Ако бъде избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

...
Ако бъде избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Коментари Харесай

Кандидатът за НЗОК предлага SMS-и за профилактични прегледи и посещения при лекар

Ако бъде определен за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, единственият претендент в настоящата втора процедура, ще усъвършенства електронната система по този начин, че всеки пациент да получава известие по кое време да отиде на профилактичен обзор, както и да има тласъци за тези, които постоянно ги посещават. Съобщение ще се получава и когато пациентите са били на доктор, проучвания, в болница или са получили медикаментите си. Това заяви Михайлов по време на представянето си в парламентарната здравна комисия. Около два часа той отговаряше на въпросите на депутатите, представителите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, и медиите.Първата процедура за избор на шеф се провали преди две седмици. " Възраждане " отдръпнаха своя доктор Тодор Хинов незабавно, а по-късно в зала напусна по персонални аргументи в деня на гласуването в зала. Междувременно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си и се уговориха, че ГЕРБ ще посочат ръководителя на Сметната палата, а ПП-ДБ - претендентът за шеф на здравната каса. Коалицията издигна Михайлов, един от тримата претенденти, които изслушваше до последно.

Ако бъде определен за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, единственият претендент в настоящата втора процедура, ще усъвършенства електронната система по този начин, че всеки пациент да получава известие по кое време да отиде на профилактичен обзор, както и да има тласъци за тези, които постоянно ги посещават. Съобщение ще се получава и когато пациентите са били на доктор, проучвания, в болница или са получили медикаментите си. Това заяви Михайлов по време на представянето си в парламентарната здравна комисия. Около два часа той отговаряше на въпросите на депутатите, представителите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, и медиите.

Първата процедура за избор на шеф се провали преди две седмици. " Възраждане " отдръпнаха своя доктор Тодор Хинов незабавно, а по-късно в зала напусна по персонални аргументи в деня на гласуването в зала. Междувременно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си и се уговориха, че ГЕРБ ще посочат ръководителя на Сметната палата, а ПП-ДБ - претендентът за шеф на здравната каса. Коалицията издигна Михайлов, един от тримата претенденти, които изслушваше до последно.
Какво дава обещание претендентът
Споменатото от Михайлов стимулиране на пациентите да посещават профилактични прегледи с опрощаването на една или две здравноосигурителни вноски (8% от брутната заплата) е концепция на ПП-ДБ от предизборната им акция, както и въвеждането на профилактичен календар, при който всеки пациент да получава известия на телефона си какви прегледи и проучвания би трябвало да си направи според от възрастта и рисковите си фактори.

Кандидатът уточни, че ще работи за особено приложение на НЗОК за мобилни телефони, на което пациентите, с изключение на достъп до здравната си документи, досие и профилактичния календар, да имат опция и да подават противоположна връзка към НЗОК за посетените прегледи и лекуването си.
Реклама
Михайлов разгласи още, че основни за ръководството му, в случай че бъде определен, ще са ефикасното и заслужено систематизиране на средствата от здравни вноски, ще спомага да се усилят парите за извънболнична помощ, да се разпределят още по-добре средствата за заплати в лечебните заведения и да има освен следващ, само че и прелиминарен надзор в здравните заведения, в които има риск от източване на здравната каса.

" По-справедливо систематизиране на средствата от НЗОК значи парите да отиват действително при тези, които правят медицинските услуги и дават медикаменти, произведения и помощни средства, а не при тези, които правят злоупотреби ", сподели Михайлов в отговор на въпрос на " Капитал ".

В отговор на един от въпросите на ръководителя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) претендентът разгласи, че поддържа смяната, съгласно която частните лечебни заведения да организират публични поръчки при покупка на консумативите, с които работят, както и държавните лечебни заведения. Михайлов отговори на депутата доктор Александър Симидчиев (ПП-ДБ), че поддържа демонополизацията на здравната каса.
Атаката против претендента
Михайлов е относително чужд в бранша, с изключение на като ръководещ два частни здравни фонда и в последно време - като член на борда на болница " Лозенец ". През миналата седмица обаче за него се появиха редица изявления. Първото се появи неподписана публикация в уеб страницата epicenter.bg, в която Михайлов беше упрекнат, че през 2009 година не е заявил ипотеката върху парцел и, че е икономисал локални налози като си е купил парцел на данъчна оценка. След това тя беше препечатано от други интернет-сайтове. В различен уебсайт, поради работата му в Токуда банк, Михайлов беше обвързван със съоснователя на Токуда болница и " Мултигруп " Румен Сербезов и пришит към банката фрагменти на " Държавна сигурност ". Накрая беше махленски в неподадена декларация за действителните притежатели на компания, която ръководи и която съгласно уеб страницата, се занимавала с заеми.
Реклама
" Новините " по тези уеб сайтове не бяха коментирани публично от политиците до през днешния ден. Въпроси по изявленията зададоха Маргарита Махаева ( " Възраждане " ) и проф. Андрей Чорбанов ( " ИТН " ), а ръководителят на комисията проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) посочи, че желае да знае какво го е водило в заобикалянето на закона и неподаване на декларация за действителните притежатели на една от компаниите, защото му поверяват ръководството на 7 милиарда лева и е значимо шефът да има високи морално-нравствени качества. Д-р Ивайло Митковски (ПП-ДБ) по традиция попита за това по кое време здравната каса ще заплаща за всички медицински произведения и настоя претендентът да каже има ли нещо общо с " Държавна сигурност ".

Валери Лачовски (ГЕРБ) настоя да чуе дали претендентът е укривал благосъстоятелност на компания по Закона против изпирането на пари.

Станимир Михайлов отговори, че е изповядвал голям брой покупко-продажби с недвижими парцели в персонално и професионално качество. " Сделките с посочения в изявленията парцел са осъществени при еднакъв нотариус и явно, че е позволена неточност да не е прибавен документ за ипотека. Платил съм всички налози и такси, като физическо лице за разликите в цените по тази договорка и нямам никакви терзания. Това се е случило преди 14 години и в случай че е имало някакво закононарушение, то надали щеше да остане неразкрито ", сподели той и добави, че ще потърси правосъдна отговорност на тези, които изнасят погрешна информация в медиите.

Михайлов изясни, че " Балкан заем " не е компания за заеми, а за консултантска активност и че преди пет години е подал информация към ДАНС за действителните й притежатели. Защо юристът на компанията не е вписал това и в Агенцията по вписванията, той сподели, че не знае, само че съобщи, че компанията ще си понесе санкцията. Също по този начин Михайлов уточни още, че без значение, че все още не е определен за началник на НЗОК, е счел за нужно да напусне всички свои компании и съдружия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР