Ако държим карантината, ще намалеят заразените от коронавирус. Това заяви

...
Ако държим карантината, ще намалеят заразените от коронавирус. Това заяви
Коментари Харесай

Професор от БАН: Ако държим карантината, ще намалеят заразените

Ако държим карантината, ще намалеят инфектираните от ковид. Това съобщи проф. Николай Витанов от Българска академия на науките пред Българска национална телевизия.

Той е обезпокоен за карантината, защото доста българи, които се прибират от западноевропейски страни може да не се съобразят с разпореждането на управляващите. Виждате какво става в Италия - все едно са във война, съобщи ученият.

" Второто нещо, което ме тормози - събиранията и веселбите, които тънат. Този вирус не се въздейства от мощна музика и юнашко държание ", безапелационен е проф. Витанов.

Той прикани възрастни хора да лимитират излизането си. Знаейки че умрелите са над 65-години, ограничете колкото можете излизането. Повечето от тях са и с други заболявания, а вирусът въздейства върху имунната система.

Такова изявление може да бъде направено, стига човек да има количество данни, съобщи проф. Витанов в отговор на въпрос дали може да предвижда разпространяването на вируса по области. Ако в дадена област няма инфектирани, е мъчно да се предскаже по какъв начин ще се популяризира вирусът.

Слязохме от нашите кули от слонова кост, към този момент сме при народа, сподели иронично проф. Витанов.

Във всички страни ресурсите са нищожни и е добре процесът на набирането (със защитни средства - б.р.) да се усъвършенства доколкото е допустимо. Нашите предсказания са спестовно да употребяваме ресурсите, с по-малко средства, по-добър запас, сподели математикът.

В момента се движим добре, трендът е съвсем линеен, не можем за в този момент да го спрем да стане константа. Проблемът е да не се издъни карантината, както стана случая с Банско, добави проф. Николай Витанов.

Припомняме, през вчерашния ден имаше среща сред премиера Бойко Борисов и математици от Българска академия на науките, които да изчислят по какъв начин се популяризира коронавирусът. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР