Ако досега недоволството на зрителите от сервилното отношение на БНТ

...
Ако досега недоволството на зрителите от сервилното отношение на БНТ
Коментари Харесай

Хубава концепция, ама не е на Кошлуков

Ако до момента недоволството на феновете от сервилното отношение на Българска национална телевизия към ръководещите се асоциираше на първо място с нейните шефове, през идващите 3 година (или 5, защото ГЕРБ се готвят да удължат мандатите в БНР и БНТ) обвиняванията би трябвало да са ориентирани първо към Съвета за електронни медии. Пак медийният регулатор би трябвало да бъде държан виновен и в случай че от парите на данъкоплатците, които устоят публичната телевизия, продължат да се прахосват за съмнителни контракти с външни продуценти и за безсъдържателни излъчвания. Освен към СЕМ стрелите на обществото би трябвало да са ориентирани и към ръководещите от ГЕРБ и персонално към водача Бойко Борисов, който години наред разрешава в медийния живот в България да се случват нещата, които се случиха през последните дни.

Изборът на Емил Кошлуков за началник на Българска национална телевизия не е просто следващият дирижиран от ръководещите " конкурс " с предупреден край, който медийният регулатор организира. Името на спечелилия в него бе предопределено още през април, когато се разбра, че конкурс ще има. Още тогава всички схванаха, че олигархичните кръгове, които се стремят да управляват най-гледаните малките екрани в страната, са решили началник на публичната телевизия да стане Емил Кошлуков, който до момента бе внедрен в нея първо като програмен началник на БНТ1, а по-късно и като краткотраен шеф. Както и седмица по-рано при процедурата за БНР, когато за неин шеф бе избран Светослав Костов, интервенцията по преодоляването на втората социална медия още веднъж бе осъществена с гласовете на тези членове на Съвет за електронни медии, които ГЕРБ и доближените до нея нареждаха там през последните години - председателя София Владимирова, директна номинация на ГЕРБ, Бетина Жотева, назначена от експрезидента Росен Плевнелиев, и Розита Еленова, определена в предходното Народно заседание по предложение на партията на предприемача Христо Ковачки - БДЦ. Същите три дами сътрудничиха и по-миналия петък, с цел да назначат Костов за нов шеф на БНР. И в този момент, както и тогава, срещу вота на болшинството бяха представителите на опозицията в Съвет за електронни медии - някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Иво Атанасов, попаднал там по времето на кабинета „ Орешарски “, и Ивелина Димитрова, назначена от настоящия държавен глава Румен Радев. 

За разлика отпреди седмица обаче, когато концепциите на кандидатите за БНР не се отличаваха изключително, разликите сред съперниците в конкурса за БНТ бяха от земята до небето. Благодарение на което пролича още по-ясно, че квотата на властта в СЕМ не е там да брани публичните ползи, а тези на своите началници. Докато един от изгубилите претенденти - Сашо Диков, пледираше за безспорна равноотдалеченост и идентичен критерий по отношение на всички политици - и ръководещи, и съпротива, спечелилият Кошлуков обещаваше, че ще изиска да се запише в Закона за радио и телевизия, че управлението на Българска национална телевизия би трябвало да се регистрира освен пред Съвет за електронни медии, както е сега, само че и пред комисията по просвета и медии в Народното събрание, каквото условие към момента няма. Докато несполучилият кадър на Българска национална телевизия Явор Симов обещаваше да се оправи с финансовите проблеми на малкия екран в границите на настоящия й бюджет и повтаряше, че публичната медия има разнородни благоприятни условия да се самофинансира, Кошлуков начерта пътна карта за още по-голямо доближаване с Министерството на финансите. Вероятно тъй като от ведомството на Владислав Горанов в най-скоро време ще зависи " Сан Стефано " 29 да получи спомагателна инжекция отвън 66-те млн. лева, които към този момент са й гласувани за 2019 година  Докато други участници в състезанието обясняваха по какъв начин Българска национална телевизия ще се бори с Би Ти Ви и Нова телевизия за понижаване на изоставането в гледаемостта, Кошлуков пледираше, че

 

главните съперници на Българска национална телевизия

 

за фенове са не огромните частни малките екрани у нас, а интернационалните колоси като „ Амазон “ и „ Нетфликс “.

И макар че концепциите на Кошлуков за ръководството на Българска национална телевизия през идващите 3 (или 5) години изглеждаха като примес от научна фантастика и проект за още по-сериозното послушание на малкия екран на властта, тъкмо неговите обещания се харесаха на Съвет за електронни медии. Макар че вместо Кошлуков, който се появи в Българска национална телевизия преди година и половина, регулаторът можеше да избере всред най-малко трима други, чиято кариера е тясно обвързвана с националната телевизия. А някои даже нямат професионален живот отвън нея - журналистът с повече от 30 години стаж Сашо Йовков, упоменатият Явор Симов, който е работил и като публицист, и като админ, и който получи похвали от всички членове на Съвет за електронни медии за познаването на проблемите на " Сан Стефано ", и Сашо Диков. Въпреки това квотата на властта - Владимирова, Жотева и Еленова, наложи Кошлуков и потвърди за следващ път, че състезанията в Българска национална телевизия и БНР са условност и че спечелилите в тях са авансово избрани в политическите централи и в офиси на предприемачи.

Че Съвет за електронни медии даже не може да даде смислени доводи, с цел да оправдае избора на Кошлуков, е видно от още един образец. По време на дебата Бетина Жотева пространно изясни, че концепцията на Диков е най-хубавата от позиция на програмиране на 4-те канала на Българска национална телевизия. " Сашо е описал съвсем идеалната съвременна телевизия ", призна Жотева. Но отказа да даде гласа си за него с мотив, че Българска национална телевизия нямала " нито финансов, нито механически, нито кадрови запас да я осъществя ". " Реализацията на тази идея би довела до огромни и тежки структурни промени (точно това изиска м.г. шефът на медийната комисия Вежди Рашидов, с цел да се съгласи да договаря за увеличение на дотацията на Българска национална телевизия - б.р.), които в положението, в което се намира, Българска национална телевизия мъчно би понесла ", каза Жотева. Тя не промени решението си да гласоподава за Кошлуков дори когато Диков заявява, че ще подаде оставка след три месеца, в случай че до тогава не е направил от БНТ2 информативен канал с директни включвания, живи връзки, коментарни студиа и тъй наречените, за което даже не желае спомагателни средства. 

С влизането на Кошлуков за непрекъснато в шефския кабинет на Българска национална телевизия в България продължава наклонността фрагменти на

 

извънредно близката до депутата Делян Пеевски

 

телевизия Канал 3 да се експортират на управителни позиции в други малките екрани. Както е добре известно, сред 2015 и 2016 година Кошлуков води " Факторът Кошлуков " по Канал 3. Преди това същата графа се излъчваше и по несъществуващата към този момент TV7, в която потънаха стотици милиони левове на вложителите на КТБ. През 2017 година името на новия началник на Българска национална телевизия се появи в листата на неточните длъжници на банкрутиралата банка.

Както " Сега " писа, на кадър на Канал 3 заложиха и новите притежатели на друга, още по-гледана телевизия от Българска национална телевизия - Нова тв. Едно от първите неща, което предприемачите Кирил и Георги Домусчиеви направиха след придобиването й, бе да поканят за началник на " Новини и настоящи излъчвания " работилата до тогава в Канал 3 Миляна Велева. Експанзията на чиновници на кабелната телевизия в други медии наподобява странна на пръв взор, защото Канал 3 не може да се похвали с никакви зрителски или финансови триумфи. Афинитетът към нейните фрагменти обаче стартира да получава пояснение, след като се регистрира, че Канал 3, който в един миг майката на Пеевски - Ирена Кръстева, публично изиска да купи, е измежду най-ревностните бранители на ГЕРБ и на ръководещите.

С избора на Емил Кошлуков за началник на Българска национална телевизия Съвет за електронни медии дава лош образец и тъй като на процедура узаконява проявлението на среден пръст към феновете и заканите към публицисти. Както също е добре известно, Кошлуков стана първият от доста години ръководител в Българска национална телевизия, против който стачкуваха личните му подчинени. Докато към момента бе програмен шеф на БНТ1, през януари м.г. работещите в предаването " Денят стартира с просвета " разгласиха намерено писмо, с което обявиха, че началникът им се пробва да им диктува тематики и посетители и да не разрешава присъединяване на избрани хора. Журналистите и водещите приканиха персонално тогавашния шеф Константин Каменаров да ги отбрани от Кошлуков. Няколко седмици по-късно програмният началник, който същевременно водеше и предаването " Още от деня ", още веднъж стана център на внимание, откакто сподели междинен пръст на протестиращите против застрояването на Пирин. Тогава Съвет за електронни медии санкции Българска национална телевизия с 3000 лева поради постъпката на Кошлуков, а година и половина по-късно награди някогашния народен представител с най-високия пост в националната телевизия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР