Ако 25 МИР в София минава за лидерски, то Пловдив-град

...
Ако 25 МИР в София минава за лидерски, то Пловдив-град
Коментари Харесай

Оттук започва промяната: Пловдив ще накаже Бойко за грабежите на ГЕРБ

Ако 25 МИР в София минава за лидерски, то Пловдив-град сигурно е знаковият. Там огромните партии също пращат тежката артилерия, а и по традиция откриват акциите си в културната столица на България.

Апетитите под тепетата са изострени в допълнение в този момент, защото по новото систематизиране мандатите в града бяха покачени от 11 на 12. На предишните избори ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и „ Промяната “ си поделиха по 3 депутатски места, а по едно отиде за Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, „ Демократична България “, „ Възраждане “ и „ Български напредък “, написа в. „ Галерия “.

Със сигурност може да се допуска, че в този момент новата коалиция ще победи, събирайки най-малко 4 мандата в Пловдив-град. Интригата е къде ще отидат 12-ят и вероятно този на БВ, в случай че партията на Стефан Янев не прескочи бариерата, както настояват социолозите.

Големите партии пратиха тежката артилерия, като Бойко Борисов персонално поведе ГЕРБ под тепетата, следван от пловдивчанина Радомир Чолаков, едно от лицата на партията в последния парламент, а третото избираемо място отиде изненадващо за „ калинката “ Десислава Трифонова с бомбастична заплата от 38 000 лв. в Българската организация за вложения, спрягана като интимна с интонации от „ Магнитски “ Владислав Горанов, което първо Narod.bg разкри.

Младата дама е родом от Кнежа, на предишните избори беше народен представител от Пловдив-област, откакто преди този момент влезе от Плевен. Сигурен е и четвъртият от ГЕРБ-СДС – Стефан Шилев, също пловдивчанин, защото по принцип Борисов се отхвърля от депутатството, a в този момент се зарече да влезе в Народното събрание, само че евентуално ще го направи от София.

Никола Минчев, чиято брачна половинка е от прилежащия град Стамболийски, води още веднъж в Пловдив. Също като при ГЕРБ той не е единственото „ непознато тяло в челната листа. Следват някогашният регионален шеф и народен представител от Демократична България Йордан Иванов, фамозният проф. Христо Даскалов, отказал рушвет като началник на БАБХ.

Четвърти е юристът Милен Матеев, който постоянно влизаше от родното Велико Търново, само че поради обединението с „ Демократична България “ за него там не остана избираема позиция. Експертизата му е доста скъпа за „ Промяната “, по тази причина Кирил Петков и Асен Василев го изпратиха под тепетата.

Новата коалиция ще се бори и за пети мандат, тъй че евентуално е влизането и на петия в листите – пловдивчанката Венцислава Любенова, добре позната от предните два Народното събрание. На книга фрагментът на „ Промяната “ е от квотата на „ Волт “, някогашната партия на Настимир Ананиев, откъдето палавникът бе изгонен.

Как ще се развие борбата в Пловдив за останалите мандати, в случай че приемем, че тези 7 са бетон? Твърде евентуално е, както споменахме, ПП-ДБ да употребяват инерцията, грабвайки пети мандат.

Десните имаха свои хора в локалния парламент и набраха много огромна инерция с идеите за отбрана на Панаира и целостта на парка до Гребната база, зад които на процедура застана целият град. В същото време това нанесе страхотни имиджови вреди на локалните ръководещи от ГЕРБ, които сигурно ще попречат на хората на Борисов да мръднат значително от предишните избори.

Пловдивчани като цяло са недоволни от властта поради транспортния безпорядък, непрекъснатите поправки на улици и безогледното застрояване.

„ Възраждане “, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имат по един обезпечен мандат, макар че водачът на социалистите Иван Петков – Бебето би трябвало да се оправя с разпадащите се структури, част от които са правилни на олигарха Георги Гергов и твърдо ще дадат гласа си на друго място,

Собственикът на Панаира работеше преди за идеята на „ Български напредък “, където водач на листата още веднъж е Стефан Янев. Роден в близкото село Поповица и учил в Пловдив, някогашният министър председател може да мине за локален. Но социолозите не му дават късмет да прескочи бариерата този път, а и локалните структури напряко се разпадат.

Доста пари има зад акцията на „ Левицата! “ и нищо чудно Гергов да пренасочи там ресурса на структурите си. Лидер в Пловдив е Валери Жаблянов, едно от познатите лица на Българска социалистическа партия през годините.

Реклама

„ Левицата “ може да грабне последния мандат, в случай че прескочи бариерата, само че към този момент това е пожелателно.

Иначе няма да е изненада, в случай че „ Възраждане “ вкара втори човек от Пловдив-град след лидера Ангел Георгиев, който също не е локален – роден, е и израснал във Видинско.

За похлупак историята, по която придобива къщата си в близкото село Цалапица, е обгърната в подозрения. Бившите й притежатели още настояват, че Георгиев ги е измамил. Но всичко това не пречи на „ възрожденците “ да се радват на добра поддръжка в Пловдив, въпреки да е надалеч от равнищата на тази в региона.

Битката за гласове ще е жестока, безусловно улица за улица, къща за къща. На предните избори ГЕРБ си върна града от „ Промяната “, само че с няма и 500 гласа 29 939 против 29 597. Интересно е, че Политическа партия взе регионите Централен, Западен и Източен, в случай че от последния бъдат изключени ромските секции в Столипиново. Те не бяха изключително дейни предния път, само че въпреки всичко ГЕРБ ги взе.

Останалите региони бяха в ръцете на Бойко Борисов. Да не забравяме обаче и за 10 042 гласа, отишли на предния избор за „ Демократична България “.

Навремето Пловдив си беше седесарска цитадела и изключително в централните елементи „ сините “ си поддържат Демократична България. Огромен подтик ще пристигна и по линия на Манол Пейков, издателя, прочул се отвън границите ни с доброволческите дела за Украйна, Турция и Сирия.

Той демонстративно остана седми в листата на ПП-ДБ, заявявайки по едно и също време принадлежност към идеята и упоритости за локалния избор.

Какви ще са другите фактори, които могат да предрешат гласовете на пловдивчани с изключение на упоменатата борба за Панаира и парка до Гребната, които болшинството на ГЕРБ в локалния съвет беше на път да хариже в частни ръце?

Стадионът на „ Ботев “ е огромната рана измежду спортната общност на града и освен. Сред ентусиастите се приказва, че строителят ПИМК, доближен на ГЕРБ и Движение за права и свободи, бърза да пусне „ Колежа “ не толкоз за дербито с „ Левски “, по отношение на изборите.

Целта била Бойко Борисов да мине четвъртък-петък през „ Христо Ботев “ и да каже: обещано-направено. То нямам по какъв начин да стане направено на 100 % за няколко дни. А и тартори на „ ботевистката “ общественост бяха безапелационни, че няма по какъв начин да простят годините неистини на управници в лицето на кмета Здравко Димитров и строители. Настроенията измежду жълто-черните са да санкционират ГЕРБ, гласувайки за ПП-ДБ.

Обратното е при „ Локо “, където ръководители и митове постоянно са гравитирали към ГЕРБ, като даже агитираха публично за партията на Борисов преди. Още повече, че на „ Лаута “ темповете на градеж са прилични, само че пък „ черно-белите “ са недоволни, защото властта изписа доста повече пари в стадиона на градския противник.

Обективно видяно обаче и двете агитки няма да извърнат съществено хода на акцията, защото тарторите могат да „ наредят “ гласоподаване по избран метод на ядрата, само че не и на публиките като цяло.

Битката за купения избор в Столипиново и „ Шекер махала “ също е значим фактор в Пловдив. Бойко Рашков като длъжностен министър сведе съвсем до нула интензивността там, защото по традиция ромите не гласоподават гратис. Както споменахме, те не бяха изключително заинтригувани и от предния избор. Сега по махалата обаче се следи засилено наличие на купувачи на гласове.

Столипиново по традиция е територия на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Пред „ Галерия “ от други партии се оплакаха, че са пускали сигнали до Министерство на вътрешните работи, само че оттова вдигали безпомощно ръце, оправдавайки се, че не им се показват съответни имена и обстоятелства, с цел да работят.

Така или другояче, за платен избор изрично ще може да приказваме едвам след изборите, като отчетем интензивността в ромските гета.

Може да се окажат прави остарели играчи в изборите, които настояват, че партиите пазят парите за локалния избор наесен. Той е основният през годината, а и нищо чудно да бъде 2 в 1. И ще бъде изключително пикантен в Пловдив, където персонално Бойко Борисов към този момент разжалва сегашния кмет Зико, а мераците за нов тресат града занапред.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР