Ако Бог е решил това Народното събрание да има мандат,

...
Ако Бог е решил това Народното събрание да има мандат,
Коментари Харесай

Правна комисия ще чака Гешев, за да му каже ще има ли механизъм за контрол


" Ако Бог е решил това Народното събрание да има мандат, съм сигурен, че ще се създадат положителни промени за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и за Закона за правосъдната власт. Ако е решил да няма манда т, всяка дума би била непотребна. Дали в този парламент или в идващия в парламент, ще имаме добър резултат ". На това се надява ръководителят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков, чието съвещание продължава повече от 5 часа. На съвещанието трябваше да се реши дали ще се вкара механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му.

По думите му консенсусът е вероятен . Чолаков не вижда за какво би трябвало да вземем за пример парламентарната комисия или пленарна зала да отхвърля нещо на първо гласоподаване, в случай, че със здрав разсъдък може да се отстранят проблемите. " Един път правихме съвещание 18 часа, можем го, само че не знам дали има смисъл ", разяснява Чолаков.

Шефът на правна комисия направи едно процедурно предложение: да се отсрочат разискванията и на идващото съвещание да се изслуша основния прокурор Иван Гешев, който в този момент е на посещаване в Турция, да се направи обсъждане и да се пристъпи към гласоподаване.

Иначе Чолаков предложи на депутатите още на следващия ден още веднъж да се съберат , с цел да се намерения кой от изслушаните специалисти да отговори на всички заложени въпроси по време на съвещанието на парламентарната комисия. Главният прокурор Иван Гешев, който е на посещаване в Турция, изразил предпочитание да бъде изслушан на съвещанието на комисията.

Народните представители скочиха на това предложение на Чолаков.

Адвокат Петър Петров от " Възраждане " настоя да има опция да се запознае със мненията на всички изказали се на правна комисия.

За Мирослав Иванов от Политическа партия също е несъстоятелно предлагането на Чолаков депутатите да чуят какво щял да каже основният прокурор на последващо съвещание на комисията. Според него полемиката нямало да отнеме повече от час и половина-два и следвало да продължи. Правна комисия да излезе със мнение дали поддържа препоръчаните 6 законопроекта за Наказателно-процесуален кодекс или не, настоя Иванов.

Бранимир Балачев от ГЕРБ настоя да се приключи днешното съвещание на комисията и да се насрочи ново съвещание в комфортно време, в което освен да се изслуша основният прокурор, само че да се изложат всички тези и антитези. В последна сметка предлагането на Радомир Чолаков за отсрочване на разискванията мина и съвещанието на правна комисия ще продължи идната сряда.

Иначе по време на дебатите в правна комисия за въвеждане на механизъм за надзор на основния прокурор някогашният вътрешен министър и сегашен народен представител от Политическа партия Бойко Рашков съобщи, че от прокуратурата не споделили дали са подвластни или самостоятелни. Той е засегнат, че от държавното обвиняване и следствието пристигнали да защитят началника си, а да не разясняват всъщност законопроектите за Наказателно-процесуален кодекс . Равенство ли е прокурорът да не образува наказателно произвеждане? Не е тъждество, уточни още Бойко Рашков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР