Ако бъдещата коалиция в Нидерландия е ляво ориентирана, България ще

...
Ако бъдещата коалиция в Нидерландия е ляво ориентирана, България ще
Коментари Харесай

Ляво ориентирана коалиция в Нидерландия носи повече шансове за България в Шенген

Ако бъдещата коалиция в Нидерландия е ляво насочена, България ще има по-голям късмет да бъде пусната в Шенгенското пространство за свободно придвижване.

Това съобщи да Клуб Z нидерландският евродепутат социалист Паул Танг.

Днес в Ниската земя се организират предварителни парламентарни избори. Три обединения партии си дишат взаимно във вратовете и имат идентичен късмет да завоюват вота.

Едната е демократичната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) на досегашния министър председател Марк Рюте. Той обаче счита да напусне политиката и сдаде партийното водачество на Дилан Йешилгьоз-Зегериус. Тя е от турско-кюрдски генезис и е пристигнала в Нидерландия като бежанка на 10-годишна възраст дружно с родителите си. Йешилгьоз може да стане първата жена министър председател в историята на Ниската земя.

Шансове има и обединението сред Зелената левица и Партията на труда. Неин претендент е доскорощният изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През последните седмици сериозна известност набраха добре познатият у нас Геерт Вилдерс и неговата извънредно дясна Партия за свободата. Той е съперник на миграцията и ислямофоб. През 2012 година Вилдерс изиска България и Румъния да бъдат изключени от Европейски Съюз.

На четвърто място слезе посочената допреди седмица като любимец дясноцентристка партия Нов публичен контракт (НОД) на Петер Омтзихт, прочут като евроскептик и съперник на разширението на Европейски Съюз.

Никога до момента Нидерландия не е била ръководена единствено от една партия. Сега няма да бъде по-различно и също ще се стигне до коалиция. И от състава й ще зависи дали Ниската земя ще се съгласи България да влезе в Шенген, счита Паул Танг.

„ Ако Вилдерс завоюва, не считам, че вероятностите за България са доста положителни. Ако пък лявата коалиция завоюва, тогава вероятностите са надалеч по-добри. Така че всичко зависи от доста неща, а трите партии са с доста близки планирани резултати “, разяснява той.

Но бе безапелационен, че левицата няма да вляза в коалиция с хората на Геерт Вилдерс.

„ Коалицията с присъединяване на моята партия ще се радва да види България в Шенген в случай, че са изпълнени всички условия, и аз имам вяра, че е по този начин. Така че това не е проблем за нас, а по-скоро за партиите в дясно, където се следи опозиция. Това е по-скоро обвързвано с всички идващи мигранти и всички стъпки, които тези партии биха могли да подхващат, с цел да покажат, че са против имиграцията. Това не е почтено нито от моя, нито от ваша позиция, само че нещата стоят по този метод. Но, отново споделям - не е допустимо да се планува кой тъкмо ще завоюва изборите и по тази причина е доста мъчно да се предвижда каква коалиция ще се образува, тъй като всичко зависи от това коя партия ще събере най-вече гласове. За да съм почтен, би трябвало да кажа, колкото и да ми е неприятно, че Нидерландия е дясноцентристки насочена във връзка с резултатите от изборите. И в действителност не знаем каква би могла да бъде обединението след тях “, добави евродепутатът.

Клуб Z се поинтересува дали Партията на труда е подготвена да отдръпна поддръжката зи влизането ни в Шенген, в случай че това е изискване за коалиция.

„ Не, само че даже да има съдружно съглашение, не мисля, че Шенген ще е част от него. Много обаче ще зависи от интернационалната европейска ориентировка на обединението. Ако е повече лява, тя ще е повече интернационално насочена и ще има късмет за вас да влезете в Шенген. Ако е повече дясна, за жалост, ще сме очевидци на обсада след обсада “, предвижда Танг.

Потърсихме за коментар евродепутати от ПНСД. Те обаче не пожелаха да приказват преди вота.

Партията на Вилдерс сега няма представители в Европейския парламент. Няма и НОД, защото тази групировка е основана едвам преди три месеца.

Анализатори, поискали анонимност, споделиха пред Клуб Z, че вероятностите за България в Шенген след изборите в Нидерландия не са доста положителни в очертаващата се настройка. Причината е най-много в това, че се смесват понятия като имиграция, разширение на Европейски Съюз и присъединение към Шенген, а доста хора, имащи право на глас, даже не са наясно с разликата сред тези въпроси.

Възможно е обаче Шенген да бъде трансфорат в разменна монета от бъдещото нидерландско държавно управление, допълниха събеседниците ни. То може да изтъргува стартирането ни в пространството за свободно придвижване против някакви отстъпки, свързани да вземем за пример със зеления преход. Като образцов вид анализатори акцентираха дерогации на въведените поради екологията ограничавания за строителството. Те тежат на Нидерландия, която е измежду най-гъстонаселените страни в Европейски Съюз и има площи, които безусловно се задъхват от липса на витално пространство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР