженери и генерали ни споделиха, че тази територия, която сме оставили е предостатъчна за летище. Те са безапелационни, че не пречи в прилежащата територия да се построи водороден план ", сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Градоначалникът посочи, че Българската организация по вложения ще ревизира детайлно вложителя " Виртус Инвестмънт " АД, с цел да оцени дали те имат обезпечено финансиране и потенциал да осъществят сходен план. След като това се случи ще

" Ако и тази инвестиция се провали - връщаме терена на страната. Имахме 5 години, дълго време ни се пречише. Опитахме всичко, с цел да презентираме тази опция " , безапелационен бе Николов.

От думите на Николов стана ясно, че едната писта на някогашния боен терминал не е използваема, трябвало да се изрине, а другата можела да се възвърне, само че били нужни над 100 млн.лева. " Ако се появи подобен вложител - освен ще го посрещнем, само че ще го създадем почетен жител ", добави кметът.

Той посочи, че диалозите с " Виртус Инвестмънт " АД са се водили в наличието на страната - на вицепремиера Александър Пулев и регионалния шеф проф. Мария Нейкова , които са в елементи осведомени с плана и няма да го стопират.

Николов посочи, че с парите от отстъпеното право на градеж за водородния цех в Равнец ще се асфалтират улиците в селото.
 Кметът Димитър Николов акцентира, че водородният цех няма по никакъв метод да пречи на летателните писти, а администрацията е изготвила ПУП-а след координиране с всички отраслови министерства и ГВА
" Проектът " Бачийски " е фантазия и е единствено във вашите глави. Ние преглеждаме вложител и причините, които имаме ", сподели от своя страна Стоян Грозев от " Български напредък ". Той изрази подозрения, че вложителят ще извърши целия план, в целокупност, както е заявено пред Общинския съвет.

" Истината е, че зеленият водород е бъдещето . Спор в това няма. Ако всичко това бъде направено по този метод, е огромен плюс освен за Бургас, само че и за района ", съобщи Живко Панайотов от Българска социалистическа партия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР