(АКФ) сезира Дирекцията Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“

...
(АКФ) сезира Дирекцията Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“
Коментари Харесай

АКФ: Как се харчат 14 млн. лв. за разширяване на несъществуващо пристанище

(АКФ) сезира Дирекцията „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз “ (АФКОС) за евентуални нередности по план на стойност 14 милиона лв.. Проектът е за рационализация и реорганизация на пристанище в във Варна, а казусът е, че пристанището е построено от нулата едвам след приемането на средствата по програмата. Пръв за случая написа Спас Спасов в свое журналистическо следствие.
През 2017 година Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и риболовство 2014-2020 година, в границите на бранш с план за „ рационализация и реорганизация на рибарско пристанище „ Карантината “ в местността „ Карантината “ във Варненския регион „ Аспарухово “. Проектът е на стойност съвсем 14 млн. лева (без ДДС), като към 8 млн. от тях са безплатно европейско финансиране, а останалите близо 6 млн. лева са за сметка на локалния бюджет във Варна. Условията по размер BG14MFOP001-1.008 „ Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки “ категорично показват, че е неприемливо подпомагането на построяването на новопостроени пристанища или новопостроени рибни тържища. Допустими са единствено вложения за възстановяване на инфраструктурата на към този момент съществуващи риболовен пристанища.
 АКФ сигнализира за още нарушавания при поръчки за джипове от Министерство на вътрешните работи АКФ сигнализира за още нарушавания при поръчки за джипове от Министерство на вътрешните работи
Занижени критерии и съществени знаци за нарушавания по Закона за публичните поръчки има и в двете публични поръчки за пазаруване на...
Според журналистическото следствие рибарско или каквото и да е друго пристанище не съществува в местността „ Карантината “ чак до приемането на средствата по европейската стратегия. Строителството на пристанището стартира на 21.05.2019 година До този миг това е стеснен и див плаж в южния завършек на Варненския залив, а единствената структура на плажа е железен мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето. Това е видно и от архивните фотоси и от сателитни изображения, и от свидетелствата на локалните хора.
По документи, обаче, пристанището „ поражда “ още в края на 2016 година, няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по плана. С Решение от 04.10.2016 година Министерски съвет (МС) дава на Община Варна правото да ръководи чeтиpи дъpжaвни имoтa c oбщa плoщ 3,5 дĸa в paйoна на " Карантината ". На 14.11.2016 година Община Варна получава Удостоверение за експлоатационна валидност за рибарско пристанище в околност „ Карантината “. Областният шеф на Варна афишира, че „ на територията на Варна няма рибарско пристанище “, само че че „ към този момент има записано такова и страната трансферира 4 декара повърхност за построяването му “1.
Пристанището е вписано в регистъра на пристанищата на 14.12.2016 година, директно преди подаването на плановата документи за финансиране по Европейската стратегия. Според източници на „ Дневник “, към документите за кандидатстване са добавени и фотоси на виртуалното пристанище, направени благодарение на преносими понтони, съединени като плаващи кейове.
С второ Решение на Министерски съвет от 30.07.2017 година Община Варна получава безплатно право на градеж върху част от морското дъно за „ модернизиране и реорганизация на пристанището - продължение и надстрояване на съществуващото хидротехническо оборудване и създаване на нови пристанищни уреди “.
 Чешката Върховна прокуратура проверява продажбата на Топлоелектрическа централа Варна на Ахмед Доган (ВИДЕО) Чешката Върховна прокуратура проверява продажбата на Топлоелектрическа централа Варна на Ахмед Доган (ВИДЕО)
Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала следствие на продажбата от 2017 година на Топлоелектрическа централа Варна, благосъстоятелност на чешката държ...
В осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър парцелът обаче продължава да попада като морски плаж чак до август 2018 година, когато частта от морския плаж, по документи към този момент представляваща „ пристанище “, ненадейно изчезва от системата. За това още тогава алармира неправителствената организация " Камара на геодезистите в България ". Промяната се удостоверява със скрийншотове от уеб страницата на системата преди и след датата на осъществената смяна, които следствието на Спас Спасов цитира.
Така на процедура се получава, че Община Варна е получила целеустремено финансиране за реорганизация, което е било употребявано за градеж на чисто ново рибарско пристанище (УЕГ от 14.11.2016 година, кандидатстване по програмата – 2017 г.), което преди този момент е съществувало единствено писмено. След приемането на средствата, на мястото на плажа фактически е издигнато пристанище със статут на рибарско, само че с фактическо прилагане за домуване на круизни яхти, както демонстрират настоящите фотоси.
След като се срещна с данните, изнесени в журналистическото следствие и изследва обществено наличната документи по случая, АКФ сезира Дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз “, Изпълнителна организация „ Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове “, и Министерството на земеделието, храните и горите. АКФ упорства институциите да ревизират изнесените данни за нередности по плана за рационализация на пристанище „ Карантината “, които засягат финансовите ползи на Европейския съюз.
„ Ще следим реакцията на виновните български и европейски институции и ще създадем всичко допустимо ползите на българските и европейските данъкоплатци да бъдат предпазени по най-хубавия метод “, съобщи, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР