Ако доктор редовно обяснява вашите симптоми с неизбежното остаряване например,

...
Ако доктор редовно обяснява вашите симптоми с неизбежното остаряване например,
Коментари Харесай

Как да използваме умно времето при лекаря си? За начало: до 5 въпроса

Ако лекар постоянно изяснява вашите признаци с неизбежното остаряване да вземем за пример, помислете дали да не потърсите различен

Човек, колкото и да е търпелив, нормално мери времето в лекарския кабинет по друг метод според от това дали чака пациентът преди него да излезе, или самият той към този момент е вътре. И без тази човешка уязвимост обаче докторите имат все по-малко време да ни преглеждат. Графиците им са оптимално натоварени, настрана имат много писане, с цел да стимулират здравната каса или застрахователния фонд да им заплатят труда. Това прави изключително значимо по какъв начин използваме минутите си при среща с лекаря, без значение дали е общопрактикуващ, експерт в доболничната помощ, или е на контракт в болница. Още повече че става международна наклонност, която към този момент се усеща и у нас, да се дават часове за обзор даже и за месец напред за най-търсените експерти.

Ще си спестим доста разочарования, в случай че авансово обмислим какви цели да преследваме. Лекарите също имат интерес срещата да бъде ползотворна и съвсем всички огромни клиники и медицински центрове по света имат секции със препоръки към пациентите по какъв начин да се приготвят за диалога.

Те си наподобяват доста, тъй като в последна сметка опират до едни и същи умения за ръководство на времето, а там господстват универсални парадигми.

1. Решете какви въпроси е най-важно да зададете

Преди срещата изберете три или четири, най-много 5 въпроса или опасения, за които най-вече желаете да говорите с лекаря. Можете да му кажете какви са те при започване на срещата и по-късно да обсъдите всеки един от тях. Шестия ви въпрос дръжте в запас и го задайте, в случай че инцидентно остане време.

2. Останете фокусирани върху това защо сте при лекаря

Въпреки че той може да желае да поговори с вас по-надълго, на всеки пациент се дава лимитирано време – лекарят също има шеф, който чака от него да работи на цялостно натоварване. За да оползотворите “вашето ” време по най-хубавия метод, придържайте се към същността. Например дайте на лекаря малко изложение на признака, по кое време е почнал, какъв брой постоянно се случва и дали се утежнява, или усъвършенства. Не е нужно да се отклонявате в диалози за сходни недоволства на ваши познати и какво се е оказало болестта им.

3. Бъдете почтени с доктора, колкото и да е неуместна истината

Изкушаващо е да кажете това, което мислите, че лекарят желае да чуе да вземем за пример, че пушите по-малко или се храните по-балансирано, в сравнение с е в реалност. Въпреки че е естествено желанието да сте индивидът, който желаете да бъдете, не е във ваш интерес. Вашият доктор може да предложи най-хубавото лекуване единствено в случай че му кажете какво в действителност се случва. Например може да кажете: “Опитвах се да спра цигарите, както препоръчахте, само че не реализирам огромен прогрес ”.

4. Споделете своята гледна точка за визитата

Уведомете лекаря, в случай че се чувствате припрени, обезпокоени или по някаква причина ви преследва възприятие на позор. Знаете, на доктор всичко може да се каже, и то ще си остане в кабинета. Или по този начин би трябвало. Ако е належащо, можете да предложите да се върнете за второ посещаване, с цел да обсъдите терзанията си. Опитайте се да изразите възприятията си положително. Например можете да кажете нещо като: “Знам, че имате доста пациенти за обзор, само че в действителност се тормозя съществено за положението си. Ще се усещам по-добре, в случай че можем да поговорим за това малко повече ”.

5. Не забравяйте, че лекарят може да не е в положение да отговори

на всички ваши въпроси

Дори най-хубавият доктор може да не е в положение да отговори на някои въпроси. Повечето лекари ще ви кажат, когато нямат отговори. Те също могат да ви оказват помощ да намерите информацията, от която се нуждаете, или да ви насочат към различен експерт с подготвеност в тясна компетентност.

Ако обаче доктор постоянно отхвърля вашите въпроси или признаци с “обяснението ”, че те са неизбежна част от остаряването или различен стадий от живота, помислете дали да не потърсите различен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР