Ако досега надеждите в лечението на COVID-19 бяха насочени в

...
Ако досега надеждите в лечението на COVID-19 бяха насочени в
Коментари Харесай

Обрат: СЗО не препоръчва кръвна плазма за COVID пациенти

Ако до момента очакванията в лекуването на COVID-19 бяха ориентирани в преливането на кръвна плазма от преболедували, Световната здравна организация (СЗО) разгласи резултати от проучвания, които попарват тези очаквания. Според актуалните доказателства преливането не усилва възможностите за оцеляване на пациентите, нито потребността от механична вентилация.

" Въпреки първичните упования, актуалните доказателства сочат, че преливането на кръвна плазма не усъвършенства преживяемостта и не понижава потребността от механична вентилация, а също по този начин е скъпо и лишава доста време ", споделя представител на организацията.

В тази връзка СЗО " изрично " преливането на плазма от излекувани хора на пациенти, чието заболяване не е тежко. Тя също по този начин не предлага и потреблението на такова преливане при лекуването на тежко заболели хора. Изключението са " избрани следени случаи за задачите на изследвания ".

Съответните рекомендации са създадени от група интернационалните специалисти, които базират констатациите си на 16 изследвания с над 16 000 пациенти. " След като деликатно изследваха цялата информация, специалистите стигнаха до заключението, че съвсем всички добре осведомени пациенти биха предпочели да не получават плазмата на излекувани ", отбелязва СЗО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР