Академията за обществени науки на Китай публикува доклад, според който

...
Академията за обществени науки на Китай публикува доклад, според който
Коментари Харесай

Намаляват работната седмица в Китай?

Академията за публични науки на Китай разгласява отчет, съгласно който жителите на страната, в устрема си да преуспеят и да подкрепят икономическото развиване на страната, на процедура са престанали да си почиват. Учените насочат рекомендация до 2030 година работната седмица в страната да стане 4-дневна, а продължителността на почивните дни и формалните празници да се усили, заяви БГНЕС.
В отчета на Академията се означават отрицателните трендове чиновниците постоянно да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично.
Постоянната ангажираност и нужда от наличие в офиса са принудили китайците към този момент да не отделят време за личностно развиване и за другарство с другари и семейство, което в бъдеще може да докара до появяването на умствени болести.
Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще докара до по-висока работна успеваемост, а също и до образуване на по-благоприятна среда за щастието на нацията. За повишение на качеството на живот от най-голяма значимост е хората да получат опция да си почиват.
Учените считат, че първият стадий от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде осъществен в интервала 2020-2025 година. За задачата е належащо крупни и междинни държавни институции, най-вече от региона на Източен Китай, пилотно да вкарат новото работно време.
Китай е една от последните страни, които вкараха 5-дневната работна седмица. Допреди 23 години два следващи работни дни бяха нещо извънредно за китайците, а нормата беше 6-дневната работна седмица.
В отчета се разгласяват и резултатите от допитване, съгласно което 40,1% от китайците въобще не разполагат с годишен заплатен отпуск. Едва 31,1%, най-вече заети в бюджетната сфера, имат действителната опция годишно да употребяват заплатен отпуск.
Общественото мнение в Китай е разграничено по отношение на предлагането за 4-дневна работна седмица. За мнозина, изключително в областта на обслужването, приходите им зависят от отработеното време и положените старания и те най-много споделят максимата, че който не работи не би трябвало да яде.
" Работя по 10-12 часа всеки ден. За месеца имам най-много три почивни дни, само че това ме устройва. В нашата работа е по този начин: работиш - изкарваш пари, почиваш си — не получаваш нищо. Затова съм на мнение, че сходни хрумвания за редуциране на работната седмица не значат нищо. Това се отнася повече до „ белите якички “, споделя Ма Цянмей, която работи като масажистка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР