Академик Петър Кендеров и член-кореспондент Николай Николов от Института по

...
Академик Петър Кендеров и член-кореспондент Николай Николов от Института по
Коментари Харесай

Акад. Петър Кендеров и чл.кор Николай Николов са новите носители на приза “Акад. Благовест Сендов”

Академик Петър Кендеров и член-кореспондент Николай Николов от Института по математика и информатика към Българска академия на науките са тазгодишните носители на наградата “Акад. Благовест Сендов ”.

 

Поклон пред делото на националните будители! Днес цяла България празнува този неповторим празник. В София тържествата са съсредоточени на две места – пред президенството и пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Пред Президенството – с присъединяване на президента Румен Радев се издига националният байрак на този празник в наличието на ръководителя на Народното събрание и доста министри от служебния кабинет.

По традиция, всяка година Президентът събира подбрани, само че заслужили представители на българската нематериалност.

Не по-малко публично е и тържеството пред и в Националната библиотека, където в 9:30 ч. сутринта, млади и усмихнати хора в красиви униформи извършват празнични музикални творби в пространството пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Това е представителният духов оркестър на Министерството на вътрешните работи. Деца със знаменца и цветя в ръцете притичват около музикантите, а жители и посетители на София вървят целеустремено към постройката на Националната библиотека, с цел да отдадат респект на националните будители.

Студенти от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии и деца на академични преподаватели раздават книги и последния брой на първокласното издание „ За буквите – О писменехь “ на всички посетители на всенародното празненство.

На стълбите на Библиотеката е изложена истинската икона с внушителни размери, с облиците на Светите братя Методий и Кирил. Студенти, преподаватели и жители се редят на дълга опашка, с цел да изразят с цвете в ръка уважението им към славянските първоучители.

Точно в 10:00 ч. със гласовит камбанен звън проф. Стоян Денчев открива тържеството.

Той привества формалните посетители, измежду които са проф. Сашо Пенов – министър на образовнието и науката, господин Иван Гешев – основен прокурор на Републиката, доцент Красимира Александрова – шеф на НБКМ, господин Дончо Барбалов – зам.-кмет на град София. Президентът Георги Първанов (2002 – 2012), Тивериополския свещеник Тихон, проф. Владо Бучковски – министър-председател на Република Македония (2004 – 2006), акад. Кирил Боянов, акад. Петър Кендеров, проф. Мариела Модева – зам.министър на туризма, господин Христо Григоров – ръководител на БЧК, госпожа Валерия Велева, господин Борислав Сарафов – шеф на НСС, проф. Даниел Вълчев, доктор Анжела Димчева – Генерален секретар на Съюза на българските писатели, доста студенти и академични преподаватели от УниБИТ, УНСС, Софийския университет и ВУЗФ.

Голямата зала в Библиотеката се оказа тясна за пристигнали повече от 250 посетители и участници в тържественото мероприятие.

Камбанен звън извести началото на тържеството. Проф. Денчев разгласи неговата първа част, а точно връчването на националните награди за принос в образованието и науката на името на огромния български академик, държавник и общественик – акад. Благовест Сендов.

 

Номинациите за това влиятелно отличие се вършат от специфични селекционни комисии с национално посланичество, включващи изтъкнати академични преподаватели, учени, синдикални дейци, специалисти в областта на образованието и науката и видни общественици.

Идеята за основаване на специфичното отличие поражда освен поради безспорните заслуги на акад. Благовест Сендов към българската просвета и обучение, само че и поради неговия голям принос в политическото, културното и публичното развиване на цялото ни общество. Той е бил ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, ръководител на Българската академия на науките и ръководител на Народното събрание на Република България.

 

Проф. Денчев изчете имената на членовете на авторитетните селекционни комисии, чийто избор през актуалната година дефинира следните носители на премията – за „ преподавател “ – госпожа Полина Кирилова – учител в ПГ „ Акад. Благовест Сендов “ град Варна. Наградата ѝ – орден и почетна грамота бяха връчени от проф. Тереза Тренчева – зам.-ректор на УниБИТ.

 

За „ академични учител и академик “ – премията получи проф. Николай Николов – ръководител на Съюза на математиците в България. Той е притежател на Наградата за млад академик на ИМИ от 2000 година, а скоро по-късно и на Академичната премия за млади учени „ Проф. Марин Дринов “ и на Наградата на Съюза на учените в България за млади учени. През 2014 година става притежател на Наградата „ Питагор “ за одобрен академик в естествените науки и математиката, както и на Наградата на Българска академия на науките за високи научни достижения в осведомителните и информационните науки и технологии. Повече от 14 години приготвя и стимулира най-хубавите млади български математици в националните ни тимове за Балканската и Международната олимпиади по математика, на които е заместник-ръководител и началник.

 

По молба на уредниците нагладата му бе връчена от министъра на образованието и науката – проф. Сашо Пенов. С решение на двете селекционни комисии за извънреден принос в региона на оброванието и науката беше прсъдена на акад. Петър Кендеров.

 

Акад. Кендеров работи неуморно за откриването и развиването на капацитета на младите български гении в региона на математиката, информатиката и компютърните науки. Неговото име от дълго време е емблема на иновативността и творчеството в образованието по математика и ИТ в България, а престижът на българското обучение в очите на интернационалните ни сътрудници израства от ден на ден с помощта на неговата отдадена работа.

Днес премията му бе връчена персонално от президента Георги Първанов и журналиста Валерия Велева, която го окичи с влиятелното огърлие с медальон с обрага на акад. Сендов.

По традиция и тази година проф. Стоян Денчев подари на тримата наградени по един автентичен швейцарски часовник с марката „ Грована “.

В словата и на тримата наградени се съдържаше посланието за будителството, за ролята на учителите в живота на всеки еидн от нас и за персоналния образец на акад. Благовест Сендов.

Накрая на първата част приветствени слова произнесоха господин Иван Гешев, проф. Владо Бучковски и доцент Красимира Александрова.

Във втората част на формалната гала пленарни отчети изнесоха проф. Ваня Добрева – учител в УниБИТ, чийто отчет „ За родствата и разликите “ беше отдаден на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и отзвука от неговото епохално дело в наши дни. Другият пленарен отчет беше на доцент Костадин Нушев – учител от СУ, който беше на тематика „ Заветите на преп. Паисий Хилендарски и нравствените полезности на християнския хуманизъм при започване на XXI век “.

Юбилейната XX-а конференция „ Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век “ продължи в обособени тематични секции в постройката на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР