Ако е имало изненадани от случилото се с футболните ни

...
Ако е имало изненадани от случилото се с футболните ни
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Всяко напрежение, всеки провокиран инцидент работят в полза на македонизма

Ако е имало сюрпризирани от случилото се с футболните ни ентусиасти в Скопие, това значи, че са си затваряли очите за процесите в връзките не просто сред двете страни, само че и сред жителите им. Реалният въпрос беше не дали, а по кое време нещо сходно ще се случи. Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков - шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, някогашен заместник-министър на външните работи.

Кючуков назова това " директен резултат от ескалиращите антибългарски настроения в РСМ ". Според него към този момент се сблъскваме не с езика на омразата, " а със самата ненавист ".

България сега се пробва да деескалира напрежението на държавно равнище, счита някогашният заместник-министър на външните работи, който моли " да се приключи трансграничната политическа експанзия ".

" Аз се багра, че подменихме получатела. Нашата битка към този момент не е с македонизма, а с македонците. Македонизмът е държавна теория – лимитира, опълчва и издига бариери. Направихме голям подарък на македонизма. Всяко напрежение, всеки предизвикан случай работят в интерес на македонизма. Ние драговолно влязохме в този коловоз. "

В последните 4 години нашата политика се оказа еднопосочна с тази на Скопие и работи в интерес на Скопие, разяснява Любомир Кючуков в предаването " Събота 150 ".

Най-вероятно Албания и Северна Македония ще бъдат разграничени и Тирана ще стартира договаряния по обособените глави на присъединителния развой към Европейски Съюз, предвижда той. По думите му може да се стигне до блокаж в договарянията на Скопие с Брюксел.

Относно обструкциите на опозиционната ДПМНЕ за вписването на българите в конституцията на РСМ Кючуков означи, че това е " логиката на борбата и на издигането на бариери сред двете страни ".

Вписването в Конституцията ще даде статут на българите на една от 12-е елементи от нации, които попадат там, посочи дипломатът и добави, че България няма спомагателни претенции, както се твърди в Скопие.

Дълго време Западните Балкани бяха неглижиран регион от Европейски Съюз и западните ни съдружници. За дълго време присъединението им се трансформира в инерционна големина. След началото на войната в Украйна ползата на Европейски Съюз и НАТО към Западните Балкани е главно през призмата на императивната консолидация, уточни в разбора си Любомир Кючуков.

" Не бих споделил тъкмо " буре с барут " – нещо, което може да взриви Европа. Европа към този момент е взривена от войната в Украйна, само че непрестанно напрежение в нашия район несъмнено е налице ", посочи той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР