Ако децата не ходят на училище, след това няма да

...
Ако децата не ходят на училище, след това няма да
Коментари Харесай

Вълчев: 13% от учениците са преждевременно отпаднали от училище

Ако децата не вървят на учебно заведение, по-късно няма да са пригодни за пазара на труда и няма да имат шансове за пълностоен и благополучен живот. Правото на обучение е обвързване на родителите, само че доста от тях са безотговорни към това и ние като страна би трябвало с всички принадлежности да ги накараме да вървят на учебно заведение. Това изясни министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.
13% от учениците са прибързано отпаднали от учебно заведение, изясни още министърът. По думите му обществената помощ за родителите на такива деца се трансформира в поддръжка посредством учебното заведение.
Не разчитаме на родителите, още повече, че тези родители не са упражнили задължението си да обезпечат наличие на децата си в учебно заведение. Разчитаме на образователните заведения – те купуват обувки, облекла, подкрепят децата. Помощите, които се стопират, се възвръщат на учебните заведения и детските градини – по този начин помощта се трансформира”, сподели Красимир Вълчев.
Той изясни, че към този момент има възпроизведена неначетеност от потомство в потомство и доста мъчно се преодоляват културните аргументи. „ Най-добрата обществена помощ е образованието, това се опитваме да кажем на родителите”, означи просветителният министър.
Учителите, които работят с деца в проблематични региони, ще получават по-голямо заплащане. „ Учителите, които събират децата от махалата, би трябвало да бъдат обезщетени за това”, сподели още Вълчев.
По думите му друга смяна, която се планува е, че с цел да можеш да вземеш шофьорска брошура, би трябвало да си приключил 10-ти клас.
„ С масовизацията на висшето обучение имаме огромен % нерационално търсене. Трябва да насочим повече кандидат-студенти към педагогическите, приордо-математическите и най-много инженерните науки, аграрните също “, счита Вълчев. Той изясни, че с три инструмента се пробват да обвържат двата пазара – преструктуриране на приема, финансиране на вузовете и стипендии за специалностите с максимален дефицит.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР